Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Erdő Péter: csorbát szenved a törvényesség

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) minden törvényes lépést meg fog tenni az egyházi iskolákba járó tanulói, valamint szüleik és az intézmények dolgozói jogainak érvényesítése érdekében - tudatta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek kedden.
Az MKPK elnöke annak kapcsán juttatott el nyilatkozatot az MTI-hez, hogy az MKPK gazdasági bizottsága előző nap közleményt, a püspöki konferenciához szóló felhívást tett közzé, amelyben számszerűleg is megjelölte, hogy tanulónként mekkora összeggel marad el az elmúlt évekre vonatkozó állami finanszírozás az egyházi iskolákban a többi intézménytől.

A püspöki konferencia gazdasági bizottságának közleménye szerint diákonként 13.429 forinttal kapnak kevesebbet az egyházi iskolák az önkormányzati intézményeket megillető támogatásnál 2008-ra vonatkozóan.

Az MKPK szakértői testülete elfogadhatatlannak nevezte "az egyházi iskolákba járó gyermekek ilyen súlyos diszkriminációját", egyúttal kérte a kormányt: haladéktalanul küldje meg a számítás alapadatait és az ÁSZ véleményét.

A gazdasági bizottság szerint a kiegészítő támogatás összegének meghatározásánál a kormány - a törvényekben és a vatikáni szerződésben foglaltaktól eltérően - most sem vette figyelembe az egyházak számításait és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) korábbi útmutatásait. A kormányrendeletben meghatározott pótlólagos támogatás összege gyermekenként átlagosan 34.272 forint, amit másfél éves késéssel, 2010. első félévében két egyenlő részben kell kifizetnie a kormánynak - mutattak rá.

Erdő Péter közlése szerint "ezek az adatok, különös tekintettel a hivatalos indoklásukról és mértékükről az utóbbi hónapokban nyilvánosságra hozott legkülönbözőbb és egymásnak ellentmondó állami közlésekre, azt mutatják, hogy a törvényesség és a jogbiztonság egyházi intézményeink tekintetében folyamatosan csorbát szenved".

A bíboros kifejtette: "nem felel meg a valóságnak, hogy iskolafenntartó egyházaink, jelesül Katolikus Egyházunk lemondott volna iskoláink törvényben és nemzetközi egyezményben biztosított finanszírozásának egészéről vagy bármely részéről. A jogállamiság elve megkívánja, hogy az Állam törvényszabta fizetési kötelezettségeit állampolgáraival szemben is határidőre, egyoldalú halogatás nélkül teljesítse, amiként ezt külföldi hitelezőivel szemben mindmáig megteszi".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázolás miatt nem járnak a vonatok Nagykőrös és Kecskemét között

Elgázolt a személyvonat kedd este egy ismeretlen személyt a nagykőrösi állomáson, emiatt várhatóan… Tovább olvasom