Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Ezernél is többen emlékeztek a megkéselt fiúra

Könnyes szemű diáktársak, barátok, fájdalomtól megtört családtagok, dunaújvárosiak emlékeztek ezernél többen, csendes főhajtással kedden délután Dunaújvárosban a hétfőn egy késszúrással halálosan megsebesített 19 éves fiatalemberre.
A tragédia színhelyén, a Bercsényi úti kereszteződésben kialakított emlékhelynél tartott demonstráción - ahol hétfő délután óta lobog a mécsesek lángja, s gyűlnek a virágok - ott voltak, s mécsest gyújtottak az elhunyt fiú emlékére a város vezetői is, Kálmán András (MSZP) polgármester, valamint Dorkota Lajos (Fidesz), Cserna Gábor (Fidesz) és Pintér Attila (MSZP) alpolgármester, demonstrálva, hogy az erőszak megakadályozása nem pártpolitikai kérdés.

Megjelent a megemlékezésen, s némán felsorakozott az út mellett, majd mécsest gyújtott az emlékhelynél a betiltott magyar gárda 14 fős, egyenruhás csoportja. Ellenük - amennyiben a rendőrség megállapítja a szabálysértés tényét - szabálysértési eljárás indul - mondta a megemlékezést követő sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva a város rendőrkapitánya.

Budavári Árpád rendőr alezredes, városi rendőrkapitány - az önkormányzat több vezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatón - ismertette az üggyel kapcsolatos nyomozás eddigi eredményeit.

Résztvevők gyertyagyújtással emlékeznek Dunaújvárosban arra a 19 éves diákra, aki egy késelés következményeként 2010. április 12-én meghalt a városban. Fotó: MTI
Résztvevők gyertyagyújtással emlékeznek Dunaújvárosban arra a 19 éves diákra, aki egy késelés következményeként 2010. április 12-én meghalt a városban. Fotó: MTI

Mint elmondta, hétfő délután autóval közlekedett a városban három fiatal, amikor egyikük egy sétáló fiún saját, korábban ellopott pulóverét vélte felismerni. Megálltak, számon kérték tőle, majd többször megütötték. Az ütésekre a 16 éves középiskolás diák a halálosnak bizonyult késszúrással "válaszolt".

A megszúrt 19 éves kereskedelmi középiskolás a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe. Az őt megkéselő diákot egy órán belül elfogták. Őrizetbe vették, ellene halált okozó testi sértés elkövetése, az elhunyt fiú társai ellen pedig csoportos garázdaság miatt indult eljárás.

"Erőszak történt, amelyre erőszak volt a válasz" - summázta az ügyet a rendőrkapitány. Kérdésre válaszolva kijelentette: az ügynek nincs "etnikai motívuma".

Hozzátette: a hasonló esetek megakadályozásáért nagyon fontos mindazok összefogása, akik tehetnek valamit az erőszak megelőzéséért, valamint meghatározó a szülői és az iskolai nevelés.

Kálmán András polgármester hangsúlyozta: a város közgyűlésében dolgozó politikai erők egységes akarattal, együtt szervezték meg a kedd délutáni csendes demonstrációt.

Mint mondta, az erőszak ellen, annak megelőzéséért is közösen kell fellépni. Arra kérte a dunaújvárosiakat, hogy a történtekből vonják le a tanulságot, a szülők pedig "vegyék ki gyerekeik kezéből a kést", mert "az erőszak sehova sem vezet", a problémákat törvényes úton kell rendezni

Dorkota Lajos alpolgármester arról tájékoztatott, hogy a város iskoláiban a tanárok és a diákok már beszéltek a történtekről, s közösen próbálják feldolgozni a tragikus eseményt. Ő is úgy vélte, hogy össze kell fogni az erőszak, a gyűlölet, az indulatok eluralkodása ellen.

Az emlékhelyre még a kora esti órákban is érkeztek az emlékezők, fiatalok, idősebbek tettek le egy-egy szál virágot, gyújtottak mécsest a kereszteződésben.

Olvasóink írták

 • 16. Sisapista 2010. április 15. 14:02
  „Szerintem a késelő fú nem volt cigány és az elmondottak alapján ez egy tiszta önvédelem. Inkább az volt cigánystílus, hogy 3-man támadtak egy emberre és félholtra verték az utcán. A fiú védte magát a támadó meg így járt !”
 • 15. maros50 2010. április 14. 23:18
  „dodó!
  Nem védek se cigányt se magyart,csupán elutasítom a gyülöletkeltést az uszítást,a rasszizmust!”
 • 14. dodó 2010. április 14. 21:10
  „Látom, véditek a cigányt! Mert megérdemli???”
 • 13. maros50 2010. április 14. 21:00
  „11.csecs!
  A pulóver ellopása,csak feltételezés.Nem gyert bízonyosságot.Ha netán mégis megtörtént értelmes diák másként más módón szerez bízonyosságot,hiszen koránál fogva felnött volt.Egyébként a pulóver mérete sem stimmelt mert az elkövető l6 éves volt és a támadói sokkal idősebbek voltak.
  Ettő fübbetlenül sajnálom a történteket nem kellett volna megtörténnie.
  Csupán megjegyzem,hogy a garázdaság mellett surolja a rablás szándékát is a diákok részéről.”
 • 12. Apollo 2010. április 14. 19:29
  „"Csecs"

