Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Etessük a madarakat!

A szárnyas vendégek etetése szórakoztató felelősség. Elsősorban a cinkék, rigók vannak rászorulva.

Ilyenkor, télen, amikor a talajt hó és jég fedi, a madarak nehezen találnak táplálékot. Segítsünk nekik: helyezzünk ki madáretetőt! A szárnyas vendégek etetése felelősségre neveli és egyben szórakoztatja a gyerekeket is. Elsősorban az énekesmadarak, cinkék, rigók vannak rászorulva, hogy táplálékot helyezzünk ki nekik. Madáretetőt olcsón vásárolhatunk a barkácsáruházakban, de az ügyes kezűek akár otthon is fabrikálhatnak egyet.

A madáretetőt kiakaszthatjuk a kertbe egy faágra, az erkélyre, vagy akár az ablak alá, ahol viszonylag kicsi a mozgás, tehát nem riasztjuk el a madarakat. Figyeljünk rá, hogy a tollas látogatók ne okozzanak kellemetlenséget az alattunk lakóknak sem.

Mit rakjunk az etetőbe?

Olajos magvak (napraforgó, tökmag), kalászos termések (búzaszemek, kukoricadara) rendszeresen kerülhetnek az eledeltartókba. Az eleség sose kerüljön a hóba, mindig olyan helyre kell tenni, ahol szárazon marad. Energiában gazdag (és kedvelt) még az adagolt, nyers szalonnacsík is.

A madáretetőbe érdemes készen vásárolt, kifejezetten énekesmadaraknak összeállított, etetőbe való magkeveréket venni, ehhez 2-300 forintért hozzájuthatunk az állatkereskedésekben és mezőgazdasági boltokban.  A napraforgómagot a legtöbb madár szívesen megeszi, a feketerigó, vörösbegy pedig a
konyhai hulladékot is szívesen átböngészi. Aki a ház körüli szerves hulladékot komposztálja, az előbb-utóbb felfedezi a komposztdomb környékén tanyázó feketerigót, vörösbegyet. A madarak részére ki lehet helyezni néhány szem félbetört diót is, kerüljük viszont a kenyérmorzsával történő etetést!

A legfontosabb, hogy bármivel is töltjük fel az etetőt, rendszeresen tegyük, mert a madarak hamar hozzászoknak a mesterséges táplálékforráshoz, s ha az egyik napról a másikra megszűnik, többet ártunk, mint használunk vele.       

A legegyszerűbb madáretető

Eldobható üdítős flakonból is készíthetünk madáretetőt. Első lépésként az üveg szájára tekerjük vissza a kupakját, de úgy, hogy közben rácsíptetünk kötöző zsineget vagy drótot. A flakon testéből vágóeszközzel ajtóként funkcionáló nyílást vágunk. Ezen fognak be és kiszállni a madarak az etetőből, és itt töltjük be a táplálékot is. Miután megraktuk madáreleséggel a pár perc alatt elkészült etetőt, már tehetjük is ki a közeli bokorra vagy fára. Gondoskodjunk a rendszeres utántöltésről!

A madáretető vendégeinek megfigyelése mindenkinek nagy élmény, a gyerekek azonban kifejezetten élvezik. Sokat tanulhat a gyerek, ha élőben megmutatjuk, elmagyarázzuk neki, melyik madár milyen fajta, ehhez esetleg egy madárhatározó zsebkönyvet is vásárolhatunk neki. Elmesélhetjük, hogyan élnek, raknak tojást, repülnek a madarak, hogy a különböző fajok eltérő nagyságú és formájú csőre más-más
táplálék megszerzésére való. A megfigyelt madarakat lerajzolhatja, s akár naplót is vezethet arról, milyen fajtájú madarak látogattak el az etetőhöz.

Sokat segíthet a madáretető a gyerek felelősségre szoktatásában is: megtanulja, hogy ő is felelős azért, hogy a kis madarak táplálékot találjanak, s a madáretető rendszeres feltöltését akár egyedül is elvégezheti.        

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeretni bolondulásig (A la folie... pas du tout)

Audrey Tautou – ezúttal Angélique, a hóbortos diáklány – elszántan szerelmes egy 35 éves… Tovább olvasom