Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Erősödhet a forint a következő egy évben

A magyarországi intézményi befektetők a forint és az euró minimális erősödésével számolnak a következő egy évben: az euró tekintetében átlagosan 282 forintos árfolyamot valószínűsítenek, s úgy vélik az uniós deviza 1,28-as szintig erősödik a dollárral szemben.
K and H Alapkezelő friss felmérése szerint még a legpesszimistább intézményi befektetők sem számolnak 300 forintnál magasabb euró árfolyammal. Az alapkezelő a pénztárak, pénzintézetek és egyéb intézményi ügyfelek körében végzett felmérést arról, hogy milyen változással számolnak az elkövetkezendő egy évben.

A felmérésben részt vevő 35 pénzintézet együttesen több száz milliárd forint intézményi vagyont kezel. A befektetők pozitívan ítélték meg a nemzetközi részvénypiacok változását is, hiszen a fejlett és a feltörekvő országok részvénypiacain is minimális növekedésre számítanak. A legnagyobb megosztottság a magyarországi és az uniós jegybanki alapkamat változását illetően volt: miközben a megkérdezettek többsége az alapkamat csökkentését tartja valószínűnek, nagy számban voltak olyanok is, akik éppen ennek ellenkezőjét várják. Jelentős eltérés mutatkozik az egy év múlva várható MNB alapkamat értékére vonatkozóan is, hiszen a válaszadók által valószínűsített érték 4 és 7,25 százalék között mozog.

Az egy év múlva várható európai központi banki alapkamat értékét illetően a jelenlegi 1 százalékos szint tartását feltételezik leginkább az intézményi befektetők, de minden harmadik válaszadó úgy véli, növekedni fog az euró alapkamat. Hasonlóan nagy véleménykülönbséget tapasztaltak a 10 éves magyar államkötvény referenciahozamára vonatkozóan is: a megkérdezett befektetők az augusztus végén tapasztalt 7,27 százalékos értékhez képest egy év múlva átlagosan 7,21 százalékra számítanak. Egyes vélemények ettől jelentősen eltérnek, hiszen a válaszolók 5 és 10 százalékot is megjelöltek a jövő augusztusban várható referencia hozamértékére vonatkozóan.

Az intézményi befektetők a tipikusan menekülő befektetésnek tartott arany magas árszintjének további növekedését feltételezik, így a válaszadók többsége az arany árának emelkedésével számol, ami az elmúlt hetekben, hónapokban tapasztalt bizonytalanság szinten maradását valószínűsíti - idézi a közlemény Horváth Istvánt, a K and H Alapkezelő befektetési igazgatóját.

Olvasóink írták

 • 4. achilleus 2010. szeptember 22. 18:27
  „EUR/HUF... 278,5900”
 • 3. igazságkereső 2010. szeptember 22. 16:52
  „A válság a fiskális spekulációkból, a kartellezésekből, a multikulturális simliből jött,melynek következtében a magyar bankok 300-350 milliárd forint tiszta nyereségre tettek szert! Ez a tényt a Magyarországon működő leánybankok anyabankjai tették közzé,miközben romba döntötték a devizahiteleseket,a magyarországi devizakereskedők a legelső, idézett mondat szerint tevékenykednek, a bankvezérek,/ Magyar Bankszövetség elnöke,Erdei Tamás úr, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója/ nem is érzékeli a lakosságra nehezedő, de a bankárok által folyamatosan fenntartott pénzügyi nyomást,miközben tisztességtelen nyereségre tesznek szert!Itt az idő ennek megreformálására, a devizahitelesek törlesztő részleteinek "emberszabásúvá" alakítására,de ne úgy,hogy az MNB deviza középárfolyamát választják törlesztőrészletül,hiszen az a jelenlegihez képest mindössze 5 ezer forinttal csökkentené csak a hitel havi törlesztőrészletét.a korábbi 55-60 ezer forint/hó havi törlesztő részletből bankárjaink 117.000.-ft-ot kreáltak 2009 elejétől,ebből az 5.000.-ft csökkentés enyhén szólva is pimaszság,miközben a magyar bankárok a devizahiteleseken, az állami több milliárdos "bankmentő csomag"-on a fenti összegű tiszta nyereségre tettek szert.Na ezt nevezik nagy lenyúlásnak,de most olvastam,hogy Amerikában bankárokat állítottak bíróság elé,mert ott is a nagy állami mentőcsomaggal, a nép megsarcolásával visszaélve hatalmas pénzeket "használtak fel" saját céljaikra.Itt az ideje nálunk is a bíróságon történő tisztázásnak, a tisztességtelen nyereség államkasszába történő visszafizetésének és a jog-és igazságszolgáltatás beindításának.Nem lehet megengedni Magyarországon,hogy egy nemzetet, vagy annak jelentős többségét teljesen kiszolgáltatottá,hajléktalanná és zsarolhatóvá tegye, mert a bankok által tisztességtelenül megduplázott- de korábban rendesen fizető-embereket rettegésben tartson.Bizony nagyon jó lenne, ha ezt Erdei Tamás úr is elfogadná,hiszen a fizetőképesség nem arról szól,hogy minden átmenet nélkül egyik hónapról a másikra 55-60 ezer forint helyett az ügyféltől 117 ezer forint havi törlesztést kérünk úgy, hogy ráadásul a 117.000.-ft-ból 8.000.-ft a tőketörlesztés, és 109.000.-ft pedig a kamat.Ezt hívják uzsora kamatnak annyi különbséggel,hogy ha ezt magánszemély tenné így, akkor a törvény teljes szigorával járnának el,ha a bank teszi akkor ez .....Nos: Itt az idő,hogy ezt megállítsa kormányzat és remélem,reméljük,hogy meg is teszi a Kósa-Rogán urak által folytatott tárgyalás során.Egyetlen bank sem lehet állam az államban Magyarországon, ha az demokratikusnak vallja magát!!”
 • 2. achilleus 2010. szeptember 22. 13:37
  „1. hozzászólás KolompárRómeó 2010.09.22. 13:08
  Az utóbbi egy hónapban is mindig más történt mint amit ide beidéztek. Most pedig elkezdek aggódni, ha ezek erősödés lehetőségéről beszélnek (igaz jó egy évre előre).

  "az euró tekintetében átlagosan 282 forintos árfolyamot valószínűsítenek"
  Ma éppen 279-280 között mozgott, ehhez képest a 282 tényleg "erősödés" lehet, már az észkombájn szakértők szerint.”
 • 1. KolompárRómeó 2010. szeptember 22. 13:08
  „Ezek a szakértők ugyanazok, akik 2008 nyarán is további forinterősödést vártak? No comment.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beteghordókra támadt egy vérző kezű férfi

Két beteghordó megsérült, amikor egy kézsebtől vérző férfi rájuk támadt; a beteghordók meg akarták akadályozni, hogy a férfi orvosi ellátás nélkül elhagyja az intézményt. Tovább olvasom