Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Erődemonstrációt tart a Magyar Gárda a hétvégén

Saját bevallása szerint erődemonstrációra készül a Magyar Gárda vasárnap a Pest megyei Tatárszentgyörgyön, ahol kétszáz gárdista vonul majd végig a romák által is lakott utcákon.
A helyi roma vezető nem érti, miért pont ezt a falut pécézték ki maguknak a gárdisták. A felvonulás az első lesz abban a sorozatban, amelyben a gárda önszerveződésre akarja buzdítani a vidékieket a "cigánybűnözéssel" szemben.

A kezdetben parlagfűírtást, véradást szervezni szándékozó Magyar Gárda vasárnap a Pest megyei Tatárszentgyörgyre várja szimpatizánsait "a vidék közbiztonságáért" rendezett felvonulására - derül ki közleményükből, melyben kifejtik: a tavalyi olaszliszkai lincselés rámutatott arra, hogy "az ország különböző pontjain cigány bűnöző csoportok terrorizálják a törvénytisztelő állampolgárokat, a cigányok által sűrűn lakott térségekben kirobbanó sorozatos tömegverekedések a helyi békés többséget félelemben tartják."

Szegedi Csanád, a Magyar Gárda Egyesület alapító tagja elmondta: kétszáz gárdista vonul majd végig a település romák által is lakott utcáján, majd a főtéren beszédeket mondanak. Szegedi "erődemonstrációnak" nevezte a felvonulást, amely szándékaik szerint azt jelképezné: "a magyarok is ki tudnak állni egymásért, és meg tudják védeni magukat a cigánybűnözéssel szemben." A korábban párhuzamos társadalmi intézményrendszer építését bejelentő Jobbik azt szeretné, ha a vidéki településeken élő magyarok "megszerveznék önvédelmüket": kisebb csoportokat alakítanának, hogy egymás segítségére legyenek.

Megvertek egy gárdistát?

Szegedi Csanád szerint azért választották Tatárszentgyörgyöt, mert a településről, ahol egyébként több gárdista is lakik, "sok panasz érkezett a helyi romákra". Példaként egy gárdista állítólagos megverését említette, illetve azt, hogy egy ismerősüknek levágták a disznóját a romák.

Zsigár Angéla, a tatárszentgyörgyi roma önkormányzat elnöke nem tud ilyen esetekről. Elmondta: csaknem négyszáz roma él Tatárszentgyörgyön, ahol nincs cigánytelep, romák és nem romák vegyesen laknak. Zsigár jónak nevezte a többségi lakosok és a romák kapcsolatát és úgy tudja: mindössze három családdal akadt eddig probléma a faluban.

A sajtóból tudják, "hol fertőzött az ország"

A rendezvény egyik felszólalója, Bíber József, a Jobbik alelnöke szerint viszont "cigány bűnözői csoport" működik Tatárszentgyörgyön és a környékén. Bíber a Roma Sajtóközpontnak úgy nyilatkozott: nem a romák, hanem a "cigánybűnözők" ellen szól a demonstráció, amelynek az a célja, hogy "erőt nyújtsanak az áldozatoknak, akik nem mernek rendőrségi feljelentést tenni".

(Bíber volt egyébként, aki nemrég arról értekezett, hogy a "cigányságnak vérfertőzés útján degenerálódó, ősközösségi szintű szubkultúrában élő rétege termeli ki magából a cigánybűnözés egy részét, amelyben - a vérfertőzésből származó, majd a bűn útjára lépő utódok esetében - a genetika is szerepet játszhat".)

Bíber azt is közölte: a vasárnapi felvonulás az első állomása "a cigánybűnözés elleni fellépésnek", a tervek szerint "a cigánybűnözés által fertőzött területekre", például Hajdú, Szabolcs, és Borsod megyére terjed majd ki a demonstráció-sorozat. Hozzátette: a média híradásaiból szűrik ki, hogy az ország melyik része "fertőzött a cigánybűnözéssel".

A tatárszentgyörgyi roma önkormányzat vezetője arról is tájékoztatott: az elmúlt hetekben "fekete egyenruhás" embereket láttak a faluban. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szerint az illetők nem a rendőrség emberei voltak. Bényi Mónika a Roma Sajtóközpontak elmondta: a Magyar Gárda - melynek megalakulása egyébként a nyáron inkább a baloldali szavazókat mozgósította - 500 fősre jelentette be a vasárnapi felvonulást, amelyet a helyi kapitányság biztosít majd "megfelelő létszámú" erővel.

