Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Ezrek tüntettek Vásárhelyen a kórház bezárása ellen

Csaknem tízezren tüntettek vasárnap Hódmezővásárhelyen a helyi Erzsébet Kórház és Rendelőintézet bezárása ellen.
A Szent István téren összegyűlt emberek "Gyurcsány takarodj!", "Gyurcsány! Téged kellene gyógyítani, nem az egészségügyet!", "Egészségre sok ember vár, mi lesz ha a kórház bezár?", "Ha ez a műtét sikerül, a beteg meghal" feliratú transzparenseket tartottak, és zászlókat lobogtattak; a megmozduláson helyi politikusok és lakosok is felszólaltak.

Lázár János (Fidesz), Hódmezővásárhely polgármestere a demonstráció szónokaként úgy fogalmazott: az összefogás, összekapaszkodás ideje jött el akkor, "amikor a kormány elveszi a pénzünket, iskoláinkat, és most az egészségüket". "Megszorító csomag helyett a Rákosi-diktatúra népnyúzó politikája éli ma reneszánszát" a megfizethetetlen villany- és gázárakkal, dobozdíjnak nevezett gyógyszeradóval, vizitdíjnak nevezett betegadóval - mondta. Hangsúlyozta: "olyan országot kínálnak, ahol az ember, különösen a vidéki (...) nem számít. Olyan országot akarnak, ahol a hatalmon lévők nem az élet lehetőségét, hanem a halál útját kínálják nekünk".

A demonstrációt azért szervezték, mert a 150 éves vásárhelyi Erzsébet Kórház és Rendelőintézet jelenlegi 315 aktív kórházi ágyának a miniszteri javaslat szerint 70 százaléka megszűnne.

Ennek alapján be kellene zárni a fül-orr gégészetet, a szemészetet, a bőrgyógyászatot, az idegosztályt, a vérellátót, a labort, a kórházi gyógyszertárat, a belgyógyászat és a sebészet egy részét.

A bezárással 60 ezer ember egészsége és 700 munkahely kerül veszélybe -mutatott rá a politikus. Lázár János nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz és az egészségügyi miniszterhez, amelyben arra kérte őket, hogy vegyenek részt a békés tüntetésen és személyesen mondják el az embereknek, miért van szükség a kórház megszüntetésére.

A demonstrálók a beszédek elhangzása után a kórházhoz vonultak, ahol élőláncot alkottak az intézmény körül, miközben azt skandálták: "nem hagyjuk".

Hódmezővásárhelyen 1997-ben tüntettek utoljára, akkor szintén a kórház megmentéséért vonultak utcára a helyiek.

A szaktárca még nem reagált a demonstráción elhangzottakra.

MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi jégpálya óvatos ördöge

Hetente egyszer csatolja fel korcsolyáját Papp György festőművész, a főiskola emeritus tanára.… Tovább olvasom