Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

EU-konform béreket!

A legfontosabb kérdésként szerepelt az élelmiszer-ipari dolgozók szakszervezeteinek megyei szövetsége által rendezett  értekezleten a bérek ügye.

Az ágazat különböző iparágait képviselő szakszervezeti titkárok ezen az összejövetelen (is) hangsúlyozták: az Európai Unióhoz csatlakozásunk  közeledtével egyre égetőbbé válik a bérek felzárkóztatásának szükségessége, hiszen mégsem mehetünk az unióba olyan jövedelmekkel, amelyek messze elmaradnak  az európai átlagtól. A versenyképességet  csakis normális jövedelmekkel lehet biztosítani. A 
titkárok  évzáró értekezletükön állásfoglalást fogalmaztak meg, mely  kimondja, hogy mivel az egész ágazatban igen alacsonyak a jelenlegi bérek, a munkakörülmények viszont (például a húsiparban) az átlagnál  nehezebbek, a helyi lehetőségek mértékében 9–10 százalékos bruttó béremelést javasolnak.
Ezzel lehetne egy lépésnyit közelíteni az EU-szinthez. Ugyanakkor szükségesnek tartják a  béraránytalanságok csökkentését, például a
fizikai és a szellemi munka javadalmazása közötti nagy különbségek
ellensúlyozására. Az értekezlet résztvevői azt is szükségesnek tartották hangsúlyozni, hogy a béremelésekkel egy időben az egyéb nem bér jellegű juttatások (mint az üdültetési, az étkezési, a szociális-kulturális támogatások) szintjét is emelni kell, legalább az infláció mértékében. 
Az élelmiszer-ipari szakszervezetek előnyösnek ítélik meg az önkéntes nyugdíjpénztári tagságot és ehhez a részvételhez a megadott támogatások növelését. Hogy az EU-csatlakozást nem lehet ölbe tett kézzel várni, arra jó példa, hogy az ÉDOSZ aktívan kiveszi részét  az uniós ismeretek  ismertetéséből. Szakértők bevonásával előadás-sorozatot indítanak  valamennyi élelmiszer-ipari egység dolgozói számára. Ennek érdekében már fel is vették a kapcsolatot a Győr-Moson-Sopron Megyei Európai Információs Ponttal (EIP). 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Görgey a Terror Háza költségvetéséről

Görgey Gábor kulturális miniszter – eredeti szándékával ellentétben – "kénytelen"… Tovább olvasom