Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Erélyes tiltakozást vár a Fidesz a külügyminisztertől

Felháborító provokációnak tartja a Fidesz azt, hogy Románia megtagadta Sólyom László gépének leszállási engedélyét hétvégén.
Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke felszólította hétfőn a Külügyminisztériumot és Göncz Kinga minisztert, hogy "lagymatag nyilatkozatok helyett erélyesen tiltakozzanak Romániánál az eljárás ellen".

Az ellenzéki politikus szerint a rendszerváltás előtti időket idézi, hogy a magyar köztársasági elnök leszállási engedélyét visszavonták. Németh Zsolt gyalázatosnak nevezte, hogy lassan bármit meg lehet tenni szerinte Magyarországgal. A fideszes képviselő hozzátette: a koncepciótlan magyar külpolitikát tartják felelősnek azért, mert ilyen eset megtörténhetett. Mint mondta: üdvözlik, hogy Sólyom László ennek ellenére is fontosnak tartotta, hogy részt vegyen a határontúli megemlékezésen.

Kérdésre válaszolva Németh Zsolt azt mondta: úgy gondolja, hogy a román köztársasági elnök teljesen elhibázott döntése húzódhat meg az ügy hátterében, Romániában idén elnökválasztás lesz ugyanis.

A magyar köztársasági elnök eredetileg vasárnap utazott volna Székelyföldre, de tervezett ünnepi látogatásának időpontját szombat délutánra módosította. Erre azért volt szükség, mert a román légügyi hatóságok az általuk korábban kiadott marosvásárhelyi leszállási engedélyt időközben visszavonták. Az államfő végül autóval utazott Székelyföldre szombat délelőtt, ekkor a diplomáciában szokatlan módon rövid időre feltartóztatták az őt szállító autót és kíséretét a román határon, hogy ellenőrizzék a papírjaikat.

Olvasóink írták

 • 18. rebellis 2009. március 17. 07:21
  „Azt szeretnénk gondolni, hogy a történelmi területek miatt a szomszédaink szeretnek minket. Azt gondoljuk, hogy minket szeretni KELL, hiszen annyi jót adtunk a világnak, nekünk ennyi kijár!!
  Az ilyen jelzések alalpján meg kiderül, hogy a szomszédaink másképp vélekednek erről.
  Ennyi a hozadéka a rendszerváltozás utáni szomszédságpolitikánknak. Emlékszik még valaki Für Lajos által meghirdetett körkörös védekezés doktrínájára? Kormány szinten meghirdetett hivatalos köpködés volt. Biztos nagyon hasznos volt az országnak.
  Miért is csodálkozunk, hogy a szomszédok szeretete is viszonylagos??
  nem szeret minket senki!! brü-hü-hü-hü”
 • 17. nagypappa 2009. március 17. 04:44
  „Szerintem az volt a baj, hogy az elnök úr nincs tisztában a szokásokkal.
  Ha az útlevélbe bele tett volna 10 eurót a határőrnek, nem kellett volna várakoznia.”
 • 16. török 2009. március 16. 21:43
  „comet: szerintem igazad van, a mi elrontott tekintélyünk miatt tehetnek meg ilyeneket. Ha erős vezetők lennének (és Sólyomra is gondolok, nem csak a kormányra), akkor ilyen nem történne meg.

  Flex: nem kell asztalt csapkodni, de anélkül is ki lehet állni a hazádért. A kiállás és az asztalcsapkodás között nagy a különbség, úgy, mint a kiállás és a meghunyászkodás között is.

