Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Ezer roma állhat munkába novembertől

Az érintettek különböző szociális intézményekben fognak dolgozni. Ingyenes képzést és felzárkózási támogatást is kapnak majd.
Ezer roma ember, főként nő, állhat munkába novembertől különböző szociális intézményekben az Emberi Erőforrások Minisztériuma programja keretében - jelentette be Soltész Miklós szociális államtitkár és Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

A mintegy 1,4 milliárd forintos pályázat keretében az érintettek ingyenes képzést és felzárkózási támogatást kapnak. Az intézmények pedig a foglalkoztatottak után egy évig megkapják a teljes bér- és járulékköltséget, ennek fejében vállalniuk kell, hogy legalább három hónapig tovább foglalkoztatják őket.

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) bevonásával elindított európai uniós program célja, hogy javuljon a munkanélküli nők foglalkoztatása, a rászorulók elérjék a szociális foglalkoztatásokat, valamint erősödjön a roma közösségek és a szociális intézmények közötti bizalom.

Soltész Miklós az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központban tartott pályázatismertetőn azt mondta, a program óriási lehetőségeket kínál az abban részt vevő intézmények, a szakmához és munkához jutó roma nők, valamint azoknak a rászorulóknak, akikhez a szakemberek munkába állásuk után eljutnak.

Közölte, az intézmények már most jelentkezhetnek a programra, így a támogatást már novembertől megkaphatják. Langerné Victor Katalin, a tárca új helyettes államtitkára - aki a kormányzati átalakítás után kapott megbízást a minisztériumban - emlékeztetett arra, hogy a nemzeti felzárkózási stratégia a foglalkoztatás javítását tűzte ki célul, különösen a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok számra. Hozzátette: e csoportokon belül a roma népesség foglalkoztatása nagyon alacsony, és ezen belül még alacsonyabb - mintegy tízszázalékos - a roma nőké.

Elmondta, a most indított program során megszólítják a szociális és gyermekjóléti ellátó intézményeket, felmérik az igényeiket, majd a képzéseket a tárca háttérintézménye - a Türr István Képző- és Kutató Intézet - ehhez igazítva indítja el szerte az országban.

Közölte, a képzéseket az országban szinte bárhol el lehet érni, ám ha a lakóhelytől távolabb lenne a képzőhely, akkor megtérítik az utazási költségeket is.

A helyettes államtitkár utalt arra is, hogy az ORÖ és a kormány 2011 májusában egy keretmegállapodást kötött, s ebben tűzték ki célul kétezer roma nő bevonását a szociális ellátó rendszerbe. A mostani program az első lépcsője ennek a célkitűzésnek.

Kocsis Péter Csaba, az ORÖ munkatársa elmondta, rövidesen megkezdik az ezer roma nő kiválasztását, akik majd részt vehetnek a képzési programban, majd a szakma megszerzése után a szociális munkában.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a szegregált lakókörnyezetekben, a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben élők hozzáférése a szociális ellátásokhoz korlátozott, azaz vannak családok, gyerekek, akik nem kapják meg a megfelelő ellátást; ez a program azonban javíthat a helyzeten.

Elmondta azt is, eddig országosan több mint 3500 roma asszony jelezte, hogy szeretne részt venni a képzési és foglalkoztatási programban.

Olvasóink írták

 • 10. macs 2012. július 14. 14:36
  „És a férfiak? Nekik nem lesz munka?”
 • 9. Mozimasiniszta 2012. július 11. 09:28
  „Megvagytok zakkanva ! novemberben ? olyan hideg lesz hogy a legközelebbi kocsmánál nem bírnak tovább menni !”
 • 8. bánki 2012. július 10. 23:03
  „1400 000 Ft/roma !

  ,,aridevercsiroma" és lóvé !”
 • 7. benq 2012. július 10. 20:46
  „az előbb lemaradt..
  dolgoznak a hitperpigmentek egymáson is..
  http://www.delmagyar.hu/bulvar/felakasztotta_magat_mert_teherbe_ejtette_a_hugat/2288547/”
 • 6. benq 2012. július 10. 20:43
  „5000-10000 roma állhatott volna munkába eddig!
  csak nem akartak, és nem is fognak.....”
 • 5. vélemény 2012. július 10. 20:16
  „2. 751510
  A hatályos törvényekkel igen csak ütközik, ha a munkavállaló alkalmazását nemétől, korától, nemzetiségétől teszik függővé. :((”
 • 4. vélemény 2012. július 10. 20:08
  „Aki dolgozni akar menjen napozni, hajat festetni vagy vegyen barna bagarolt?
  Az se hátrány ha az interjún, a hangerejére rátesz egy lapáttal?”
 • 3. vélemény 2012. július 10. 19:47
  „Ki a roma? Akit nyilvántartanak? :(
  Aki annak mondja magát?
  Volt már ilyen akció a közszférában és akkor kapott a másik, "élelmesebb" kisebbség tagja is hivatalt, mert annak mondta magát.”
 • 2. 751510 2012. július 10. 19:41
  „A sok magyar munkanélkülinek épp csak annyi a "bűne", hogy világosabb a bőre színe...”
 • 1. szabadszájú 2012. július 10. 19:23
  „Tisztelt kormányunk!

  Miért kell több milliárdokat elkölteni erre a célra?? Aki nem akar dolgozni, tanulni, az haljon éhen. Ingyen tankönyv, milliós nagyságú integrációs pénzek,melyeket CSAK CIGÁNY TANULÓKRA költhet az iskola, ingyen iskolaszer, ingyen tornaszer, ingyenes kirándulások. Ez nem elég?? Ha ezek után sem akar tanulni, legfeljebb összekínozza magának a 4 osztályt, akkor haljon éhen. Nem azért nem tanul egy cigány gyerek sem, mert nincs rá lehetősége, hanem mert NEM AKAR. Össze kell hasonlítani, mennyi mindent kap egy cigány gyerek, és mit kap egy magyar gyerek. Ha kitűnő bizonyítványt visz haza, kap egy jutalom könyvet. Ha a cigány gyerek iskolába sem akar járni, minek szórják rájuk a sok-sok milliárdot???????
  Költsük ezt a pénzt inkább a tehetséges, jó tanuló, jó sportoló gyerekere. Sajnos sokkal több pénzt költünk a semmire kellő gyerekek, majd felnőttek felzárkóztatására, mint a tehetséges tanulók megsegítésére!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tyúktojás nagyságú jég tarolta le a földeket

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tunyogmatolcs környékén 90-100 %-os is lehet a kár. Tovább olvasom