Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Eperjes Károly: csak hittel lehet jól játszani

„Mindennap elmondom a rózsafüzért, így teljesebb a napom" – vallotta Eperjes Károly annak a beszélgetésnek az elején, amelyet Farkas István piarista atyával folytatott a hit erejéről.
Az egyik szupermarketben öltönyt vásárolt, majd a gépkocsiban gyorsan átöltözött, megpucolta cipőjét, bekapott egy kis harapnivalót és csak azután állt a hallgatóság rendelkezésére. Lendületes, szenvedélyes előadásmódjával sokakat lenyűgözött a hit, kereszténység témakörében folytatott találkozó alatt. A Kisalföldnek emellett nyilatkozott legújabb filmszerepéről, kifejtette borúlátó (de korántsem pesszimista) véleményét a magyar nemzet, az ország jelenlegi helyzetéről.

– Széchenyi Istvánként láthattuk a Hídemberben, a szerepre való készülődés két és fél évet „vett fel" az életéből. Az Eszter hagyatéka című Márai-regény filmváltozatában Tibor szerepét játssza. Hogyan készült erre a filmre?
– Egyszerűbb feladat volt, elsősorban elolvastam a könyvet. Nekem felsejlett, hogy Tibor maga Márai. Hiszen miért írta volna meg Eszter történetét Márai? Nyilván – az én megsejtésem szerint, ezzel a rendező is egyetértett és a főszereplőnő Nagy-Kálózy Eszterrel is átbeszéltük, meg másokkal is – Márainak talán volt egy nagy szerelme, akit az egyik barátja hódíthatott el. Tibor amennyire irgalmas szeretettel tudta elengedni Esztert, annyira irgalmas szeretettel tudja elengedni Eszter Lajost. Ez egy be nem teljesült szerelmi háromszög. Ritka szép mű, az irgalmas szeretetről szól. Nem mindig rajongok Máraiért, bár nagyon nagy író, de ez egy különösen finom írása.

A valóság még nem igazság

– Mi alapján dönti el, hogy elvállal vagy nem egy szerepet? Van arra példa, hogy nemet mond?
– Ha az egész mű az igazságra irányul, ahogy azt József Attila ajánlja Thomas Mann-nak – „Az igazat mondd, ne csak a valódit" –, vagyis amit írsz, „Tamás", az magas szintű, de hol van belőle a szakralitás, azaz az igazság? Tehát a profán, azaz a valóság még nem igazság. Az még nem igazi művészet. Az igazi művészet az szakrális. Az igazságra irányul, tehát szórakoztatva tanít, ha olykor fájdalommal is, de egyetemesen tanít. Ha ilyen a mű, akkor én azon belül pozitív vagy negatív szerepet is eljátszom. Egyébként nincs értelme. Ha az egész mű hülyít, akkor nem szabad játszanom benne.

– Csak hittel lehet játszani – nyilatkozta korábban. Sőt, azt is mondta, hogy sok mélypontot élt át és a hit mindig kisegítette a bajból. Milyen kapaszkodót jelent önnek a hit, Isten szeretete?
– Így igaz, csak hittel lehet jól játszani. Ám az is igaz, hogy ideig-óráig meg lehet próbálni hit nélkül játszani, de ez nem irányul a teljességre. Tehát igazából nem lehet hit nélkül játszani. Meg lehet próbálni, mint ahogy egy zalai nagy pártfejes tette, amikor haldokolt. Látogatták az elvtársak, és mondogatták neki, hogy kitartás, kitartás. Ő erre: „Hagyjátok el, Isten nélkül lehet élni, de meghalni nem." Ezzel elismerte, hogy élni sem lehet, hiszen a halál az élet egy nagyon fontos fázisa. Tehát meg lehet próbálni játszani, de annak nem olyan a végeredménye. Létre lehet hozni hit nélkül egy Júliát, egy Rómeót, egy Hamletet, de igazából nem lehet eljátszani. Valóságában el lehet, de igazságában nem szabad, azaz szabadságát veszti.

