Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Épül az ország első biofinomítója

Mintegy 80 milliárd forintba fog kerülni, 450-500 munkást fog alkalmazni, és várhatóan 2009-ben kezdődik az a beruházás, amely természetes alapanyagokból fog vegyipari termékeket gyártani Balatonfűzfőn.

Balatonfűzfőn épülhet fel az ország első biofinomítója egy körülbelül 80 milliárd forint óriásberuházással - tájékoztatta a Napi Gazdaságot Bakonyi Árpád, a Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. A projektet különböző források felhasználásával, az észt NordBioChem OÜ.-vel közösen valósítják meg egy közel 10 hektáros, barnamezős területen.

A NordBioChem a közelmúltban 900 ezer eurós uniós támogatást kapott különböző biotechnológiai programokhoz, illetve egy kelet-európai finomító felépítéséhez. Mivel azonban odahaza nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű alapanyag, úgy döntöttek, hogy a beruházást másutt valósítják meg. A vezérigazgató hozzátette, hogy nálunk nemcsak az évi mintegy 200 ezer tonnányi alapanyag áll rendelkezésre - amivel 10 millió hordó kőolajat lehet kiváltani -, hanem a szakmai tapasztalat és a terület is.

A program megvalósításában a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is részt vesz. A várhatóan 450-500 dolgozót foglalkoztató üzem elsődleges termékei élelmiszer- és gyógyszeripari alapanyagok, biológiailag bontható csomagolóanyagok, környezetbarát oldószerek, valamint a talajjavításhoz használt bioiszap lesz. A hulladékmentes technológia szervesanyag-tartalmú melléktermékeit egy biogáztelep hasznosítja majd. A szükséges engedélyek beszerzését követően a beruházás várhatóan 2009-ben kezdődik, s az ország első biofinomítója a jövő évtized elején kezdhet termelni. A programról szóló szerződést az észt céggel néhány nappal ezelőtt írták alá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön szerint szemetes város Sopron?

Tovább olvasom