Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Európai fakanálkörkép

A magyarok töltik hétvégenként a legtöbb időt a konyhában az európai népek közül.

A magyarok töltik hétvégenként a legtöbb időt a konyhában az európai országok közül, átlagosan 63 percet, hétköznap viszont csak 30-at, ami alig hosszabb, mint az európai átlag - derült ki egy nemzetközi felmérésből. 

Az olaszok nem a konyhában töltik az időt

Hétközben az európaiak átlagosan 29 perc alatt készítik el fő étküket, míg hétvégén 46 percet is képesek a konyhában tölteni egy étel megfőzésével. A magyarok foglalkoznak a legtöbbet hétvégi ételük elkészítésével, átlagosan 63 percet, aminek oka, hogy sokan még mindig a hagyományos magyar ételeket kedveljük a hétvégén, családi körben elfogyasztva, melyek igen lassan készülnek el. A legkevesebb időt az olaszok töltik ételeik elkészítésével hétvégenként (40 percet), ami abból adódik, hogy az ő hagyományosan fogyasztott ételeik – mint a pizza – gyorsan megvannak, és szinte alig főzik meg a zöldségeket. 

7,1% nem főz hétköznap

Az európaiak 7,1 százaléka egyáltalán nem főz hétköznap, más módon jut hozzá a szükséges tápanyagokhoz. A franciák számára fontos az ebéd, szinte ceremóniaszerűen fogyasztják el, hétköznaponként is  gyakran étteremben, megadják a módját a többfogásos lakomának. A  németek munka közben gyakran kiugranak a legközelebbi helyre, ahol  elvitelre beszerezhetik ebédjüket (13,1 százalék). Meglepő, hogy a  magyarok - akik a hétvégén oly nagy gondot fordítunk arra, hogy a saját magunk által főzött étel kerüljön az asztalra - 18,9 százaléka egyáltalán nem főz a hétköznapokban. Az angolok körében is igen gyakori, hogy elvitelre készült ételt fogyasztanak hétköznap, mivel annyi lehetőség közül választhatnak, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő menüt. 

Nem egészséges, de finom

Hazánkban legtöbben a bőséges, laktató ételeket kedvelik. Kedvenc alapanyagaink a főzéshez a különféle – általában vörös – húsok, gyökerek és a krumpli, melyeket a lassú főzés során zamatossá, lággyá varázsolunk. A magyar konyha nem feltétlenül egészség-orientált, viszont igen laktató és ízekben gazdag.  

A felmérésből az is kiderült, hogy alapvetően kétféle szakács-típus létezik: a „kényszer" és az „ínyenc" szakács. Legtöbben mindkét szerepet betöltjük attól függően, hogy hétköznap vagy hétvége van. A „kényszerszakácsot" az idő mindig szorítja, ugyanakkor igényli az egészséges, finom ételeket. 

Ínyenc- és "kényszerszakács"

A válaszadók 70 százaléka teljes munkaidőben dolgozik, így érthető, hogy hétköznap kevés ideje marad a főzésre, ezért olyan készülékeket használ, melyekkel speciális funkcióknak köszönhetően finom, egészséges ételek készíthetők rövid idő alatt. Az „ínyencszakács" hétvégenként bújik elő, ilyenkor több idő van a főzésre, amit sokan kikapcsolódásnak és egyfajta önmegvalósításnak is tekintenek. Az „ínyencszakács" szeret kísérletezni más nemzetek ételeivel is. 

Az Egyesült Államokban és nyolc európai országban végzett konyhai kutakodást az Electrolux cég, a világ legnagyobb háztartási készülék gyártója végeztette el, hogy az eredmények figyelembe vételével fejlesszen majd ki olyan készülékeket, amelyek az igényekhez igazodnak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dorina: Játékország

Légy önmagad és élj a mának! Talán ez lehetne mottója a 21 éves, Megasztár-döntős Galambos Dorinának. A lemezanyag egy év alatt készült el, és ez az egy év rendkívül fontos volt életében, hiszen rengeteget tanult a munka közben. A munka gyümölcse pedig a bemutatkozó album, a "Játékország", melynek első kislemeze "Instant nő" címmel már megjelent. Tovább olvasom