Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

Ez a (kórházi) lista lesz a végső?

Folytatás az 1. oldalról.

Győr, Sopron

A kiszivárgott lista szerint tehát a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház jelenlegi 1362 aktív ágyát 1035-re csökkentik, a 372 krónikus ágyat pedig 402-re növelik.
Sopronban az Erzsébet-Kórház esetében a számok az aktív ágyak tekintetében így alakulnak: 457-ről „csak” 413-ra csökkennek, a krónikusé pedig 62-ről 112-re nő. A szintén soproni állami szanatórium esetében viszont a korábbi tíz aktív ágy helyett az új verzióban nulla szerepel, a 418 krónikus helyett pedig 446-ot javasol a minisztérium.

Mosonmagyaróvár

A kisebb városi Kórházak közül a mosonmagyaróvári Karolina Kórház 225 aktív ágy helyett hamarosan 167-tel számolhat, cserébe (bár ez korántsem vigasz) a krónikus ágyak száma 77-ről 141-re nő.

Csorna, Kapuvár

Csornán ennél is nagyobb zuhanást látni: a jelenlegi 205 aktív ágy helyett már csak 80-nal tervez a végleges lista, a krónikus ágyak pedig 30-ról 128-ra nőnek. Kapuváron – mint már annyiszor írtuk – az aktív ágyak teljesen megszqnnek (eddig 100 volt), így kis túlzással majdhogynem mellékes, hogy a krónikus ágyak 170-ről 278-ra nőnek.

Semmi sem végleges

Nyílt titok, hogy ebben az ügyben (is) a politika döntött pró és kontra: arról is, hogy mely Kórházak maradjanak meg; s persze arról is, hogy a minisztériumi javaslatot „zsigerből” el kell utasítani.
A Kórházi vezetők egy része önkritikusan most úgy fogalmaz, hogy – utasításra vagy anélkül – legfeljebb statisztált a regionális egészségügyi tanácsok munkájában, éppen ezért nem is foglalkozik azzal, mi lett volna, ha általuk mégis születik egy másik lista. Általános vélemény az is, hogy semmi sem végleges már a hazai egészségügyben; így lehet, ez a lista sem. Ráadásul abban is biztosak, hogy lesznek kiskapuk, s ezeket a döntéshozók találják meg elsőként. Mert – mondják – ha az ember beteg, jobban tudja, hol akar gyógyulni, mint azok, akik erről most az íróasztalok mögött döntöttek.
(A lista – hivatalos – nyilvánosságra hozatalakor természetesen visszatérünk a témára.)

A jogi kiskapu

Egyelőre megjósolhatatlan, hogy április elsejéig kialakulhat-e az új Kórházi struktúra. Ha ugyanis a miniszter végleges döntését nem hagyja jóvá a tulajdonos önkormányzat, és nem írja alá az új finanszírozási szerződést, a régi elszámolás marad érvényben. Az önkormányzat így anyagilag rosszabbul jár, mert több ágyat kell finanszíroznia, de egyes települések akár ezt is megkockáztathatják. Ebben az esetben marad a bírósági út.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden vágott baromfit zároltak

A Kecskeméten büdös hússal lebukott Patyi-Hús Kft. vezetőit letartóztatták, az üzleteit és raktárait… Tovább olvasom