Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Erőszak nélkül

Az amerikai külügyminiszter, az izraeli kormányfő és a palesztin elnök hétfői jeruzsálemi találkozóján megerősítette, hogy a közel-keleti rendezést illetően a két államra épülő megoldás mellett áll ki.
A három résztvevő egyetértett abban, hogy a palesztin állam nem születhet meg terrorból és erőszakból – tájékoztatta röviden a sajtót Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, miután befejezte több mint kétórás megbeszélését Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel egy jeruzsálemi szállodában.
„ Abbász elnök és Olmert miniszterelnök a palesztin nemzeti egységkormány megalakításáról szóló egyezményhez szorosan kapcsolódó kérdéseket tekintett át, és megvitatta a kvartett álláspontját, miszerint a Palesztin Hatóság bármilyen kormányának kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy nem folyamodik erőszakhoz, elismeri Izraelt, és elfogadja a múltbeli egyezményeket, vállalásokat, beleértve az útitervet is” – mondta, hármójuk közös közleményét ismertetve. Rice szerint Abbász és Olmert megerősítette, hogy kötelezőnek tartja magára nézve a korábbi megállapodásokat és a novemberben kialkudott fegyvernyugvást. Megvizsgálták egyúttal, hogyan léphetnének előre a nemzetközi béketerv (útiterv) végrehajtásában, amely kölcsönös lépések során át vezetne el egy önálló palesztin állam megalakulásához Izrael mellett. A kötelezettségvállalások ellenére az amerikai külügyminiszter nem számolt be elmozdulásról a hat éve összeomlott közel-keleti béketárgyalások újrakezdését illetően. A tájékoztatót is egyedül tartotta. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltörték Kóka János honlapját

Kóka János diplomáját megkérdőjelező fórumbejegyzésre ugrott át szombaton a gazdasági miniszter… Tovább olvasom