Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Évi 25 millió plusz a dzsesszművészeknek

Három éven keresztül évi 25 millió forinttal támogatja a miniszteri keretből Hiller István a Magyar Jazzművészek Társaságát. Az erről szóló támogatási szándéknyilatkozatot pénteken írta alá és adta át a szakminiszter a társaság elnökének a Columbus Jazzhajón.
Szakcsi-Lakatos Béla elmondta: amikor néhány hónappal ezelőtt a Magyar Jazzművészek Társaságának tagjai találkoztak a miniszterrel, nem tudtak plusz támogatást kérni tőle, ugyanis Hiller István magától ajánlotta fel a segítséget.

A társaság elnöke hozzátette, ezt az összeget más programok mellett, egy kiemelt nagyrendezvény megvalósítására, valamint a fiatalok támogatására fordítják.

Nem egyszeri fellángolásról van szó, hanem a hosszú távú és tervezhető finanszírozás megteremtése áll a szándéknyilatkozat mögött, hangsúlyozta pénteken a szakminiszter. Az évi 25 millió forintos forrást a miniszteri keretből biztosítja a tárca, közölte Hiller István.

A pályakezdő jazzmuzsikusokat nemcsak azzal kell és lehet támogatni, hogy lemezük jelenjen meg, mondta el Szakcsi-Lakatos Béla. Ebből a keretből a társaság hozzájárulhat például a fiatal zenészek útiköltségéhez, hogy ne jelentsen számukra gondot eljutni külföldi turnékra.

Előrehaladott tárgyalások folynak arról, hogy 2008. szeptember végén, október elején az Operaházban rendezzék meg egy neves világsztár részvételével azt a bizonyos "nagy bulit" - közölte Babos Gyula, jazzgitáros. A 25 milliós plusz támogatásból ismeretterjesztő előadásokat tartanak majd gimnazistáknak és egyetemistáknak, mondta Horváth Kornél. A világhírű jazzmuzsikus hozzátette, szükség van a közvetlen kapcsolatra a közönséggel, és ezek találkozások alkalmat teremtenek ehhez.

A Magyar Jazzművészek Társaságát Babos Gyula, Balázs Elemér, Berki Tamás, Borbély Mihály, Dés László, Fekete-Kovács Kornél, Horváth Kornél, ifj. Szakcsi Lakatos Béla, Kaltenecker Zsolt, Lantos Zoltán, Oláh Kálmán és Szakcsi-Lakatos Béla hozta létre 2004 őszén. A társaság hívta életre az ország egyetlen napi rendszerességgel működő jazzklubját, a Columbus jazzklubot, ahol 2005. januárja óta csaknem 6000 koncerten, több mint 100 jazzformáció mutatkozott be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar sofőr gázolt Szlovákiában

Két nőt ütött el autójával egy magyar állampolgárságú sofőr a szlovákiai Késmárk városban… Tovább olvasom