Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

EU ajánlásra csökkennek a vállakozások adminisztratív terhei

Magyarország az éllovasok közé tartozik az Európai Unió tagországai között abban a tekintetben, hogy a brüsszeli központi törekvésekkel párhuzamosan igyekszik jelentősen csökkenteni a vállalkozások adminisztratív terheit - derült ki Brüsszelben, az EU-tagállamok versenyképességi ügyekért felelős minisztereinek találkozóján.
A március 8-9-én rendezendő félévközi állam- és kormányfői találkozóra készülve a miniszterek egyebek között azt az európai bizottsági javaslatot vitatták meg, amely 2012-ig a közösségi jogszabályok, illetve azok alapján a vállalkozókra rótt terhek 25 százalékos csökkentését szeretné elérni.

Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára emlékeztetett arra, hogy Magyarországon is a végső előkészületeknél tart az Üzletre hangolva nevű program, amelyet a tervek szerint márciusban fogad el a kormány. A program a brüsszelihez hasonló célt fogalmaz meg, évente a bruttó össztermék (GDP) 0,5 százalékára rúgó költségcsökkentést kíván elérni.

Tekintettel arra, hogy számítások és becslések szerint a vállalkozói szektornak évente 1200-1500 milliárd forintra, a GDP 5-6 százalékára rúg az adminisztrációs terhe, ez évi több mint 100 milliárd forintos csökkentést jelentene. Uniós szinten egyébként jelenleg mintegy 3,5 százalék az átlagos teher. Egyed Géza leszögezte, hogy Magyarország támogatja a bizottság tervét.

Egyébként a többi tagország is egyetért a céllal, de mindannyian egyöntetűen jelezték: fenntartják a jogot, hogy a nemzeti szabályozási rendszerükből eredő terhekkel kapcsolatban milyen ütemezéssel milyen mértékű csökkentést szeretnének elérni. Hivatalos nyilatkozatuk szerint a tagországok "törekszenek arra", hogy a közösségivel összehasonlítható mértékű nemzeti költségcsökkentést érjenek el 2012-ig.

A brüsszeli bizottság 10 olyan területet külön meghatározott, ahol már rövid távon 1,3 milliárd eurónyi csökkentés lehet elérhető. Áttekintették a hétfői ülésen az autóiparral kapcsolatos bizottsági előterjesztéseket is: az üzleti szabályozási környezet javítására irányuló intézkedéscsomagot, valamint az autógyártás környezetvédelmi normáival kapcsolatos programot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év közben ugranak majd rá a pályázati pénzekre

Élő organizmus a városi költségvetés, amely pályázatokon elnyert források következtében duzzad év… Tovább olvasom