Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Európában Magyarországon fizetik a legtöbb hálapénzt

Ez az összeg az egészségügyi reform hatására sem csökkent - írja a Népszabadság a Tárki és az Image Factory kutatása alapján.
A felmérés szerint az emberek negatívan ítélik meg a jelenséget, ám amikor orvoshoz kerülnek, sokan fizetnek. Leginkább a nők és a nyugdíjasok, ezen belül pedig a budapestiek adnak hálapénzt. A megkérdezettek szerint a betegek negyede ad külön pénzt a háziorvosának. A szülészeknél és sebészeknél alig csökkent a paraszolvencia, az emberek itt szinte kötelezőnek érzik a boríték adását. Ezeket követi a gyermekorvos és a belgyógyász, ám itt már valóban hálát jelez a külön pénz - olvasható a lapban.

Egyes elemzések szerint egyébként az elmúlt években 30 és 100 milliárd forintra tehető az orvosoknak adott külön pénz. Jelzésértékű, hogy az uniós csatlakozási folyamatban készült monitoring-jelentések kizárólag Magyarország esetében hívták fel a figyelmet a hálapénz jelentőségére.

Olvasóink írták

 • 12. triatlonos 2007. december 21. 15:19
  „Nem vagyok egy hálapénzelő tipus, nem szoktam adni, de nem is várom el. Megelékszem egy "megmentett" fiataltól egy szál virággal, vagy egy Köszönömmel, ami gyakran elmarad, de nem baj.
  Viszont nyitott szemmel járok, és a tapasztalatom az egészségügyben lesújtó! Van olyan orvos, aki ebből sportot csinál, és ha keveset kap, akkor visszaadja: Köszönöm, ma már kávéztam megjegyzéssel! Azért nem szoktam adni, hogy nekem ne mondhassa.”
 • 11. Lutetia 2007. december 21. 13:16
  „Nagyon igazat adok triatlonosnak!! Fején találtad a szöget!”
 • 10. triatlonos 2007. december 20. 17:23
  „A magyar egészségügy legnagyobb baja, hogy az orvosok néhány %-a teszi el -részben hálapénz formájában - a jövedelmek jelentős részét. Az a beosztoot orvos, aki húzza az igát, megalázóan keveset kap. és a külföldi munkavállaláson gondolkodik. Akik nagy pénzeket "kaszálnak" semmiképpen nem mennének nyugatra, mert ott nem kapnának ennyit, és még dolgozni is kellene!”
 • 9. egal 2007. december 20. 17:14
  „Gratulálok, ha minden magyar polgár ilyen patyolatéletű lenne,mint az alább megnyilvánulók, már nem itt tartana az ország ! Az orvosoknak meg fizetés nélkül kellene gyógyítaniuk, hiszen hivatástudatból lettek orvosok.”
 • 8. colomano 2007. december 20. 14:19
  „Lutetia, nem mindenki tökéletes :) Na jó ez nem vicc. Amúgy tényleg egyetértek veled, tényleg van olyan doki, aki visszautasítja. Csakhát a jók mindenhol kevesen vannak...”
 • 7. Lutetia 2007. december 20. 13:32
  „Colomano, gratulálok, ez igen! Nem sok magyar mondhatja el magáról, hogy még nem adott hálapénzt...
  Egyébként tény és való, hogy azok az orvosok is elfogadják (esetleg akár még ki is követelik!) a hálapénzt, akiknek a jövedelme - persze éppen ennek köszönhetően - kirívóan magas. Ne gondoljuk már, hogy az orvosok mind csak azért teszik ezt, hogy éhen ne haljanak...
  Igazság kedvéért hozzáteszem, ismerek olyan orvost is (traumatológus), aki TÉNYLEG visszautasítja, ha hálapénzt akarnak neki adni. Ritka madár az ilyen, de létezik...”
 • 6. Kim 2007. december 20. 13:25
  „nem értem...
  én is azt olvastam, hogy csökkent a hálapénz a vizitdíj bevezetése óta. És gondolom az orvosok az SZJA bevallásban fel is tüntenik azt, mint bevétel. Mi itt a baj? Az Szdsz meghirdette a fekete gazdaság elleni harcot - Fair Play - lásd Kóka gyözelni vacsorája és villaépítése a (volt) természetvédelmi területen.

  Aki meg eddig nem fizetett hálapénzt, az ezután fog a biztosítóknak, ha megakar gyógyulni. Végre igazságos lesz a rendszer! Meg lett szavazva _demokratikusan_ hétfőn.”
 • 5. colomano 2007. december 20. 12:23
  „Doki! Gyarló ember a magyar, így magasabb fizetés esetén is ugyanúgy elteszi zsebbe a borítékot. S valljuk be, ki az a hülye, aki nem fogadná el? Csak úgy, "hálaképp"...”
 • 4. pancser 2007. december 20. 11:38
  „Hogyan csökkenne a hálapénz? A "reform" jóvoltából most jön még csak el az ideje! Ha azt akarod, hogy gyorsan foglalkozzanak Veled, vagy azt, hogy Te választhass orvos tényleg fizetni kell. Nyilvános várólisták, ugyan kérem a pénz mindent megold. Az külön érdekesség, hogy Budapest jár az élen, ahol a legtöbb a kormánypárti szavazó, az SZDSZ-t a pestiek tartják életben, különben eltűnne a süllyesztőben.”
 • 3. doki 2007. december 20. 11:23
  „Csak a fizetések rendezése és egy erős kamara tudna ezen változtatni.”
 • 2. colomano 2007. december 20. 10:58
  „Ez az egész hálapénz-dolog egy nagy humbum. Soha nem fizettem hálapénzt, mégis minden ellátást megkaptam. A gyerekeim születése előtt, s után sem adtam. Miért adtam volna? A doki úgysem meri megtagadni az ellátást, azért mert nem kap előre pénzt. Ha meg megteszi, meg akkora pert akasztok a nyakába, hogy belezöldül. Sokan nincsenek tisztába a jogaikkal, s kiszolgáltatottnak érzik magukat. Ők tarják fent ezt a rendszert.”
 • 1. S.Grandpierre Cecília 2007. december 20. 09:24
  „Pedig a "nagy okosok" azt mondták, hogy a vizitdij bevezetésével csökkeni fog a hálapénz!!! Ez sem jött be?
  Nem kellene megkérdezni a "reform" kiagyalóít, hogy "mi újság" ebben a témában?
  Lesznek már széfek a kórházakban, mostmár figyelőkamerákat állítsanak fel mindenütt, -hátha van a havernak egy ilyen cége is- és lesegessék a nyugdijasokat...és akiknek még "hálapénzre" is futi, hogy mikor, hol és hogyan juttatják azt a fránya borítékot a lelkes, tisztességes, szegényedő, avagy gazdagodó orvos zsebébe. Erre is akadna ember, ugyis sok a munkanélküli ebben a szép országban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

250 ezer cipő semmisült meg egy raktártűzben

Kigyulladt egy cipőgyár 2500 négyzetméteres raktára csütörtökön hajnalban a Szabolcs-Szatmár-Bereg… Tovább olvasom