Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Európa az alkoholisták uniója

Szigorúra tervezték, végül gyengére sikerült az EU alkoholstratégiája. Az egészségügyi biztos által jegyzet dokumentum a tagállamok hatáskörében hagyja a döntéseket. Az eredeti koncepcióban az alkohol káros hatásaira figyelmeztető feliratok kötelező elhelyezése is szerepelt.
Az Európai Unió adatai szerint évente 195 ezren halnak meg a közösség területén a túlzott alkoholfogyasztás miatt. Ebben a balesetek és a különböző betegségek is benne vannak. A statisztikák szerint a közösségben 55 millióra tehető azoknak a száma, akiknél az alkoholfogyasztás elérte az egészségre káros mértéket.

Az italozás több mint 60 betegségért okolható, és a gazdaságnak is komoly károkat - becslések szerint évente 125 milliárd euró veszteséget - okoz. Az Európai Közegészségügyi Szövetség adatai szerint az EU a világ legnagyobb alkoholfogyasztója, és különösen magas a fiatalok részaránya.

Az Európai Bizottság jelentése szerint a szeszgyártók agresszív marketingkampányokkal serkentik a fiatalok italozását. Mindezek ellenére az egészségügyi biztos mégsem tett közzé szigorú uniós alkoholstratégiát, noha korábban erről volt szó. Az alkoholtermékeken ezentúl sem kell feltüntetni az ital káros hatásait.

A rossznyelvek szerint a szeszipar nyerte meg a lobbicsatát, hiszen nem lesz közösségi szabályozás. A bizottság ugyanakkor támogatja majd azokat a lépéseket, amelyekkel csökkenteni lehet az alkohol okozta károkat: a kutatásokat és a tagállamok közti tapasztalatcserét.

A Bizottság közleményében kiemeli, hogy elismeri a tagállamok szerepét az alkohollal kapcsolatos politika alakításában, ezért nem akar közösségi szintű szabályozást létrehozni.

A testület mindenesetre figyelemmel kíséri majd az országok tevékenységét, 2007 júniusában pedig konferenciát tartanak az addigi tapasztalatokról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A heti eredmények

13 pontos: Papp Szandra (Nagyszentjános). Tovább olvasom