Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Ereszcsatornák, műanyagból

Egyre kedveltebbek a a korrózióálló, rugalmas, ütés- és UV-álló műanyag ereszcsatornák.

A műanyag ereszcsatornákat a korrózióállóság, a nagyfokú rugalmasság, ütésállóság az UV-álló alapanyagok alkalmazása jellemzi, a bővülő szín-, méret- és formaválaszték pedig egyre kedveltebbé teszi.

A műanyag ereszcsatorna-rendszer esetében fém rendszerekkel szemben előnyként kapjuk, hogy speciális szerszámok és különösebb szakismeret nélküli egyszerű felszerelni, így az építkezés összköltségeit csökkenthetjük,
a téli fagyok és a hó deformáló hatása a kellően rugalmas csatornában nem okoz maradandó alakváltozást. A színezett UV-álló alapanyagok alkalmazása a teljes élettartamon belül szükségtelenné teszi az ismétlődő  átfestéseket, alapanyagára tekintettel pedig ellenáll a korrozív hatásoknak.

A műanyag rendszerek általában széles méret- és profiltartományt képviselnek. Magyarország területére vonatkozóan 70-100 mm/h csapadékintenzitással kell számolnunk. Ez alapján 100 m2 felületről – a tetőrendszerekre vonatkozó lefolyási tényezőt (O=0,8-0,95) is figyelembe véve – 1,56-2,64 l/s csapadék elvezetését kell biztosítani, amely akár egy 100 mm keresztmetszeti profilú függő-ereszcsatornával is megoldható a hozzá kapcsolódó méretezett ejtőcsőrendszerrel. A műanyag kis súrlódási tényezője 0,5%-os lejtés esetén is 0,68 m/s közepes áramlási sebességet biztosít, miáltal 2,7 l/s csapadékot képes elszállítani. Az előzőeket figyelembe véve inkább a kisebb dimenzióból válasszunk, mert az az olcsóbb.

Az üzletekben általában 10-15 éves mechanikai és színtartóssági garanciával kínált termékeket találunk, melyek élettartama a szimulációs vizsgálati eredmények alapján akár 20-25 év is lehet.

Kérjünk a vásárláskor szerelési-alkalmazási útmutatót és kellően tájékozódjunk az adott rendszer rögzítési, szerelési változatairól. Külön figyeljünk arra, hogy általában csak 90 fokos sarokelemet vásárolhatunk a műanyag rendszerekből. Ha eltérő szögű „sarokelemre" is szükségünk van a vonalvezetésében, akkor a termék kiválasztásakor kapott szakmai tanácsadáson kérjünk erre vonatkozóan segítséget.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Traktorok az utakon

Az autósoknak érdemes óvatosabban közlekedniük, mert a traktorok a főutak forgalmát… Tovább olvasom