Az Istenhez való viszony megbomlott

– És mi van azokkal a szerepekkel, amelyeket olyan színészek játszanak el, akik nem igazi keresztények?
– Mindenkinek el kell számolni a cselekedeteivel Isten előtt. Előbb-utóbb mindenki meghal. És kérdés, hogy akkor felelősséggel játszott vagy nem? Önmagának játszott, csak a sikerért játszott, vagy egyetemesebb szempontok szerint cselekedett a színpadon, illetve a filmen. Mindig ez a kérdés.

– Keresztény apaként kérdezném: mi lehet a probléma a mai családokkal? Mi hiányzik a mai családokból? Miért olyanok a gyerekek, amilyenek?
– Tisztelet a kivételnek, az Istenhez való természetes viszony bomlott meg. Éppen ezért hiányzik a természetes viszony a családon belül is. Minden -izmus középpontja az egoizmus. Nemcsak a fasizmusnak, bolsevizmusnak, liberalizmusnak, globalizmusnak, nacionalizmusnak, de az aberralizmusnak is. Most eljutottunk odáig, hogy annyira öntörvényű lett az ember, annyira magának tudja be, vindikálja a tudást, holott: „tudásunk csak töredékes" – Pál, szeretethimnusz –, hogy azt hiszi, hogy mindent tud és mindenható. Összetévesztette magát kreatúraként a kreátorral. Ha az apa és az anya nem úgy viszonyul Istenhez, mint ahogy természetesen kellene, hogy például azt mondják a szülők, nekünk van egy Teremtőnk, aki azt mondja, ő a szeretet, ő az életét adta értünk, ő tart minket össze és az ő útmutatása szerint élünk. Ha az apa és az anya nem így él, akkor a gyerek miért éljen így?


Ha az egész mű hülyít, akkor nem szabad játszanom benne.
Ha az egész mű hülyít, akkor nem szabad játszanom benne.

– A hit, vallás mellett beszéljünk egy kicsit a politikáról. Úgy véli, politikával nem foglalkozni bűn. Milyennek látja a magyarok, az ország jelenlegi helyzetét?
– Amilyet megérdemel. Még nem jutottunk el a mélypontra, még nincs itt a mélypont ünnepe, és nem tudom, hogy az milyen fájdalmas lesz. De előbb-utóbb eljutunk az örvény aljára. Nekünk, akik talán megússzuk a vihart, a bárkáinkban, az egyházainkban, azaz jó közösségeinkben Isten kegyelméből talán átvészeljük ezt a borzalmas időt, nekünk fel kell készülnünk arra, hogy amikor azok a testvéreink, akik az örvénnyel mentek, de felkerültek a felszínre, ha kezet nyújtanak, be tudjuk őket emelni a bárkáinkba.

– Ezek szerint a hit lehet az egyetlen mentsvárunk, kapaszkodónk, reményünk?
– Igen, hit az Istenben. Mert „ha Isten velünk, ki ellenünk", azaz segíts magadon, az Isten is megsegít.

– Lett volna egy olyan kérdésem, hogy ha lenne egy következő élete, papként vagy színészként kezdené újból? Viszont előadásában kifejtette, nem hisz a reinkarnációban.
– Nincs is reinkarnáció. Inkarnáció van, azaz újjászületni lehet, de újraszületni nem lehet. Ez filozófiailag – ok-okozat – is így van.

Papként is el lehet kárhozni

– Papként vagy színészként képzelné el magát, ha...
– Nincs olyan, hogy ha. Engem papnak szántak, de a lényem olyan volt, hogy nem erőltették ezt. Aztán színész lettem. Papként is el lehet kárhozni és üdvözülni, apaként és színészként is el lehet kárhozni és üdvözülni.

