Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Érdemes külön gyűjteni a biohulladékot

Folytatás az 1. oldalról.

Téten és Öttevényen a Komszol kialakította a szelektív gyűjtőszigeteket, a házakhoz két, elektronikus csippel, vonalkóddal ellátott 120 literes kukát – egy barnát a biohulladéknak, egy feketét a vegyes hulladéknak – szállítottak nyáron. A szigetekkel nem volt gond, a műanyag palackokat s más különválogatott hulladékot rendben gyűjtötték a lakók. A gondot a biohulladék külön gyűjtése, illetve a barna kukák szállításra való kihelyezése okozta.

Eleinte nem volt érthető

– Kezdetben az emberek nem értették a kísérlet lényegét, ezért nem helyezték ki elszállításra a komposztálható hulladék gyűjtésére szolgáló barna edényeket. A gondot a nem megfelelő tájékoztatás okozta. Miután az első négy hónap után megkapták a számlát, többen felháborodtak, hogy miért fizessenek olyan szolgáltatásért, amit nem vesznek igénybe. Ugyanis ők maguk komposztálják az arra alkalmas hulladékot – magyarázta Király Péter, Öttevény polgármestere.
Téten is az első számlák kiküldésénél kezdődött a probléma. A város polgármestere, Szabó Ferenc arra hívta fel a figyelmet, hogy az, aki kirakja a biokukát, 174 forintot „keres” alkalmanként.
– Téten is előjöttek a problémák a kísérlet alatt. Azonban látni, hogy a lakosság jelentős összeget, családonként akár hat-hétezer forintot is megtakaríthat évente, ha a felhívásnak megfelelően használja az edényeket – jegyezte meg Szabó Ferenc.
A településvezetők hangsúlyozták, hogy újból elmondták a lakóknak: kísérletről van szó, s akkor is tegyék ki a barna kukákat, ha nincs bennük hulladék. Ugyanis így lehet felmérni a gyűjtési szokásokat. A legtöbben ezt megértették, különösen, hogy csak így nem számítja fel a szállítási díjat a szolgáltató.
Az újabb tájékoztatás sikeres volt,

a településeken már a barna edények

80 százalékát kihelyezik az emberek.

Kevesebb vegyes hulladék

– A kísérlet során arra vagyunk kíváncsiak, hogy miként tudjuk az uniós elvárásokat teljesíteni. Márpedig követelmény, hogy a biológiailag lebomló anyagokat legalább hetente egyszer el kell szállítani. Ugyanakkor – s ezt a kísérlet már bizonyította – száztíz tonnával csökkent a vegyes hulladék mennyisége, amióta a kísérlet elkezdődött. Ezzel már magában jelentős összeget takaríthat meg a lakosság – magyarázta Kovács Barnabás.
Az igazgató hangsúlyozta: a számlavezetés is a kísérlet része, látható, hogy módosítani kell a jobb érthetőség érdekében. A lakosságnak a többletköltségek egy részét már most visszafizetik, a fennmaradó összeget a kísérlet végén egy összegben kapják meg. Azonban az ösztönzés pozitív és negatív hatásait a teljes időtartamban akarják végig vizsgálni.
Öttevényen hetente közel 18 tonna hulladék keletkezik, ebből több mint 7 tonna bio. Téten a keletkezett közel 20 tonnának több mint egynegyede a komposztálható hulladék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvassa a politikusokról írt könyveket?

Tovább olvasom