Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Erőszak a családban: nem magánügy

Miért tűrik a nők a családon belüli erőszakot? A leggyakoribb indok a család összetartása.

Az ENSZ meghatározása szerint nők elleni erőszaknak minősül "bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okozhat, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen ez a közéletben vagy a magánszférában." (Deklaráció a Nők Elleni Erőszak Megszűntetéséről 1993)

- "Ez a nő semmit sem csinál! - mondta idegesen egyik barátnőm férje - Ha hazajön, szétvágom a fejét!" A hirtelen jött dühkitörésre meglehetősen zavarba jöttem: hiszen úgy láttam, hogy a lakásban rend és tisztaság van. Igaz, a mosogatóban árválkodott egyetlen mosatlan tányér…
Bizonyára sokaknak ismerős a fenti szituáció, hiszen ilyen és az ehhez hasonló, vagy még durvább megaláztatásokat naponta nők ezreinek kell eltűrnie.

A családon belüli erőszak elsődleges áldozatai a nők és a gyerekek. Felmérések szerint minden ötödik nő él vagy élt olyan kapcsolatban, ahol partnere rendszeresen testileg bántalmazta őt.
Amíg az állami intézmények nem garantálják a nők családon belüli fizikai biztonságát, és ez nők százezreinek halálához vezet szerte a világon, addig a nők elleni diszkrimináció széles skáláján a családon belüli erőszakot kiemelt helyen kell kezelni. A statisztikai adatok azt is kimutatták, hogy a nők ellen elkövetett bűncselekmények között egyértelműen a családon belüli erőszak a leggyakoribb halálozási ok. Bűncselekmény következtében meghalt nők hatvan százaléka (volt) férje/élettársa áldozata, míg a férjeknek csak tizenhárom százaléka hal meg felesége/élettársa keze által. A nők minden esetben aktuális bántalmazó partnerüket ölik meg.

A helyzetet tovább nehezíti az, hogy a családban, az otthon falain belül folyó erőszak a privát szféra sérthetetlenségénél fogva gyakran láthatatlan. Ez az áldozat számára jelentősen megnehezíti a segítségkérést, a környezetének pedig a segítségnyújtást.

Miért tűrik a nők a családon belüli erőszakot?

A leggyakoribb indokok: a család összetartása ("A családnak mindenképpen együtt kell maradnia. A család összetartása a nők dolga."), a közös gyerek(ek) ("A gyerekeknek apára van szüksége. Egy ilyen apa is jobb, mint a semmi!"), félelem a férj/élettárstól ("Megfenyegetett, ha elhagyom, utánunk jön, megöl engem, és a gyerekeket is."), félelem az anyagi bizonytalanságtól ("Nem tudnám egyedül eltartani magam és a gyerekeket is. Egyébként sincs hova mennem."), szégyenérzet attól, hogy kitudódik (Jobb, ha nem tud erről senki. Nem bírnám elviselni, ha kiderülne, mit csinál velem!"), és a "zsarolás" ("Azt mondta, nem tud nélkülünk élni. Öngyilkos lesz, ha elköltözünk."), stb.
A családon belüli erőszak nem magánügy. Az Ombudsnő Programiroda, a Habeas Corpus Munkacsoport és a NANE (Nők a nőkért Együtt az Erőszak Ellen) ingyenesen hívható telefonvonalon nyújtanak segítséget a krízishelyzetben lévő nőknek.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A további program

Magyar Kupa, nyolcaddöntő, első mérkőzések: Szentlőrinc (NB III)–Pécsi MFC,… Tovább olvasom