Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Erőszakos tüntetések az idei ünnepeken is

Ez az év sem múlt el tüntetések és erőszakba torkolló összecsapások nélkül. Tömegoszlatás, könnygáz és vízágyú az egyik oldalon - kövek, törmelékek és az erőszakosabbaknál már Molotov-koktél a másik oldalon.
Ahogy a korábbi években, az idei nemzeti ünnepeken is nemcsak a megemlékezésé, hanem a demonstrációké is volt a főszerep. Március 15-én már a reggeli zászlófelvonást is bekiabálás és füttyszó zavarta meg, később pedig Demszky Gábort beszéde közben tojással dobálták meg.

Komolyabb atrocitás estefelé volt, amikor több százan indultak el a Magyar Önvédelmi Mozgalom Blaha Lujza téri demonstrációjáról. A Nagykörúton azonban rendőrsorfallal találkoztak: a tüntetők ekkor Molotov-koktélokkal, üvegekkel, petárdákkal és kövekkel dobálták meg a rendfenntartókat, akik könnygázgránátokkal válaszoltak. A demonstrálók ezután a környező utcákba menekültek, ahol később szétszéledtek. Az este mérlege 24 előállítás és öt sérült rendőr lett.

Persze nem kizárólag a nemzeti ünnep szolgáltatott alkalmat a demonstrációkra. Áprilisban egy Hollán Ernő utcai jegyirodáé volt a főszerep: egyes hírek szerint egy vásárló zsidózni kezdett, más hírek szerint pedig éppen őt inzultálták magyarsága miatt. Mindenesetre április 11-re több jobboldali csoport demonstrációt jelentett be a helyszínre és ugyanerre az időre egy szélsőségesek elleni tüntetés is szerveződött. Utóbbin Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is részt vett.

Este végül több százan indultak el a városban, érintették a Szabadság teret, a Roosevelt teret, majd átsétáltak a lánchídon egészen a Clark Ádám térig. A tüntetésnek itt lett vége, amikor a rendőrök körbezárták a demonstrálókat, mondván a rendezvény nincs bejelentve és egyenként igazoltatni kezdtek. Oszlatásra végül nem volt szükség. Hajnalig 58 embert állítottak elő, sérülés nem volt.

Összecsapással végződött a nyári melegfelvonulás is Budapesten. Ellentüntetők ugyanis folyamatosan dobálták a menet résztvevőit sok más mellett záptojással. Kővel dobták be a felvonuláson résztvevő Lévai Katalin MSZP-s Európa Parlamenti képviselőt és Szetey Gábort, a másságát nyílt vállaló egykori államtitkárt szállító autót csakúgy, mint Léderer Andrást, az SZDSZ Új Generáció elnökét. Horn Gábort, a liberális párt ügyvivőjét pedig megütötték.

Az esti órákban már nem a felvonulók, hanem a rendőrök voltak a tüntetők célkeresztjében. Molotov-koktélokkal, kövekkel, üvegekkel dobálták őket, a válasz pedig - ahogy korábban is - könnygáz és vízágyú volt. A többször is összeverődő erőszakoskodókat oszlatták a Hősök terén, a Városligetben, később pedig az Andrássy úton. Az esti mérleg: 49 előállítás, 7 sérült rendőr és 13 megrongált rendőrautó.

A szeptember 20-i megbékélést hirdető menet a Magyar Demokratikus Charta rendezvényével egy időben szervezett szélsőséges demonstráció is erőszakba torkollott. A Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett Charta és több cigány szervezet megmozdulása békésen lezajlott, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tüntetése azonban már elfajult.

Az agresszív csapat a Hősök teréről vonult a Szabadság térre, ahol cipőkkel, kövekkel és üvegekkel dobálták meg a szovjet emlékmű előtt felsorakoztatott rendőröket. Könnygáz volt a válasz az egyenruhások részéről és megkezdődött az oszlatás. Andrássy út, Izabella utca és Nagykörút ez volt ismét az útvonal. 15 előállítással, 5 sérült rendőrrel és ismét több megrongált rendőrautóval végződött az este.