  ewan: neked is igazad van. Ha Gyurcsány bécsi látogatása ilyen botrányos hangnemben jelent meg, akkor Sólyom repülgetését miért nem ítéljük annak? Már a kocsi is luxus, nemhogy a repülés. Menjen szekérrel. :) Na jó, persze, a presztízs. De akkor is. Már derogál a Merci / Audi is?”
 • 15. KamuNeni 2009. március 16. 20:23
  „Ja pontosan Maci52-nek van igaza.”
 • 14. flexsnake 2009. március 16. 20:16
  „A diplomácia kényes dolog mert ha két fél között konfliktus van a harmadik is beleszól és mindig jön valaki aki tudja majd hogy ki a hibás és miért. Ez mindig változik.
  Nem az ország megítélése rosszabb, ott sem kevesebb a hülye mint itt ott is tudják jól hogy egy ország vezetése nem egyenlő a benne lakó emberek moráljával.
  Vannak jelzés értékü gesztusok amik jelzik az illetőnek hogy valamivel problémájuk van. Ez néha repülőgép leszállásának a nem engedélyezése néha meg határon ellenőrzés. Ezek jelzések is lehetnek. Vagy nem azok.
  A legkevésbé arra van szükség hogy a sértet félként verjék az asztalt a drága politikusaink. Hogy ki hibázott vagy ki nem az más tészta.
  Vannak diplomáciai módszerek amivel tudatni lehet az érintettel hogy ez egy számunkra rosszul eső dolog volt. A diplomácia kényes dolog. Lehet hogy Koreával szemben könnyen mond az ember véleményt de a szomszédai itt laknak a másik utcában. Velük együtt kell élni, ennek a normális működését meg ápolni kell. Asztalcsapkodás helyett Béláim! Gondolkodjunk! :)”
 • 13. comet 2009. március 16. 19:48
  „6. nem a román kormányfő bunkósága csorbította a tekintélyünket, hanem a csorbult tekintélyünk miatt lehetett bunkó.
  Moagim a 9-ben szépen összeszedte mi kéne a tekintélyhez és hathatós tiltakozáshoz. Pont az a három dolog amit böszme vezetőink szétdúltak. A baj az hogy saját magukkal együtt az országot is lejáratták.”
 • 12. ewan 2009. március 16. 19:28
  „Na igen megint az a fránya -állítólag nem létező- kettős mérce.
  Gyurcsány nem mehet válság idején a Bécsi operába, de Sólyom mehet különgéppel Marosvásárhelyre.”
 • 11. spiler 2009. március 16. 19:22
  „Itt már az út elején gond volt......mért kell repülővel menni ha autóval is lehet ,KÖLTÉSÉG KIMÉLÖBB.
  Ő is spóroljon mint mi!”
 • 10. GaborV 2009. március 16. 19:12
  „Kinga Gönczová (direkt írtam így, mert ő kb annyira magyar mint, ha Kim Dzsongil kapna magyar állampolgárságot) sikeres külügyminisztersége alatt Magyarország Európa lábtörlője lett.

  Nyugodtan tehetnek akármit a románok, a szerbek és a szlovákok, mert ez a némber annyira törődik magyarország érdekeivel, mint amennyire a koreai külügyminiszter.”
 • 9. Moagim 2009. március 16. 19:09
  „A politikában egy ország súlyát 3 dolog adja meg: 1) Katonai erő 2) Gazdasági potenciál 3) Nemzetközi kapcsolatok. Kicsiny hazánk sajnos egyikből sem igen van elkényeztetve... Ergo a környező államok azt tesznek, amit akarnak, ld a focidrukkerek kicséplése, aminek létezik a jogosságát igazoló felvétel, de azt nem adják át, bi-bi-biii”
 • 8. ewan 2009. március 16. 18:59
  „Jól mondod Logaritmus. A romániai újságok 80 %-a is így látja. Éppen eléggé lejáratták magukat és most a közvélemény (ellenzék) nyomására nem lenne szerencsés átvenni a stílust és ugyanabba a csapdába beleesni. Valami nagyon frappáns válasz kellene.

  Toyota reklám: "Erős, ki felülemelkedik."”
 • 7. vampierre 2009. március 16. 18:34
  „casus belli..”
 • 6. Logaritmus 2009. március 16. 18:31
  „comet: attól, hogy a román politika most éppen bunkó volt, nem jelenti hogy a mi tekintélyünk csorbult volna, sőt, sokkal inkább a románokra nézve égő amit csináltak. Kicsinyes amit tettek.”
 • 5. maci52 2009. március 16. 18:30
  „Ki szeretne egy lázítót,csábítót a családban?”
 • 4. comet 2009. március 16. 17:08
  „3. - 751... - azt hogy ezt különösebb gond nélkül megtehetik, azért meg a vezetőink a hunyók. Nyilvánvaló hogy amit a románok csináltak az sértő, csak a tekintély megteremtéséhez a tiltakozásnál lényegesen több kéne.”
 • 3. 751510 2009. március 16. 17:00
  „comet

  Itt most kivételesen a románok a hunyók.”
 • 2. comet 2009. március 16. 16:43
  „a koldusoknak kérni lehet, nem követelőzni meg tiltakozni. Nagyarcú politikai elitünk lassan rádöbbenhetne hogy hol a helye a nemzetközi politikában és próbálhatná ehhez igazítani hangvitelét, és viselkedését ha nem akar nevetségessé válni.”
 • 1. StatusQuo 2009. március 16. 16:13
  „Németh ZSolt ur! Az ellen miért nem tiltakozik hogy az itt áthaladó autós azt csinál amit akar?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Transzparanessel zavarta meg az Országgyűlést a Fidelitas

"Felelős kormányt Budapesten" feliratú transzparenst tartott fel négy fideszes és egyben fidelitasos… Tovább olvasom