Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Észak-Magyarországon apad a Tisza

Lassan apad a Tisza az észak-magyarországi szakaszán, a Felső-Tiszán pedig már csak Nagyhalász és Rakamaz között van árvízvédelmi készültség.
A folyó középső szakaszán ugyanakkor erős áradással számolnak a következő napokban. Szabolcsban a szakemberek az időjárás várható enyhülésére készülnek, amely a hóolvadás miatt ronthatja a térség jelenleg is súlyos belvízhelyzetét. Lassan apad a Tisza az észak-magyarországi szakaszán: Tokajnál 29, Tiszalöknél 14, Tiszapalkonyánál és Tiszakeszinél hét centiméterrel csökkent a víz szintje a tetőzés óta - közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője szombaton az MTI-vel.

A Felső-Tiszán már csak Nagyhalász és Rakamaz között van árvízvédelmi készültség, de ott is elsőfokúra mérsékelhették a készenlétet - közölte a nyíregyházi vízügyi igazgatóság védelemvezető-helyettese. A folyó felső, szabolcsi részén továbbra is gyors az apadás, s a vízszintcsökkenés ütemét figyelembe véve várhatóan vasárnap már mindenütt meg lehet szüntetni a készültséget - mondta Kató Sándor. A Tisza középső szakaszán ugyanakkor erős áradással számolnak az elkövetkező napokban a védekezők.

A vízszint emelkedésének napi mértéke elérheti a 35 centiméternyit is. A főfolyó vízállása szombat reggel Kisköre-alsónál már 25 centiméterrel meghaladta a harmadfokú védelmi készültséghez rendelt 800 centiméteres értéket - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője. Lovas Attila tájékoztatása szerint a Tisza tokaji tetőzése után Szolnoknál is nyolc métert jóval meghaladó maximális vízállást várnak karácsony előestéjére. A jászsági mellékfolyókra továbbra is apadás jellemző, a Hármas-Körös Kunszentmártonnál tetőzés közeli helyzetben van, míg a Hortobágy-Berettyón az áradás intenzitása lelassult.

Tovább csökkent az árvíz elleni védekezés hosszúsága a Körösök mentén is, és csökkent a készültség a Berettyón is. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a belvízvédelmi munkálatok folytatása mellett a Felső-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei már készülnek a keddtől várható enyhülésre, amely a hóolvadás miatt ronthatja a térség jelenleg is súlyos belvízhelyzetét - tudta meg a szervezet nyíregyházi központjában az MTI. Kató Sándor tájékoztatása szerint a nyírségi belvíztározókat - ahogy fogalmazott - "előürítik", s a Rétközi-tóból is engednek vizet a Tiszába, hogy a keddtől jelentkező belvizeket fogadni tudják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új amerikai harcjárműveket kap a honvédség

A napokban tíz új MRAP harcjárművet kap a honvédség; az útszéli pokolgépek ellen is biztonságot… Tovább olvasom