Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Évente 3-4 milliárdnyi magtakarítást hoz az aprók bevonása

Nemzetgazdasági szinten évi 3-4 milliárd forintos megtakarítás érhető el az 1 és 2 forintos pénzérmék bevonásával - ismertette Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.
A két érme 2008. március 1-jei megszüntetését a jegybank elnöke vásárlóértékük csökkenésével, illetve azzal indokolta, hogy a vásárlásoknál egyre kevésbé használták, elvesztek, azaz „kicsapódtak a forgalomból". Ezért folyamatosan újra kellett gyártani az érméket, előállításuk pedig a névértéket jelentősen meghaladó költséggel jár, amit tovább növelnek a kezelési illetve szállítási költségek - mondta.

200 millióért vonják ki

A két pénzérme márciustól szűnik meg a fizetéseknél, az árakban azonban még nem. A kereskedők nem az egyes termékek árát, hanem a végösszeget kerekítik 5-re, vagy 0-ra, így az erős verseny miatt nem, vagy csak nagyon minimális - egy, két tized pontos - inflációs hatással járhat az intézkedés - fűzte hozzá a jegybankelnök.

Simor András ismertette: évente az 1 és 2 forintosok előállítási költsége eléri a 1,5 milliárd forintot. Becslések szerint mintegy 1 milliárd 1 forintos és 900 millió 2 forintos van az állampolgároknál, számuk évente 70-80 millió darabbal nő és mintegy négyötödük csapódik ki a forgalomból. A két pénzérme bevonásának költsége mintegy 200 millió forintot tesz ki, tehát jelentősen elmarad a megtakarítás összegétől - hangsúlyozta.

Márciusig lehet beváltani

A kerekítési kötelezettség csak a készpénzes fizetéseket érinti. Március elsejéig az 1 és 2 forintosokból a kereskedők a vásárlásoknál címletenként 50 darabot kötelesek elfogadni, a bankok, takarékpénztárak, biztosítók és a posta pénztárai esetében nincs mennyiségi korlát, de 100 darab fölött díjat számíthatnak fel a beváltásért.

A kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek és a posta fiókjai márciustól legalább fél évig váltják a megszűnő két érmét, az MNB pénztárában pedig öt évig, 2013 március elsejéig lesznek beválthatóak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cserbenhagyásos gázolás az 5-ös úton Balástya közelében

Életét vesztette egy 51 éves férfi, amikor feltehetően vasárnap hajnalban elütötte egy… Tovább olvasom