  Akkor fordítsuk meg a kérdést. Szerinted, ha a késelő fiú ellopta a sértett pulóverét, akkor agyon kell verni érte Őt csoportosan ? Na ne viccelj már !
  Tudod ha az életben, valóságban téged is megtámadnának csoportosan és nem találnál kiutat a menekülésre, akkor minden eszközt bevetnél, hogy az életedet mentsd, még ha ez esetleg aránytalan is lenne az önvédelmi cselekedeteddel.

  Ezt a nemzeti maszlagot meg hagyjuk, már elég unalmas. Magyarország elég sok nemzetiségekből álló ország volt és az is marad... A köztörvényes illegális Gárdacsőcselék, meg elhúzhat Magyarországról.”
 • 11. Csecs 2010. április 14. 16:03
  „8: Én a helyében nem loptam volna el a másik pulóverét.
  Továbbá gyanítom, hogy ha én rántok kést három retkes útonállóra, akkor én kerülök börtönbe, még ha a saját házamban is történik az eset.
  Gárdiázni meg sipítozni persze könnyebb, de én mondom, fordul még a kerék és nem cigányország lesz itt, hanem ami volt ezer évig, Magyarország!”
 • 10. Apollo 2010. április 14. 13:56
  „A jogerős bírósági ítélet ellenére a "magyar" gárda 14 fős csoportja mit keresett a helyszínen egyenruhában ? Úgy látszik egyes csoportokra nem vonatkoznak a MAGYAR törvények....megdöbbentő, hogy mit meg nem enged magának ez a ..... banda.”
 • 9. maros50 2010. április 14. 12:37
  „Megdöbbentő számomra az a tény,hogy a tragédia színhelyén megjelent a magyar gárda. város vezetése elítélte az egyenruhások megjelenését és visszataszítónak tartották .Megjegyzem én is.”
 • 8. Apollo 2010. április 14. 12:05
  „"Csecs"

  <moderálva>

  Ennyit a jó kívánságokról !

  Egyébként meg jogos önvédelem volt, hároman támadtak rá a késelő fiúra.

  Írja már le valaki nekünk, hogy Ő ebben az helyzetben mit tett volna, ha hároman ütlegelik az útcán és védekezni, elmenekülni sem tud. Hagyta volna magát agyonveretni????????”
 • 7. Csecs 2010. április 14. 11:00
  „moderálva”
 • 6. Falcao 2010. április 14. 10:44
  „Majd mindjárt megsajnálom szegényt.
  ....”
 • 5. maros50 2010. április 14. 10:06
  „4.KolompárRómeó!
  A dunaujvárosiak akik jobban ismerik a körülményeket állítólag a tettest három középiskolás diák boxerrel támadták meg sulyos sérülést okoztak neki.Azt is tudom,hogy az erőszakra nem az erőszak a válasz.De képzelt a tettes helyébe magad.Történetessen megtámadnak hasonló eszközzel előfordulhat,hogy téged vernek agyon mit tennél? A btk azt mondja jogos védelem.Ettől fuggetlenül nem lett volna szabad megtörténnie.Ami még fontos nem kultura kérdése,hanem nevelés kérdése.”
 • 4. KolompárRómeó 2010. április 14. 09:39
  „2. hozzászólás maros50 2010.04.14. 00:21

  A késelő kultúra MINDENnapos. A pisztolyos őrültből volt 1, meg egy majdnem. Ugyanez igaz az osztálytársat megölő gyerekekre.”
 • 3. szilléri 2010. április 14. 05:53
  „Késelés ? Akkor az elkövető cigány 90 %-os valószínűséggel.

  Kaukázus : Hol a rendőrség ?”
 • 2. maros50 2010. április 14. 00:21
  „KolompárRómeó!
  Kultura.Akinél csak úgy van egy pisztoly,amivel kapásból képes gyilkolni az egyetemen!
  Kultura.Akiknél csak úgy van a kezükben ködarab,amivel agyon lehet verni osztálytársukat és a folyóba rejteni.”
 • 1. KolompárRómeó 2010. április 13. 22:10
  „Kultúra. Akinél csak úgy éppen van egy kés, amivel kapásból ölni képes, az csak a meg nem értett kultúra lehet.

  "halált okozó testi sértés"... Inkább gyilkosság, de hát védett fogyasztó, őt ilyennel nem lehet gyanúsítani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiraboltak egy kisboltot Budapesten

Kiraboltak egy kisboltot Budapest XIII. kerületében kedd este, személyi sérülés nem történt -… Tovább olvasom