Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Euróhamisító bandát fülelt le Nemzeti Nyomozóiroda

A nyomozók összesen nyolc bűnözőt fogtak el, akik Bulgáriából származó hamis 200 eurósokat hoztak forgalomba Magyarországon, és külföldön is.
Több tízezer eurónyi hamis valutát foglalt le a Nemzeti Nyomozóiroda tavaly év elején létrehozott speciális csoportja, a pénz- és bankártya hamisítás elleni alosztály. A nyomozók összesen nyolc bűnözőt fogtak el, akik Bulgáriából származó hamis 200 eurósokat hoztak forgalomba Magyarországon, és külföldön is. Az egy éve tartó nyomozás lezárult, a vádemelési javaslatot már megküldték az illetékes ügyészségnek.

Réthy Barbara, az alosztály helyettes vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a pénzhamisítással foglalkozó csoport tavaly kezdte a munkát, ez az első eset, melyet lezártak, folyamatban azonban több hasonló ügy van. Ennek a bűncselekménynek nyolc gyanúsítottja van: egy ukrán, három bolgár, valamint négy magyar, akik nagy mennyiségben hoztak be Magyarországra hamis 200 eurós bankjegyeket, majd azokat különböző forgalmas helyen - főleg szállodákban, panziókban, külföldiek által kedvelt városokban - próbálták meg értékesíteni. A hamisítókat Magyarországon fogták el, de adatokat a nemzetközi bűnüldöző szervektől, például az EUROPOL-tól is kértek. A pénzeket az ország különböző pontjain, a fővároson kívül a vidéki nagyvárosokban cserélték valódira vásárlás vagy éppen pénzváltás közben.

A gyanúsítottak bűnszövetségben dolgoztak: a hamis pénzt a bolgárok készítették Bulgáriában, a szállítást is ők végezték. A többiek az adás-vételt szervezték, illetve, hogy a hamisítványok különböző módszerekkel a forgalomba kerülhessenek.

Az ügy kapcsán egy német férfi is a nyomozók látókörébe került, ő egyedül harmincezer eurónyi hamis 200 eurós bankjegyet vásárolt, természetesen a valódi 200 eurós értékének töredékéért. A német gyanúsított ellen a németek nyomoznak.

A hamisítványokról Réthy Barbara elmondta, hogy jó minőségűek voltak, de nem pénzpapírra készültek, szakemberek könnyen kiszúrnák, a laikusok azonban - a tapasztalatok alapján - sok esetben nem vették észre a csalást. A hamis bankók forgalomba kerüléséről a Magyar Nemzeti Bank is értesítette az illetékes kapitányságokat, azokat, ahol ezek feltűntek.

Réthy Barbara elmondta, hogy Európában - ahogy korábban Magyarországon is - az ötveneuróst hamisították, néhány éve ez a tendencia megváltozott, jelenleg a 200-as címletettel próbálkoznak.

A Magyar Nemzeti Bank a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy 2008 első három hónapjában 444 darab különböző valutahamisítványt vizsgáltak. A központi bankban megtalált hamis eurók aránya és száma nagyjából megegyezik a korábbi évekéhez, eddig 262 eset fordult elő, ez az összes eset 59 százaléka. A hamisítványok 33 százaléka az amerikai dollárból kerül ki. A központi bank a tavalyi eredményeket még nem azonosította, 2006-ban összesen 691 darab hamis eurót vizsgáltak a szakemberek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyors tempóban drágulnak az élelmiszerek

Áprilisban egyetlen hónap alatt 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, 2007 áprilisához… Tovább olvasom