Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Ezermilliárd forint érkezett a megyeszékhelyre

Folytatás az 1. oldalról.

Balogh József győri polgármester kiemelte: a városban négymilliárd euró, azaz több mint ezermilliárd forint értékű beruházás valósult meg. Ennek háromnegyede külföldi tőke, 5 százaléka – 48,9 milliárd forint – önkormányzati pénz. Győr 1990-ben harmadik volt az ipari rangsorban, ma csak Budapest előzi meg. Itt jött létre az ország első ipari parkja 1991-ben. A település elérhetőségét javította a győr–gönyűi kikötő és a győr–péri regionális repülőtér megépülése.
Az infrastruktúra sokat fejlődött: 7097 új lakás épült, 1998-ban – az ország nagyvárosai közül elsőként – befejeződött a teljes közművesítés, két-két új hidat és aluljárót adtak át. Győr időközben egyetemi város lett. A kordokumentumnak is tekinthető könyv olyan kevésbé örömteli tényekről is képet ad, mint az óvoda- és iskolabezárások.
Balogh József hangsúlyozta: a kiadvány aranyoldalakon teszi közzé azoknak a cégeknek, intézményeknek és magánembereknek a nevét, akik forintjaikkal vagy kétkezi munkájukkal segítették a városi célok megvalósulását. Forrásértékűnek nevezte azt a levéltárból származó, eddig még nem publikált névsort, amely 1846-tól közli a város díszpolgárainak nevét. Unikálisnak minősítette a szabad királyi város követeinek a könyvben olvasható névsorát. A követek 1751-től képviselték Győrt a rendi országgyűléseken.
A négyezer példányban megjelentetett könyv részben reprezentációs célokat szolgál.
Bolti forgalomba nem kerül, de az érdeklődők 1800 forintos áron hozzájuthatnak ma délután három órakor a Baross úti csónakos szobornál, valamint vasárnap a Győri Búcsúban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változó idők

Bár Az utolsó metró már elment, Catherine Deneuve és Gérard Depardieu ismét találkoznak. Egy férfi… Tovább olvasom