(Forrás: Lakatos Elza-Tóth Andrea, Roma Sajtóközpont)

Olvasóink írták

 • 8. D.M 2007. december 12. 09:21
  „MIT HOZÁSZOLOK!!!!! ELÉG SZÓMÓROLYAN OLVASOM A HÓZÁSZÓLÁSÚKAT HA A FELNŐTEKBEN VAN A GYÜLÖLETT AHOVATARTOZÁSROL MIT KIVÁNÚNK A GYERMEKEINKTŐL!!!!!!!!MEG KÉNE NEZNI A BÜNCSELEKVÉSEK SZÁMÁT MELYIKBŐL VAN TŐBB!!!!!!!!!! DENEM EZ A LÉNYEG HANEM AZ IRIGYSÉG!!!!!!!! ÉRTELMES EMBEREK DOLGOZNAK ÉS EZÉ HALADNK!!!!!”
 • 7. H.Béla 2007. december 10. 15:55
  „http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/uj_tagokat_var_a_magyar_garda/2039957/
  egy korábbi irásom.
  sajnos a történelem megismétli önmagát! minden rossznak az eredete valamely népcsoport, etnikum, faj. ha ezt romániában a magyarokkal teszik, akkor büdös románok, ha itthon a cigányokkal, akkor azfasza hazafi.
  remélem kedves cecilia, önt is pofán vágja majd valami feketeruhás, árpádsávos, csak úgy szórakozásból!”
 • 6. S.Grandpierre Cecília 2007. december 09. 08:51
  „A Gárda nem a gyurcsányista kormányt szolgálja! Mielőtt radenko vagy bárki állít valamit utána kellene járnia a dolgoknak. Olvassa a honlapokat, vagy vegye fel a kapcsolatot velük, s beszélgessen el, mi a céljuk. Ne egymás ellen legyünk ismeretlenül, hanem egymásért, egy-másért... A rendőrség tehetetlen, csak akkor tud közbelépni, ha a" kormányt" kell védeni. Na erről kellene beszélgetni, és nem félreinformált ostobaságokat terjeszteni!
  Értelmes emberekkel lehet vitatkozni!!”
 • 5. Dodó 2007. december 07. 20:20
  „A felvonulás nem elég! Egy kis bemutatót is kellene tartani. Remélem, Csongrád m.-be is jönnek! Ajánlanám elsőként a Mars teret!”
 • 4. Jo Bacsi 2007. december 07. 19:04
  „Hajra Garda. Verjetek kia tetvesekt az orsagbol. Vissza keletebbre-vissza”
 • 3. mz/x 2007. december 07. 13:43
  „NA VÉGRE!!!
  Most lehet engem szidni és védeni szegény, ártatlan cigókat!”
 • 2. radenko 2007. december 07. 12:50
  „Az a bajom evvel a gárdával, hogy csak megalakultak. Semmi értelmes és érdemleges dolgot még nem csináltak
  és az az érzésem nem is fognak . A gárda nem mást szolgál mint a gyurcsányita személyeket az állarc mögött ez húzodik meg. Ez olyan mint a FIDESZ és az MSZP kivülre mutatva szídják és ócsárolják egymást belülről meg egymást csókolgatják , színjáték az égész lassan egy szappan operához hasonlít az egész ocsmány dolog a politika úraim és hőlgyeim. Akinek ven egy kis esze az politikusnak nem megy el me3rt korrumpálódik így vagy úgy.”
 • 1. Mil 2007. december 07. 12:03
  „SZtem elég nagy hiba így nyíltan kimondani, hisz bár mindannyian tudjuk, mi a helyzet, a megélhetési jogvédők, antirasszisták stb. egyből ugrani fognak erre a dologra. Elég lett volna annyi, hogy a "vidék közbiztonságáért" azt kész. Ez bőven elég lett volna. Így még talán a felvonulást is meg fogják akadályozni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kútba dobta áldozatát

Elfogta a rendőrség azt a román fiatalembert, aki baltával fejbe verte, majd a tanya udvarán egy… Tovább olvasom