– Vannak párhuzamok a két hivatás között?
– Természetesen vannak. A jó pap, a jó színész, a jó apa, a jó politikus közösségformáló erő lehet. A rossz színész, a rossz apa, a rossz pap és a rossz politikus meg közösségszétverő, romboló erő.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. dicky 2008. június 14. 20:29
  „Én tiszteletben tartom Eperjes vallásosságát - és mellesleg kiváló színésznek tartom. Azt azonban kikérem magamnak, hogy csak hittel lehet jól játszani. Ezek szerint a nem hívő színészek nem játszanak jól? Neveteséges! Nem veszi észre Eperjes, hogy gondolati kirekesztőek? Csak az elehet jó, aki hívő? Felháborító!”
 • 34. Oszkár 2008. június 14. 18:07
  „2005.febr.19.-én nyilatkozta Eperjes a következőket a Kisalföld " Bűn, ha a szinész nem politizál" c. cikkében." Induljunk ki abból, hogy a politika a polisszal , a társadalommal való foglalkozást jelenti. Tehát ha én ennek legkisebb sejtjében , a családban azt mondom a feleségemnek, hogy vadast szeretnék enni, az egy politikai döntés,mert akkor az lesz a vacsora." Erre mondanák a Besenyő családban" - Margit! Ez normális?”
 • 33. FF 2008. június 13. 14:55
  „Kedves Hozzászolók!

  El kell fogadni hogy valaki keresztény vallású és keresztény neveltetésben részesült, környezetemben tapasztaltam hogy a baloldali érzelmű emberek( TISZTELET A KIVÉTELNEK) sokkal markánsabban fogalmazzák meg a véleményét,sőt szégyelni valónak kiáltják ki a jobboldaliságot....Szerintem nagyban meghatározza egy ember politikai nézetét,hogy otthon milyen a család beállítottsága...A legjobb barátom baloldali érzelmű,és még sok barátom is,de elfogadtuk egymás nézetét,bár szerintem az ős baloldali gondolatok és alapok hiányoznak a most regnáló baloldalból.....Visszatérve egy karakán ember vállalja a jobboldaliságát, és megpróbál tenni hogy a morál és szellem hassa át a gondolatainkat...Mocskolódni könnyű,term. véleménynyilvánítási joga és szabadsága van mindenkinek,de hülyeségeket kár beírogatni....Üdv.”
 • 32. Nooormális? 2008. június 02. 20:25
  „fr82!
  Ritka buta ember az, aki nem tudja tolerálni mások világnézetét.
  Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egyet kell bárkivel is érteni, de el kell fogadnunk, hogy ilyen is van.”
 • 31. Ziva 2008. június 02. 18:32
  „fr82 nem biztos,hogy egyoldalú és torz a valóság a világból.Lehet,hogy ő látja jól?Szerintem biztos is”
 • 30. c1 2008. június 02. 09:51
  „Karesz! Csak igy tovább!!!!!!

