Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Éva gyerekeket is tanít tékvandóra

„Varando." Az egzotikusan hangzó, koreai kifejezés azt jelenti: a virágzó ifjúság útja – s nem véletlen, hogy Balázs Éva tékvandóedző sportegyesületének is épp ez a neve. Ő maga a példa arra: e küzdősport mily mértékben fiatalon tart. A kiemelkedő versenyeredményeket elérő edző-versenyzőre legféltettebb titkaikat is rábízzák tanítványai.
Balázs Éva Hódmezővásárhelyen és Szegeden egyaránt tart edzéseket. Fotó: Karnok Csaba
Balázs Éva az egyetlen négydanos mester a tékvandó vtf-szakágában vidéken, Magyarország-szerte. Ez pedig nem semmi, hiszen a szakág elnöke hatdanos. A legnagyobb eredményei Évának
tékvandóban: Európa-kupa első, második, harmadik helyezés – s egy sor más nemzetközi versenyen szintén ugyanilyen helyezéseket ért el. További küzdősportokban is tevékenykedik, szintén a legmagasabb fokon: kick-boxban háromszoros Európa-bajnoki címet ért el, ökölvívásban kétszeres magyar bajnok – és hosszan lehetne sorolni még.
Mosolygó- és kacagóbajnok is lehetne, kizárólag jókedvűnek látjuk. – Környezetem szerint sosem növök fel – mondja. Mi pedig megvilágosodunk: tényleg nem ok nélkül mondják Koreában – ahol már járt is Balázs Éva, egyhetes jutalomúton, tanítványai kitűnő eredményeiért – „a virágzó ifjúság útjá"-nak a tékvandót! Ha mosolyog, senki nem nézné ki belőle a félelmetes, feketeöves mestert – de akadnak nyilván más pillanatok is.

– Kézzel fejre támadni nem lehet – magyarázza a négydanos edző-versenyző. Ez a sportág tudniillik nem ismeri a kézvédőt. Sem lábvédőt. Hány embert tudna Éva egyidejűleg lerúgni? Eltűnődik a kérdésen, foglalkoztatja a probléma. – A konkrét helyzettől függ – mondja végül az alig ötvenkilós lány, és sejteni engedi: több ember egyidejű támadása sem töltené el messzemenő félelemérzettel. Egyszerre kétfelé is tud rúgni – fölugrik a levegőbe, s a két irányból jövő két ellenfél kétfelé repül.

Sokszor látni a tévében: távol-keleti küzdősportok művelői téglát-deszkát törnek puszta tenyéréllel. – Mikor az első versenyemet megnyertem, hét embert kellett akrobatikusan átugranom, közülük öt a földön térdelt, kettejük meg rajtuk, tehát nyakig érő magasságot képezett az emberfal. És a földre érkezés pillanatában kellett még deszkát is törni – mondja. Igyekszünk a jelenetet vizualizálni – s tenyérélünk már a puszta elképzelésre fájni kezd.

Persze erre a szintre el is kell érni, és ez nem megy egyik napról a másikra. – Már négy-ötévesen el lehet kezdeni a gyerekek tékvandózni tanítását, játékos keretek között – mondja Balázs Éva, aki óvodákban is tart edzéseket. Sportegyesületét, mely eddig csak a tékvandóra összpontosított, most bővíti kick-boxszal, és egy másik, keleti önvédelmi sporttal: a hapkidóval is.

– Egyesületünk, akár egy nagy család. Alapvető, hogy az edzőben bízni kell és lehet. Akik hozzám járnak, tudják, bízhatnak bennem. Szerelmi titkaiktól pénzügyi gondokon át a jövőre vonatkozó problémákig mindent megosztanak velem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bekerekező kerek erdő

„ Hej, óvoda, óvoda, de fényes az ablaka, de tágas az ajtaja, de szép tiszta minden terme,… Tovább olvasom