Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Építkezés: rámehet a családi béke

A „vágjunk bele, aztán majd csak lesz valami!" tipikusan magyar gondolkodásmód.

A szakember szerint sokan úgy vágnak bele egy építkezésbe, hogy nem látják a végét, miközben gyakran azzal sincsenek tisztában, mennyibe kerül egy ház felépítése. Azzal, hogy állnak a falak, még a munkák harmadán sem vagyuk túl. 

Van, akinek az építkezés nem belátható folyamat, hanem (minimum) ötéves terv. A „vágjunk bele, aztán majd csak lesz valami!" tipikusan magyar gondolkodásmód - az eredménye gyakran évekig elhúzódó építkezés, súlyos kompromisszumok, amire a családi béke is könnyen rámehet.

Mindenki ért hozzá?

Kiss Árpád építészmérnök, a K&K Team Bt. ügyvezetője szerint az építkezés nálunk olyan, mint a foci vagy a politika: mindenki azt hiszi, hogy ért hozzá, pusztán azért, mert már látott építkezést közelről, vagy ismer valakit, aki építkezett.

- Az építkezés folyamata a laikus megrendelő számára nehezen felmérhető. Sokan azt hiszik, ha végre állnak a falak, túl vannak az építkezés javán, ez alig harminc százalékos készültséget jelent. Ha tető alá kerül az épület, akkor is csak a költségek felénél tartunk, mind munkában, mind pénzben.

- Sajnos előfordul, hogy hiába hívja fel a megrendelő figyelmét a kivitelező, hogy az elképzelései, igényei nincsenek összhangban a rá szánt összeggel - magyarán a megálmodott ház felépítése nem fog beleférni a pénzügyi keretbe -, ezt „majd segítenek az ismerősök, majd lefaragunk valamiből" felkiáltással  egyszerűen figyelmen kívül hagyja. Még rosszabb a helyzet, ha takarékoskodásból egy feltűnően olcsó, megbízhatatlan kivitelezőt bíz meg, aki esetleg, miután látja, hogy anyagilag számára sem lesz jó vége a vállalkozásnak, az építkezés felénél felszívódik.

Szerelemgyilkos építkezések

Sok elvált pár tudna mesélni arról, hogy az építkezés nemcsak a családi kasszát, hanem a házasságot is kimerítheti. Gyakran előfordul, hogy mire hatalmas áldozatok árán elkészül a várva várt otthon, a családi békének már csak a hamvai vannak. Ez különösen olyan építkezéseknél fordul elő, ahol a családtagok erőn felüli áldozatot hoznak a házért: minden fillért az építkezésbe ölnek, nyaralás helyett évekig téglát, ablakkereteket, konyhabútort vásárolnak, maguk keverik a maltert, hordják az építőanyagot. Végül ugyan felépül a ház, a pár azonban észre sem veszi, hogy a hajtásban eltávolodtak egymástól, hiszen évekig minden az építkezésről szólt. Nyaralásról szó sem lehetett, hiszen kellett a pénz a házra, a közös programokat lassan elfelejtették, mivel minden szabadidejüket az épülő háznál töltötték. Természetesen nincs olyan építkezés, amelyért ne kellene áldozatokat hozni, mégis fontos, hogy szakítsunk időt magunkra, időnként kapcsolódjunk ki a mindennapi hajtásban, s ne felejtsük el: a ház csak keret, az alap a jól működő család, amelyet ápolni, óvni kell.

Senki nem bízik senkiben

A gyakori „majd csak lesz valami" hozzáállás jegyében sokan már akkor belevágnak egy építkezésbe, ha a rávaló még csak nagyjából, fejben van meg. Ilyenkor általában a kivitelezőkön spórolnak: villanyt szerelni elhívják a szomszéd unokaöccsének ismerősét, aki állítólag már csinált ilyet, s mindenhol a legolcsóbb megoldásra törekednek, rossz esetben pedig a végén egyszerűen nem fizetik ki a kivitelezőt.
Ha a családi ház nem épül fel a tervezett összegből, az gyakran nemcsak a megrendelő, hanem a tervező felelőssége is. Sok szakember ugyanis nem veszi figyelembe a kivitelezés költségeit, holott egy lelkiismeretes szakembertől elvárható, hogy legalább nagyságrendileg tisztában legyen az egy négyzetméterre eső költségekkel.
Kiss Árpád szerint az építőiparra ma sajnos az általános bizalmatlanság jellemző: az építtető nem bízik a kivitelezőben - és fordítva -, a kivitelező a tervezőben, és sorolhatnánk, s ez a bizalmatlanság gátja a hatékony együttműködésnek.

Amire érdemes áldozni

A tapasztalat az, hogy a megrendelők - még ha van is - sajnálják a pénzt a megfelelő szakemberek megfizetésére. Például korrekt műszaki ellenőrre, akinek alkalmazását sokan luxusnak tartják. Az építkezéseken csak a műszaki vezető megbízása kötelező, aki ugyan ügyel a munkák során a jogszabályok betartására, de az egész munkafolyamat részleteire nincs igazán rálátása. Ezzel szemben a műszaki ellenőr végigköveti az egész építkezést, miközben képviseli a megrendelőt. Megbízása átlgaosan 3-400 ezer forintba kerül, de Kiss Árpád szerint munkája visszahozza az erre fordított összeget: egyrészt garantálja a minőséget, márészt rajta tartja a szemét az iparosokon, vállalkozókon, s elejét veszi a visszaéléseknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassan zárkóznak fel a bérek

A magyarok a dánok fizetésének nyolcadát vihetik haza, a fizetések közötti különbségek azonban… Tovább olvasom