Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Európa erősíteni akarja a repülés biztonságát

Az európai igazságügyi és belügyminiszterek arról biztosították csütörtökön amerikai kollégájukat, hogy erősíteni akarják a repülőterek és a repülőgépek biztonságát, de türelmet kértek, hogy meggyőzhessék országuk közvéleményét az amerikaiak által szorgalmazott testszkennerek hasznosságáról a terrorizmus elleni küzdelemben.
Az illetékes európai tárcavezetők szerdán kezdődött kétnapos tanácskozására, Toledóba meghívták Janet Napolitano amerikai belbiztonsági minisztert is, aki igyekezett eloszlatni európai kollégáinak aggodalmait a testszkennerek használata kapcsán. Több uniós országban a privát szférát féltik ezektől a műszerektől, de időnként olyan félelmek is felmerülnek, hogy az átvilágító eszköz ártalmas lehet az egészségre.

A készülékkel kapcsolatos vita azután éledt fel Európában, hogy karácsonykor egy nigériai fiatalember az alsónadrágjába rejtett robbanószerkezettel kísérelt meg egy - sikertelen - öngyilkos merényletet egy Amszterdamból Detroitba tartó amerikai utasszállító repülőgép fedélzetén. Szakemberek szerint a testszkenner, amely a fémdetektorral ellentétben minden szokatlan tárgyat észlel a ruha alatt is, miközben kirajzolja a meztelen test körvonalait, nyilvánvalóan kimutatta volna a rejtett tárgyat.

Az európai és amerikai miniszterek Toledóban közös közleményt fogadtak el, amelyben megerősítették szándékukat, hogy együttműködnek a légiközlekedés biztonságának erősítésében. Alfredo Pérez Rubalcaba, az EU soros elnökségét ellátó Spanyolország belügyminisztere közölte, hogy a konkrét intézkedéseket az EU és az Egyesült Államok következő, márciusi csúcstalálkozójáig kidolgozzák. A testszkennerek bevezetése részét képezi ezeknek az intézkedéseknek, de az EU egyelőre az Európai Bizottság javaslatára vár, mielőtt közös álláspontot fogalmazna meg ebben a kérdésben.

Napolitano toledói sajtókonferenciáján kijelentette, hogy a privát szférára vonatkozó aggodalmak egy részét sikerült megoldani a technológiai fejlesztésekkel. Tagadta, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorolna Európára a testszkennerek bevezetése érdekében. Mint elmondta, a találkozón nem kifejezetten ezekkel a műszerekkel foglalkoztak, hanem a légiközlekedés biztonságát erősítő szélesebb tematikával. "Az al-Kaida legjobb elméit használja a nemzetközi légiközlekedéssel szemben" - figyelmeztetett. "Mi sem tehetünk kevesebbet" - tette hozzá.

Spanyolország és Németország azon országok közé tartozik, amelyek fenntartásokat fogalmaztak meg a szkennerekkel szemben. Nagy-Britannia, Hollandia, Olaszország és Franciaország viszont azt közölte, hogy megkezdi bevezetésüket, egyelőre kísérleti alapon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiraboltak egy ékszerboltot a fővárosban

Kiraboltak egy ékszerboltot csütörtökön a főváros XVI. kerületében, a Sashalmi téren - közölte a… Tovább olvasom