Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Esélyegyenlőség a gyakorlatban?

Sok nő érzi úgy, hogy teljesítményét kevésbé ismerik el, mint hasonló munkakörű férfi kollégáiét.

P.-né Angéla közel három évtizede dolgozik marósként a Vagongyárban. Úgy érzi, mindig becsülettel megszolgálta a kenyerét. Még sem bírja tovább, állítása szerint a Rába Futómű Kft. győri telephelyén tapasztalható női diszkrimináció miatt – erős, akaratát keresztül vinni tudó szakszervezet híján – munkaügyi bírósághoz és lapunk által a nyilvánossághoz fordult.

P.-né elmondása szerint az üzemben ugyanazt a fizikai munkát, ugyanabban a munkaidőben végzik nők és férfiak egyaránt. A különbség „csupán" az, hogy a férfi munkások órabéréhez képest a női foglalkoztatottak körülbelül ötven százalékkal kevesebb órabérért dolgoznak. Szerinte emiatt a férfiak havi elszámoláskor közel dupláját viszik haza, mint a nők. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a győri hölgy munkaszerződése szerint jelenleg teljesítmény alapú bérezés van érvényben az ominózus üzemrészlegben. Véleménye szerint azonban az elmúlt évi munkateljesítmény-igazolása feketén-fehéren bizonyítja, hogy ő is tisztességgel ellátta munkakörét.

A dokumentum szerint teljesítménye tavaly április óta tíz hónapban száz százalék felett járt. A másik sérelmezett pont, „az utolsó csepp a pohárban" P.-né szerint az volt, hogy a női dolgozókat az év eleji öt százalékos béremelés idején is hátrányos megkülönböztetés érte, mert szerinte fizetésük nem emelkedett egyenlő mértékben a férfi dolgozókéval.

 Egyenlőtlen viszonyok
„A nemek közötti egyenlőség még messze van az ideálistól Közép- és Kelet-Európában" – közölte néhány hete az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága egy tanulmány alapján. A Nyílt Társadalom Intézet által készített felmérés szerint Bulgáriában, Észtországban és Szlovákiában a nők ugyanazért a munkáért húsz-harminc százalékkal kevesebb bért kapnak, s jóllehet több mint ötven százalékát alkotják a lakosságnak, aránytalanul kisebb számban vesznek részt a közigazgatásban, a kormányzati szervekben. Magyarországon a bérbeli különbség jelenleg tizenkilenc százalék a nők rovására.
Kulcskérdés a bizonyítás
P-né úgy véli, több női dolgozó jár hasonló cipőben a Vagongyár területén működő Futómű Kft-ben. Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium égisze alatt működő, női diszkriminatív ügyekkel foglalkozó Egyenlő Bánásmód Hatóságtól elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogyha a munkaügyi bíróságon bizonyítást nyernek a győri hölgy állításai, milyen jogi esélyei vannak, kvázi diszkriminációnak minősülhet-e az esete. Emellett arról is érdeklődtünk, hogy az uniós tagállamokban mi a bevett joggyakorlat hasonló szituációkban.

Dr. Gregor Katalintól, az Egyenlő Bánásmód Hatóság jogászától megtudtuk, hogy az uniós jogharmonizáció következtében hazánkban egyértelműen hátrányos megkülönböztetésnek számít, ha férfiak és nők között nem érvényesül az „egyenlő értékű munka, egyenlő bér" elve. Ráadásul az említett európai normát számos magyar törvény, többek közt az alkotmány is kimondja. A jogásznő hozzátette, a női munkaügyi diszkriminációk „melegágya", ha a munkaadó nem objektív, hanem szubjektív alapon állapítja meg az azonos munkakörű munkavállalók bérét. Dr. Gregor Katalin szerint a győri hölgy történetéhez hasonló esetekben a munkaügyi bíróságon döntő momentum a bizonyítási eljárás, magyarán a felperes vagy az alperes tudja-e kétséget kizáróan alátámasztani igazát.

Egyelőre konkrétum nincs
Az ügyben megkerestük Dusza Andrást, a Rába Járműipari Holding Rt. kommunikációs vezetőjét is. „A Vagongyár területén tudomásunk szerint eddig nem fordult elő semmilyen hátrányos megkülönböztetés" – nyilatkozta lapunknak Dusza András. Tekintettel azonban, hogy a cég még nem kapott értesítést a munkaügyi bíróságtól, esetünkben semmi konkrétummal nem tudott szolgálni a kommunikációs vezető. „Amint pontosan tájékozódunk az ügyről, ígérjük, rendelkezésükre állunk" – zárta szavait Dusza András.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melyik a legjobb magyar blog?

A hvg.hu keresi a legjobb magyar nyelvű webnaplót, amely megkapja a Golden Blog-díjat. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt bloggerek komoly díjakra számíthatnak. A verseny során a hvg.hu tiszteletben tartja a nem saját nevük alatt publikáló bloggerek anonimitását, ezért nem kívánja felfedni a megmérettetésen résztvevő webnaplók szerzőinek kilétét, Tovább olvasom