Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Épülhet biomassza erőmű Cégénydányádon

Épülhet biomassza erőmű Cégénydányádon, erről döntöttek vasárnap helyi népszavazáson a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település lakói.
Vasárnap két másik településen időközi önkormányzati választást tartottak: a Bács-Kiskun megyei Ballószögön polgármestert és 11 fős képviselőtestületet választottak, a Fejér megyei Bicskén a polgármester halála miatt írtak ki időközi választást.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kistelepülésen, Cégénydányádon a környék jövőjét és fejlődését nagyban érintő népszavazást tartottak. Egy banki konzorcium biomassza tüzelésű erőművet építene a település közigazgatási területén. Smajda István jegyző a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy vasárnap a választásra jogosultak körülbelül 60 százaléka ment el szavazni a településen. A szavazók 90 százaléka igennel voksolt, vagyis épülhet az erőmű.

Smajda István elmondta: a beruházás nem csak a szegény sorsú településnek, hanem 50 kilométeres körzetének is előnyt, előrelépést és bíztató kilátásokat jelent. Az erőműben a tervek szerint 80 ember kaphat munkát, de ami jelentősebb, hogy a tüzelőanyagot a környékbeli gazdáktól vennék meg, ebből évi egymilliárd forintos bevételük lehet a gazdálkodóknak. Azt a nagy mennyiségű növényi szárat, mezőgazdasági maradványt is eladhatják, amit eddig környezetszennyező módon semmisítettek meg.

Ballószögön feloszlatta magát júliusban a képviselőtestület, mert a hivatalos indoklás szerint belső konfliktusok akadályozták a munkát - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Bárdonné Benda Mónika, a helyi választási iroda vezetője. A két független jelölt és a Fidesz-KDNP jelöltje közül Katona Imre, a Fidesz-KDNP jelöltje lett a polgármester. A településen képviselőtestületet is választottak, a 11 helyre 24-en pályáztak.

A Fejér megyei Bicskén is új polgármestert választottak vasárnap. A település korábbi polgármestere, Szántó János szocialista országgyűlési képviselő ugyanis június elején elhunyt. A három független jelöltet a Fidesz-KDNP jelöltje előzte meg. A település mind a tíz szavazókörében Tessely Zoltán kapta a legtöbb szavazatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP kampány az elmúlt két év gazdasági eredményeiről

Jövő héttől a Magyar Szocialista Párt (MSZP) kampányt kezd az elmúlt két év gazdasági eredményeinek… Tovább olvasom