Nem telt békésen az október 23-i megemlékezés sem Budapesten. Már a reggeli zászlófelvonást is kiabálás és füttyszó zavarta meg, délután pedig több szélsőséges csoport is tartott rendezvényt. Ezekről párhuzamosan több százan indultak meg a város utcáin, a keménymagot végül a rendőrség a Markó utcába, éppen az Országos Mentőszolgálat épülete elé szorította be. Kijutni csak igazoltatás után lehetett.

Összecsapás tehát ugyan nem volt, mégis eddig nem tapasztalt mozzanattal végződött az este: a rendőrök több éles, távirányítású bombát találtak a Nyugati téren egy autóban. A kocsi sofőrjét - aki cselgáncsozóként részt vett a 2000-es sydneyi olimpián - azóta már előzetes letartóztatásba helyezték.

Olvasóink írták

 • 17. nemathoda 2009. január 10. 14:50
  „Flexsnake-nek csak annyit kívánok, hogy élt volna -nézeteit hangoztatva- 1944-ben!”
 • 16. flexsnake 2009. január 03. 18:32
  „Ha akkor a tömegbe löttek volna már régen nem lenne ez probléma.Ütni-verni és nyilvánosan kivégezni a lázadó geciket akik képtelenek beilleszkedni.Rendet kell csinálni, rettegjenek mint a komcsi időkben :D Fizessenek szempénzt! Aki kilövi egy neonáci szemét az kapjon pénzt.Vadásszunk turulra meg árpádsávra :D”
 • 15. nemathoda 2009. január 03. 17:31
  „Én egy kicsit átfogóbban szólok hozzá a témához. Az embereknek Itthon, sőt az elég világon elegük van a (neo)liberális politikából. (A liberálisoknak bealkonyult. Írásommal csupán az a célom, hogy felnyissam az emberek szemét.) Ennek ékes bizonyítéka, hogy az Erzsébet hídi események óta nem telik el az országban nemzeti ünnep úgy, hogy ne történjen összecsapás a töketlen rendőrök és a szélsőségesnek nevezett elkeseredett honfitársaink közt. (Mellesleg a neoliberális( gazdaság)politika nem csak hazánkat, hanem az egész világot bajba sodorta! Példák: 1929-es gazdasági válság és a 2008-ban kezdődött válság. Sajnos a magyar politikai "elit" az itthon sarat a világgazdaságban kialakult pénzügyi válsággal magyarázza, holott nem ezért van most bajban az ország, hanem az rendszerváltás óta esedékes reformok elodázása miatt. Nem sokáig lesz működőképes egy olyan állam, ahol a lakosok száma közel 10 millió, de csak 1,5-2 millióra tehető az aktív keresők száma. Kb. 800 ezer honfitársunk van, akik egy bizonyos etnikumhoz tartoznak, nem dolgoznak, sőt, nem is kívánnak dolgozni. Számuk sajnos egyre nő. Azaz igazság, hogy mi vagyunk a felelősek, hogy hagytuk őket a fejünkre nőni. És a kormány még őket támogatja. Képzeljük csak magunkat annak 18-20 éves fiatalember helyébe, akit azért nem került be a felsőoktatásba, mert volt egy olyan versenytársa, akinek a szülei még a 8 általánost sem végezték el, ezért máris hátrányos helyzetű, és jelentős (több 10 pont) előnyt élvez egy-egy tehetségesebb fiatallal szemben. Ez erősen versenytorzító hatású vagy nem? Ez csak egy példa a sok közül. De valamivel el kell nyerni az egyre növekvő számú kisebbség szavazatait is. A politikus mennyire előrelátók, nekünk is azoknak kell lennünk, ha talpon akarunk maradni...”
 • 14. aranka2 2009. január 01. 23:21
  „Hazaipálya, nem értelek. A hungarista és a magyar nem egymást kizáró ismérv. A magyarok között vannak hungaristák, kommunisták, meg még nagyon-nagyon sokféle politikai állású emberek. Azt meg, hogy jövőre kit mennyire taksálnak a választók, én nem borítékolnám.”
