Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Épül a védőgát, de a hatóságok felkészülnek az újabb gátszakadás lehetőségére

Kolontár – Míg a katasztrófavédelem és a környezetvédelmi államtitkár az újabb gátszakadás miatt aggódik, a MAL Zrt. és a vegyipari szakszervezet a munkahelyeket és több ezer ember megélhetését félti. Kolontáron épül a védőgát, Devecsert nem kellett kiüríteni, a Marcal, a Rába és a Duna pH-ja normalizálódott, de az érintett területeken a levegő porkoncentrációja olyan magas lett, hogy kötelező a maszk és szemüveg viselése.
Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint menthetetlen állapotban van a sérült tározó, le fog szakadni a megsérült északi oldalfala, „egy napon, vagy egy héten belül bekövetkezhet a tragédia". Most azon dolgoznak, hogy megóvják Kolontár és Devecser házait. Ezért építenek védőgátat mintegy 100 millió forintos költségből a településen keresztül egészen a 8-as útig – hangsúlyozta. Hozzátette: a tárolóban lévő vörösiszapot megpróbálják „mederben" tartani, s majd egy később megépülő, új tározóba átfejteni.

A katasztrófavédelem is felkészült egy esetleges újabb szennyezés kezelésére. A gipszszállítás logisztikája biztosított, rendelkezésre áll az ecetsavkészlet, a légi beavatkozás készenlétben vár. Sem a Rábát, sem a Mosoni-Dunát, sem a Dunát nem éri szennyezés – ígérik. Közben befejezték a Marcal ecetsavas kezelését, mert normalizálódott az érintett felszíni vizek kémhatása.

Kolontáron járt Hegedűs Zsuzsa szociológus, Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadója. Fotó: MTI (galéria)

A környezetvédelmi államtitkár közlése szerint a mérések alapján mintegy két és fél millió köbméter vörösziszap van a tározókban, amelynek állaga sűrűbb folyadék annál, mint amely hétfőn öntött el több tíz hektárt, így az esetleges szakadás után arra számítanak, hogy legfeljebb 500–1000 méter távolságig juthatna el az újabb sárlavina.

Elnézést kér a MAL

A MAL Zrt. igazgatósága és vezetősége vasárnap közleményben kért bocsánatot azért, mert a katasztrófa utáni első napokban nem tudta megfelelő módon kifejezni együttérzését, egyben kifejtették: teljes mértékben egyetértenek a miniszterelnökkel abban, hogy a tényleges felelősöket meg kell találni, és azzal is, hogy a MAL Zrt. a felelőssége arányában térítse meg a károkat.
A MAL Zrt. igazgatóságát és a vállalat minden dolgozóját mélyen megrázta a bekövetkezett katasztrófa – írta a társaság.
Mint írták, szeretnék újra kifejezni mélységes sajnálatukat a katasztrófa minden egyes áldozatának, családjának, sérültjének és érintettjének. Maximális erőfeszítéseket tesznek a károk megszüntetése érdekében. Szorosan együttműködnek minden közreműködő szervvel annak érdekében, hogy minél előbb normalizálódjon a helyzet a térségben – olvasható a cég közleményében.

A Kolontárt védő gát három nap alatt készül el, 600 méter hosszú, az alapja 25–30 méter, a koronája 10 méter széles lesz. A Kolontárról kiköltöztettek közül negyvenen töltötték az éjszakát az ajkai sportcsarnokban.

A több ezer munkahely miatt aggódó vegyipari szakszervezet elnöke Székely Tamás, kormánybiztos irányítása mellett az ajkai timföldgyár termelésének haladéktalan újraindítását követelte. Hangsúlyozta, hogy a gyár végleges leállítása tízezer ember megélhetését veszélyeztetné. Hasonlóan foglalt állást a MAL ZRt. is, amelyet szorít az idő: a timföldgyártási technológia sajátosságai miatt ha egy-két napon belül nem indul el újra a termelés a gyárban, később már az is elképzelhető, hogy egyáltalán nem tudnak újra termelni.

A helyszínen a rendőrség utakat zárt le a mentési és gátépítési munkálatok zavartalanságának biztosítása érdekében. A légügyi hatóság pedig már csütörtökön légtérzárat rendelt el a térség felett, de vasárnap egy osztrák magángép próbált „sajtófelderítést" végezni. A gépet egy katonai vadászgép és egy helikopter vezette ki a vörösiszap sújtotta ajkai térségből.

A helyzetről Pintér Sándor belügyminiszter délután tájékoztatta a parlamenti ellenzéki pártok vezetőit, amelyet Mesterházy Attila, az MSZP elnöke korrektnek és tárgyilagosnak nevezett. Jelezte ugyanakkor, hogy Illés Zoltán nyilatkozatait a pánikhangulat gerjesztésére alkalmasnak tartja, így megfontolandónak nevezte, hogy az államtitkár lemondjon pozíciójáról.

Mesterházy Attila az MSZP támogatásáról biztosította a kormányt a védekezésben és az újabb katasztrófa elhárításában, az LMP pedig 12 pontos akcióprogramot állított össze. Ebben egyebek között javasolják a gátak megerősítését, a vörösiszap biztonságos összegyűjtését és semlegesítését. A többi hasonló létesítményt, mindenekelőtt a mosonmagyaróvári, az almásfüzitői és a neszmélyi vörösiszap-tározók azonnali statikai átvizsgálását is sürgette az ellenzéki párt.

Kolontári vasárnap. Fotó: MTI (galéria)

Az iszapömlés nem maradt nemzeti ügy: hétfő reggel érkezik Magyarországra az az öttagú európai szakértői csoport, amely segítséget nyújt a magyar hatóságoknak az iszapömlés nyomán keletkezett környezetkárosodás elleni küzdelemben. A szakértők Franciaországból, Belgiumból, Svédországból, Ausztriából, illetve Németországból érkeznek.

Demján Sándor felhívása a vállalkozókhoz

Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke felhívást intézett a magyarországi vállalkozókhoz a hét végén. Levelében azt kéri, a gazdasági szféra prominensei fogjanak össze a vörösiszap károsultjainak érdekében.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az üzletember 10 millió forinttal járul hozzá a kormányzat által létrehozott magyar kármentő alaphoz

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó: minden helyzetre felkészült a kormány

A kormány folyamatosan nyomon követi a vörösiszap-katasztrófa eseményeit, minden eshetőségre készen… Tovább olvasom