Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Fa dőlt a járókelőkre Budapesten - ketten megsérültek

Ketten megsérültek, amikor kidőlt egy fa a budapesti Erzsébet téren szerdán délelőtt. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a 12-15 méter magas, nagylombú fa két padon ülő nőt sebesített meg, az egyiket életveszélyesen.
Kívülről teljesen egészségesnek tűnik az az ostorfa, amely rádőlt szerda délelőtt két nőre a fővárosi Erzsébet téren. A gyökere a földben maradt, a gyökérnyaknál tört ketté a törzse. A fát a Főkert kezeli. A társaság munkatársai az összes fát átvizsgálják a környéken a szerencsétlenség miatt. A helyszínen vizsgálódó igazságügyi szakértő szerint a fát gombás fertőzés támadta meg.

Az első becslések szerint 70-80 éves lehet a kidőlt fa. Kívülről teljesen egészségen látszik, nem tűnt korhadtnak, és a lombja is zöld. A Főkert körülbelül 150 ezer fát gondoz Budapesten, ezeket lehetetlen "óramű pontossággal" ellenőrizni - mondta a Független Hírügynökségnek a Főkert parkfenntartási igazgatója.

Erdősné Győrffy Márta szerint a társaság munkatársai egyszerű szemrevételezéssel állapítják meg, milyen állapotban vannak a fák ott, ahol éppen dolgoznak, az ő felelősségük eddig terjed. Az Erzsébet téren kidőlt fa ügyét igazságügyi szakértő vizsgálja - tette hozzá.

Móczár Béla, a fát vizsgáló kertészmérnök, igazságügyi szakértő a Független Hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítójának elmondta, hogy a fa kéreg alatti részét gombás fertőzés támadta meg, emiatt gyengült meg, ez kívülről, szemmel egyáltalán nem látható. A fa lombozatán azért nem látszott a betegség, mert a törzs tápanyagokat és vizet szállító része viszont egészséges maradt. A több tonnás fa a lombozattól, vagyis a saját súlyától dőlt ki - tette hozzá.

A 12-15 méter magas ostorfa két, padon ülő nőt sebesített meg. Egy 70 éves asszonyt életveszélyes sérülésekkel vittek kórházba. Egy 40 éves nő könnyebb sérüléseket szenvedett, de őt is kórházba szállították, mert fájlalta a hátát. A kidőlt fát feldarabolják a tűzoltók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmillió rossz hazai adós

Csaknem 82 ezer új név került fel a rossz adósok listájára az év első három hónapjában, így összesen… Tovább olvasom