 • 13. Zejko 2009. január 01. 19:05
  „12. IGEN ÉLJEN A PÁRT ELVTÁRSAK! NEM HÜLYE GYEREK?”
 • 12. h65535 2009. január 01. 18:20
  „Golyószóróval kellene ezeket osztatni, nem vízágyúval.”
 • 11. hazaipalya 2009. január 01. 15:58
  „arnka és a provokátorokkal mi a helyzet? ird már le ha ennyire jol informált vagy.”
 • 10. hazaipalya 2009. január 01. 15:56
  „aranka kioktatnálak ha megengeded:azok nem hungaristák hanem magyarok!Ibolykáddal együtt mész a süllyesztöbe pardon nyugdijba,elég kárt csináltatok már eddig. Amugy egyre vilagosabb ki nyiujtott segitö kezet nektek h bejussatok a parlamentbe,de most nem leszz akkora többség h megcsinálják ujbol . BOCS!”
 • 9. molotovkoktél 2009. január 01. 13:23
  „(moderálva - a szerk.) Boldog Új Évet (moderálva - a szerk.)!”
 • 8. Zejko 2009. január 01. 12:52
  „Aranka2 gyönyörködj gondolom öröm szemeidnek :) http://kurucz.info/r/1/32738/ a haverjaid!!!!Erre varjál gombot!!!”
 • 7. Zejko 2009. január 01. 12:40
  „Aranka2 Szlovákiában EU van pár éve még mi voltunk az elsők most utolsók!!!NO COMMENT”
 • 6. Nostradamus 2009. január 01. 10:50
  „Aranka, neked azt kívánom az új évre, hogy veszítsd el a szemellenződet... Ki is a nemzetvesztő?”
 • 5. trainman 2009. január 01. 08:15
  „Gyurcsány takarodj! Boldog új esztendőt kívánok mindenkinek!”
 • 4. aranka2 2009. január 01. 07:11
  „Ez a cikk valóban dezinformatív. A dolog ugyanis nagyon egyszerű: az írott napokon és helyeken a csőcselék tört és zúzott. A Hollán Ernő utcán meg a hungarista nemzetvesztő barmok provokáltak, de az ellentüntetés is mértéktelenül eltúlzott volt.”
 • 3. hazaipalya 2009. január 01. 07:02
  „2009 van ,szeretettel köszöntök minden igaz Magyar embert! Aki nem annak érzi magát annak el lehet menni,kormanyváltást aprilisban!”
 • 2. achilleus 2008. december 31. 17:30
  „" Áprilisban egy Hollán Ernő utcai jegyirodáé volt a főszerep: egyes hírek szerint egy vásárló zsidózni kezdett, más hírek szerint pedig éppen őt inzultálták magyarsága miatt. Mindenesetre április 11-re több jobboldali csoport demonstrációt jelentett be a helyszínre és ugyanerre az időre egy szélsőségesek elleni tüntetés is szerveződött. Utóbbin Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is részt vett."

  A felületes és félrevezető tájékoztatás mintapéldája. Hogy miért, nézzenek utána, én már leszarom az ilyen dezinformatőröket. Szót sem érdemelnek, köpök rájuk.

  És nem csak a fenti idézet "nem bonja ki az igazság minden részeltét".:
  "Az agresszív csapat a Hősök teréről vonult a Szabadság térre, ahol cipőkkel, kövekkel és üvegekkel dobálták meg a szovjet emlékmű előtt felsorakoztatott rendőröket."

  Miért pont cipőkkel, kérdezné egy értelmes ember? Vajon miért? Libbolsiéknél tilos a válasz, és a gondolkodás!”
 • 1. hazaipalya 2008. december 31. 17:29
  „gyurcsány pista a szélsöséges meg a kissebségi kormánya . Ráadásul kirekesztö is . stb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségügy 2008

2008 fordulatos év volt az egészségügyben. A kormányfő szerint a bársonyosabb reformpolitikáé volt a… Tovább olvasom