Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Épülő lakóházak áramigénye

Egy épülő ház villamos-ellátásának lehetőségeit, szabványait vesszük sorra.

Energiaigény, fogyasztás, teljesítményigény

Bár a villanyszámlát az elfogyasztott kWh után fizeti, a készülő ház villamos hálózatát pillanatnyi teljesítményigény szerint kell kiépíteni. Igen ám, de hogyan határozza meg az épülő ház teljesítményigényét? Három adattal kell számolnia. Az egyik a méretezési teljesítmény, a másik a csatlakozási teljesítmény, a harmadik a jelenlegi egyidejű teljesítmény. Feltételezhetően azt szeretné, hogy a beköltözést követően meglévő villamos fogyasztókészülékeit a szokásos egyidejűséggel, akadálytalanul használni tudja. (Ne kelljen egyes lámpákat eloltani, hogy a villamos sütő és a mosógép egyszerre induljon, a vasalás előtt ne kelljen megnézni, hogy milyen villamos készülék van bekapcsolva stb.). Ennek mérlegelése jelenti a szokásos egyidejűséget. Tájékoztatónk táblázatában megtalálja az egyes háztartási készülékek szokásos teljesítményfelvételét. Az ezek alapján meghatározott teljesítmény a jelenlegi egyidejű teljesítmény. Az igényelt csatlakozási teljesítmény (amelynek túllépése esetén a fogyasztásmérő – villanyóra – mellé felszerelt kismegszakító – kisautomata – kikapcsol) ennél mindenképp nagyobb legyen. A jelenlegi tarifa szerint egyszer 25 A-ig nem kell hálózatfejlesztési hozzájárulást fizetnie, ezért ennél kevesebbet nem célszerű kérni; ennél többet azonban csak akkor, ha erre mindjárt a beköltözéskor szüksége van.

Mindhárom fajta teljesítményigény meghatározásakor figyelembe kell venni azt, hogy lesz-e a lakásnak gázcsatlakozása (esetleg távfűtése) is, vagy minden energiaigényét a villamos hálózatból kívánja kielégíteni. A villamos fűtés elsősorban akkor előnyös, ha olyan helyiségek fűtéséről van szó, amelyeknek csak napi néhány órás fűtése indokolt (a megfelelő, ventilátorral kapcsolt villamos fűtés gyorsan képes a szobát felfűteni, így a nem fűtött időszakok energiamegtakarítása – minden más fűtési móddal szemben – jelentős költségmegtakarítással jár. A külön vezérelt (régebben éjszakai) időszakban működő villany forróvíztárolót a fogyasztandó meleg víz mennyiségéhez kell kiválasztani. A konyhai főzésnél-sütésnél a villamos készülékek választása alapvetően függhet a főzés-sütés technológiájától. Mindenképpen meg kell gondolni, hogy milyen energiacsatlakozást létesít, mert az befolyásolja az építési költségeket és a későbbiekben az üzemeltetést is.

Szabványértékek

A méretezési teljesítményre a jelenlegi szabvány lakásonként gáztűzhely esetén 6,6 kW-ot, villanytűzhely esetén 10 kW-ot ír elő. Ez egyetlen család elhelyezésére szolgáló, szokásos, legfeljebb 4 lakószobás lakás világítását és a dugaszolóaljzatokba (konnektorokba) csatlakoztatott készülékeinek teljesítményigényét fedezi. Nincs benne a forróvíztároló (1-3 kW), a villamos fűtés (fűtőtestenként 3-6 kW), a légkondicionálás (ablakklíma 1,5-4 kW, a szobába szerelt készülékből és a vele csővezetékkel összekötött, az épületen kívül szerelt ventilátoros hűtőegységből álló split készülék teljesítményigénye kondicionált szobánként 1-5 kW), a szauna (5-18 kW), a kertvilágítás és egyéb különleges igények ellátása sem. A villamos hűtőszekrény és mélyhűtő energiafogyasztása ugyan magas, de teljesítményigénye kicsi, a nagy fogyasztást hosszú és tartós bekapcsolásuk okozza. A különböző elektronikus készülékek sem nagy teljesítményigényűek. A mikrohullámú sütő teljesítménye elég nagy (0,5-2 kW), fogyasztása viszont kicsi, mert bekapcsolási ideje percekben mérhető.

Ha a többletvilágításokat energiatakarékos kompakt-fénycsövekkel oldja meg, ezek teljesítményigényét érdemes a rájuk írt teljesítmény kétszeresével számításba venni; mert az általuk a hálózatból felvett hatásos teljesítmény ugyan valóban nem nagyobb, mint a névleges, de meddőteljesítmény-igényük miatt az áramfelvételük lényegesen nagyobb, mint az a hatásos teljesítményből számítható lenne.

Egyidejű működés

Az egyes lakások tényleges jelenlegi teljesítményigényét szintén ezekből az adatokból lehet kalkulálni, de a becslésnél végig kell gondolni, hogy mely fogyasztókészülékek egyidejű működésével érdemes számolni. 10 kW-nál nagyobb teljesítményigény esetén célszerű lehet a szokásos egyfázisú táplálás helyett háromfázisút igényelni. (Ez az áramkörök három részre osztását jelenti.) Ennél kisebb teljesítményigény esetén ez inkább hátrányos, mint előnyös, mert 16 A-nél kisebb névleges áramerősségű kismegszakítók felszerelését indokolja, ami viszont az egyes készülékek bekapcsolásakor a másodperc törtrészéig a névleges áram többszörösét veszi fel a hálózatból, s ez kikapcsolhatja mindazokat a kismegszakítókat, amelyek az egyszerre bekapcsolt készülékek együttes névleges áramerősségének kétszeresénél nem nagyobb áramerősségűek.)

Társasházak szorzói

Ha egy házban több lakás is van, az épület fogyasztásmérő előtti, úgynevezett fővezetékeinek méretezésénél azzal is számolni lehet, hogy az egyes lakások nem ugyanabban az időpontban veszik igénybe legnagyobb teljesítményigényüket. Ezért a lakások egyenként kiszámolt teljesítményigényét nem kell teljesen összeadni, hanem az egyidejűségi szorzótényezővel kiszámolt eredő igénybevétellel kell számolni (két lakás esetén ez 0,76; háromnál 0,66; négynél 0,6; hatnál 0,53).
Fontos tudnia, hogy a fentiekben leírtak csupán tájékoztató jellegűek, az adott épületre vonatkozó pontos számok meghatározása mindenképpen villamos tervezőmérnöki feladat. Az e nélkül kialakított lakásokban a későbbiekben a legkisebb egyéni kívánságokat sem lehet kielégíteni, így a villamos hálózat lesz a lakás használatának legszűkebb korlátja!

(a cikk elkészítésében az e.on volt segítségünkre)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Traktorok az utakon

Az autósoknak érdemes óvatosabban közlekedniük, mert a traktorok a főutak forgalmát… Tovább olvasom