  Üdv: Valaki a gimi-böl”
 • 29. fr82 2008. június 01. 23:09
  „Ritka buta egy ember ez az Eperjes, igazán sajnálom, hogy ilyen egyoldalú és torz képet lát csak a világból.”
 • 28. Lexi 2008. június 01. 21:03
  „Nem megvallás,dicsekvés. !
  "Ne dicsekedjél a holnapi napoddal,
  hisz mit szül a nap,nem tudod előre.
  Más dicsérjen,ne a saját szád,
  idegen valaki,ne a magad ajka !
  { példabeszédek }
  Nem rossz a " szám Íze" de nem kell feltétlen minden áron,mindenkivel egyetérteni.”
 • 27. Rs 2008. június 01. 20:11
  „Lexi, had adjak egy idézetet neked, talán elgondolkozol rajta és nem lesz rossza a szád íze:
  "Mindazt, aki megvall engem az emberek előtt, az én is megvallom Atyám előtt, aki a mennyekben van."
  Szép estét neked és mindenkinek.”
 • 26. Ful 2008. június 01. 19:56
  „A filmjeit szeretem.
  A művészetét élvezem.
  Az istenében nem hiszek.
  A pártját meg egye meg a fene. (a másikat is!)”
 • 25. Lexi 2008. június 01. 18:30
  „24. God
  Nagyon buta megjegyzés. Mire lennék irigy?Nincs szinészi ambícióm,imádkozni meg mindenki tud.Tőled csak ennyi telik.Hajrázól,mint a futballmérkőzésen!”
 • 24. God 2008. június 01. 15:46
  „22-23. Nagyon irigy lelkek lehettek! Hajrá Szamóca!”
 • 23. miracle 2008. június 01. 11:47
  „mz/y
  Nagy szerencse, hogy belátható időn belül az egyszerű ember még nem utazhat az űrbe. Nagy csalódás érne...”
 • 22. Lexi 2008. június 01. 08:29
  „21.
  Én is már írtam,hogy engem nem zavar,szeresd,de a véleményem leírhatom !”
 • 21. God 2008. június 01. 08:07
  „Lexikém! Mintha egyszer már írtam volna, nem kötelező Őt hallgatnod! Miért zavar az Téged, ha mi szeretjük Őt? Hajrá Szamóca!”
 • 20. Lexi 2008. május 31. 23:23
  „Valják meg a hitüket,álljanak ki érte ha kell.Én is hívő vagyok,de ez nem kirakatba való,nem arra ,hogy magam felmagasztaljam,dicsekedjem vele.
  Emberek megmentője, aki az embereket felveszi a bárkájába !
  Nem hiszem,hogy fel akarunk kapaszkodni,arra az öntelt bárkára.
  Kinek képzeli magát ?Maradjon suszter a kaptafánál. Maradjon meg a nép színészének.Örüljön a sikernek,közönség szeretetének.
  De ahogy ő beszél,már beteges önteltség,hivalkodás.”
 • 19. Zsuzsa, Nagykőrösről 2008. május 31. 22:56
  „Bárcsak ott lehettem volna. Farkas István piarista atya a legkiválóbb emberek közé tartozik, akivel valaha is találkoztam. Írom ezt úgy, hogy nem vagyok katolikus. Az Alföldön lakom, és mióta elment erről a vidékről, alig alig látom és hallom. 3 éve már, amikor legutóbb Szegeden a nyári pedagógiai egyetemen ellátott útravalóval. Akkori mondatai ma is itt vannak feljegyezve az íróasztalom feletti polc szélére ragasztva, azóta is naponta erőt adva. Ma is megköszönöm neki.”
 • 18. mz/y 2008. május 31. 22:15
  „Tudja kedves miracle, mindenki végigjárja a hit és a hitetlenség útját. Én is. Amikor Gagarint fellőtték az űrbe azt nyilatkozta: "voltam az égben és nem találkoztam az istennel" Én is meginogtam a hitemben....Aztán egy jó évtized múlva az USA űrhajósa amikor a Holdra lépett azt mondta: "Dicsőség a magasságban Istennek, aki megteremtette ezt a csodálatos univerzumot és békesség a földön a jóakaratú embereknek" Én akkor nyertem vissza a hitemet. Ezért van szükség a híres emberek hitvallására....talán egyszer ön is elgondolkodik....”
 • 17. gonzoka 2008. május 31. 22:14
  „Kedves Fórumozók!
  Én sokkal fontosabbnak tartom azt elmondani - mint résztvevője ezen eseménynek -, hogy nem öltönyt vásárolt, hanem zakót, és ebből a cikkből semmit nem tudtatok meg az "Asztali beszélgetésekről", melynek keretében Károly meghívást kapott Móvárra, és arról sem, hogy tiszteletdíj nélkül vállalta a részvételt.
  Szerintem ez ma nagyon fontos!!!
  A cikk alapján így ítéljetek...”
 • 16. miracle 2008. május 31. 22:03
  „Nem tudom mit kell már megint kommunistázni! Ateisták talán csak ott vannak, ahol a kommunizmus vagy a szocializmus anno elnyomta a vallást, sehol máshol ?
  mz/y nos a félrevezetettek, na azok pont nem az ateisták. Kérdezz meg egy muzulmánt a vallásodról, aztán beszéljétek meg melyikőtök van jobban félrevezetve.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Narancssárga riasztás, jön a jégeső

Narancssárga riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat Közép- és Északkelet-Dunántúl, valamint Pest megy és a főváros térségére. Tovább olvasom