Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Erősödik az intolerancia a hazai középiskolákban

A középiskolások közül egyre többen utasítják el a nagypolitikát, sokan gyanakvóak, szkeptikusak a politikusokkal szemben.
Ugyanakkor nő azok száma is, akik hajlamosak az erőszakos politikai megoldások elfogadására, sőt támogatják a "vezérelveket"; jelenleg 10 diákból 8 így van ezzel - derült ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérésből, amelyet 6 ezer 9. és 11. évfolyamos diák körében végeztek tavaly ősszel.

Az "Iskola ás társadalom 2008" egy 2005-ös, hasonló témájú kutatás nyomán készült Budapesten, Baranya-, Csongrád-, Fejér-, Hajdú-Bihar- és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az első eredmények alapján 3 év alatt jelentősen visszaszorult a társadalmi szolidaritás a gyerekek demokrácia felfogásában, és nőtt a politikusokkal szembeni elégedetlenség, illetve közöny. A közéletről kialakított véleményt továbbra is főleg a család alakítja, de egyre erősödik az iskola és a média hatása. Összességében el lehet mondani, hogy néhány szociálisan fontos érték lejjebb csúszott, a tizenévesek demokrácáról alkotott képe kezd egyre "szabadelvűbbé" válni - mondta Csákó Mihály, az ELTE Társadalomtudományi Intézetének docense a csütörtöki tájékoztatón.

A középiskolások között egyre erősödik az intolerancia is: a diákok több mint felét zavarná, ha roma lenne a padtársa - 2005-ben ez még csak 44 százalék volt. Sokaknak vannak előítéleteik a románokkal és a zsidókkal szemben is - a 2008-as felmérésben 34 illetve 31 százalék mondta azt, hogy nem szeretne ilyen padtársat. A kínaiak 24, a szlovákok 22 százalékot kaptak. A romákat érő diszkrimináció egyébként a gimnáziumokban a legerősebb, a szakközép- és szakiskolában a zsidóellenesség mutat emelkedő tendenciát.

A diákok továbbra is a magánélet védelmét tekintik a demokrácia elsődleges funkciójának, a második helyen a törvények betartása és a szólásszabadság áll. A diákok többsége szerint bármiről és bármikor joguk van véleményt nyilvánítani az iskolában - a fővárosi fiatalok 67, a vidékiek 57 százaléka nyilatkozott így. Ez azért furcsa, mivel a felmérés szerint valójában abba engedik őket a legkevésbé beleszólni, amit a közoktatási törvény elsősorban a tanulókra bíz, ez pedig a házirend.

Olvasóink írták

 • 8. dodó 2009. január 29. 20:44
  „7. hozzászólás szubotaj

  ÍGY IGAZ!”
 • 7. szubotaj 2009. január 29. 18:56
  „Szerintem ezeken az adatokon változtatni kell!
  Tudom is a módját, hatalmas szerencse, hogy pont egybeesik a kormányprogrammal.
  Minden iskolába kell cigány, zsidó, kinai, stb gyermekeket beosztani, ahová nem jut, oda csak időlegesen kell juttatni, egyféle vetésforgóként utazhatnának körbe a kisebbségiek. Ez nekik is jó lenne, új és új vadászterület, nekünk is jó lenne, gyermekeink megtudnák, mi a helyzet.
  Ezeket a kiegészítéseket fűzném a kormányprogramhoz.

  A deszegregáció, szerencsére, pont az ellenkezőjét éri el, mint amit szándékoltak. ledönti azt a dogmát, miszerint az előitéletek az ismeretek hiányából táplálkozik.
  A megismerés tapasztalatokhoz vezet, a tapasztalatokból pedig kialakul egyfajta itélet. Ezt PC módon előitéletnek szokás nevezni, valójában utóitélet.
  A cikk szerint az a probléma, hogy a gyermekek mernek itéleteket alkotni. Nem a statisztikáknak hisznek, hanem a tapasztalataiknak. Ez vérlázitó!

  Ja, az általánositás arányokat jelöl, nagy valószinűséget, nem kivételnélküliséget.
  A fiatalok ezeket ismerték fel. Ez örömre ad okot. Van remény, de ez kemény munkát követel tőlünk, gondolkodó emberektől, ápolni kell a kisarjadó vetést. Gondolok itt ilyen információkra, mint azok a kiegészitések, miszerint kisfiam, alapvetően helyes a felfogásod a zsidó mentalitásról, de a Szerb Anral, rejtő Jenő rendes emberek voltak.
  A Goldstein boltossal nem volt semmi gond, ugyanolyan szerencsétlen figura volt, mint sokan mások.
  A cigányok között vannak rendes, dolgos emberek.
  Én ismerek nem büdös oláhokat.
  Ezeket a kiegészitéseket meg kell adni, ne legyenek szűklátókörűek.
  A tények teljes tagadása fölösleges.Eredménytelen.
  Óvjuk figyelemmel a jövő reménységeit.”
 • 6. TELSTAR 2009. január 29. 18:28
  „Ja, csak erről van nagybaszó? Már azt hittem, újabb cigánysajnáltatós felmérés...”
 • 5. comet 2009. január 29. 17:47
  „Általános iskola alsóbb tagaozataiban is tapasztalható Gyurcsány ellensség, negyobbaknál már gyurcsányozzák is egymást hazugság, név hasonlóság, vagy alkat miatt. A gyurcsányozás az egyik legnagyobb sértés.
  Megérne egy felmérést gyerekeink vélekedése.”
 • 4. KamuNeni 2009. január 29. 17:43
  „Vajon miert van ez igy?”
 • 3. egy 2009. január 29. 17:22
  „flesnake!
  A szomszédasszonyomnak akkor csöcse van, mint egy dinnye...
  De, még az ellenségemnek sem kívánom! :D
  Tudtad, hogy ha eszkimóéknál vendégeskedsz, akkor a házi gazda felajánlja az asszonyát? Hideg van arra, szóval belegondolni is rossz, hogy nem csak a külső bunda melegíti a nőket...:)”
 • 2. flexsnake 2009. január 29. 17:10
  „A fiúk 99%a szeretné ha egy nagy csöcsös meztelen nő lenne a padtársa míg a lányok 70%ának antonyio bunderas nem okozna nagy traumát. Ez kimaradt a felmérésből.
  Még jó hogy az eszkimók nem annyira feltűnőek ezért elég sok jár iskolába :D”
 • 1. egy 2009. január 29. 16:52
  „Mennyi eszük van ezeknek a középiskolásoknak... :) Hajrá Magyarok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 millió forintra bírságolták a TESCO-t

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) 15 millió forintos bírsággal sújtotta a Tesco-Global Zrt-t, mert… Tovább olvasom