Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Falszigetelés: nedvességtől védve, örökre

Mi a megoldás a régi építésű vagy szakszerűtlenül kivitelezett épületek nedves falaira?

Régi építésű vagy szakszerűtlenül kivitelezett épületeknél sajnos gyakran előforduló jelenség a felnedvesedett – dohos – salétromos falak... Az ilyen épületek használhatósága, komfortja elfogadhatatlan, sőt, több esetben az egészségre ártalmas a nedvesség okozta gombák és az allergia kialakulása miatt.

Mi a megoldás?

Sok „csodaszer" és látszattechnológia létezik vagy egyszerűen eltakarják a problémát. A megoldás a víz útjának elzárása, a nedvesség felszivárgásának végleges megakadályozása a falazat utólagos átvágása után beépített szigetelő lemezzel! Ez a garantált technológia már több mint 20 éves múltra tekint vissza, így biztonságos megoldást nyújt.
Hogyan és mit végzünk el, mi történik a munkavégzés során, mit kell tenni a helyreállításkor:

Vágás

Az első fázis a nedves fal átfűrészelése.
Ez egy speciális géppel történik, melyet a COMER fejlesztett ki és szabadalmaztatott.
A falakat a padlózat felett néhány cm–re elfűrészelik. A vágás vastagsága 8–14 mm.
Gépeink hang- és pormentes kialakításúak, valamint magasságot, mélységet és szöget lehet állítani rajtuk. A maximális falvastagság, melyet át lehet fűrészelni 130 cm, de hornyot is lehet fűrészelni úgy, hogy a túlsó oldalon lévő burkolat (csempe, fa, tapéta) ne sérüljön meg.
Át kell fűrészelni a teherhordó belső és külső falakat, melyek közvetlenül érintkeznek az alapokkal, mivel a nedvesség a porozitásuk miatt a kapilláris jelenség szerint felemelkedik. A falak elvágása viszonylag gyorsan megtörténik, így a falakat tovább nem lehet a technológiának megfelelően vakolni stb.

Hasznos ajánlások a munka elvégzése után

1. Verje le a nedves vakolatot a fal külső és belső oldalán is, hogy a fal kiszáradhasson. Általában a teljes kiszáradás 6 hónaptól 2 évig is eltarthat a következő tényezőktől függően:
– relatív nedvességtartalom (%) (víztartalom)
– fal anyaga
– fal vastagsága
– fal életkora
– fűtés
– átszellőztethetőség
– levegő relatív páratartalma
– fal sótartalma (nitrát, szulfát, klorid)

2. Miután egy kefével a vakolatmaradványokat és a port eltávolította, mossa le a falat kívül és belül egy közömbösítő folyadékkal. Egy erősen közömbösítő folyadék, és így minden kiszivárgást megszüntet. Ha szakembereink megállapítják, hogy a fal sótartalma veszélyesen magas, akkor speciális záró cementhabarcs anyagot kell felhordani.

3. Vakolja be a falat az elvágás felett (kívül és belül is) zsákos kiszerelésű légáteresztő vakolattal, mely felszárító hatású. Ha ez a réteg teljesen kiszárad, akkor vágja le a szigetelőanyag kiálló részét, és ezután vakolja be a szigetelés alatti részt is.

4. Az épületet tovább is védheti a nedvességtől, ha a külső falon egy lábazatot készít márványból, kerámiából, műkőből stb...
A fal átvágásánál az épület nem veszít földrengés elleni ellenállásából!

Szigetelés

Ez a felújítás legfontosabb fázisa.
Ez abból áll, hogy a fugába egy műanyag szigetelőlemezt helyeznek el, majd ezután már a nedvesség nem tud felszívódni, mert a szigetelés egy záróréteget képez, átvágja a kapilláris vonalakat.
Általában szigetelésként polietilén, polippropilén vagy üvegszál-erősítésű műgyanta lemezeket használnak. A kiválasztott anyagok mindig a felhasználási helytől függenek. Az eredmény garantált a COMER nagy tapasztalatai és múltja miatt.
A szigetelőlemezek elhelyezése során ügyelni kell arra, hogy az egymás melletti lemezek legalább 3–4 cm átfedéssel kerüljenek beépítésre.
A lemezek elhelyezésük után 2 cm–re a fal külső síkjától kiállnak, a kiálló részeket le kell fűrészelni, de csak akkor, ha a falat véglegesen bevakolták.

Tömítés

Ebben a munkafázisban egy előre elkészített habarcskeveréket kell a szigetelőlemezre felhordani, majd a hézagba csúsztatni és így teljesen tömíteni.
A habarcsot lehet hagyományosan is felhordani vagy pedig beinjektálni.
A felesleges anyag kifolyik a hézagokból.
Nagyon fontos munkafázis a teherátadó ékek elhelyezése, melyek ugyancsak műanyagból készülnek. (COMER–szabadalom).
Ezek az ékek lyukakkal és hornyokkal készülnek és hármas feladatuk van.
– befektetik a habarcsot, valamint a szigetelőlemezt a falba,
– alátámasztják a falat, és
– teherátadást biztosítanak.

Injektálás

A hézag tömítése injektálásos módon a legmegbízhatóbb.
Ha a cementhabarcsot úgy injektálják a falba, akkor több anyagot kell felhasználni, de ekkor nemcsak a hézagban és az ékek között telítődik a fal, hanem az egyéb hézagok is megtelítődnek.
Ez a fal szilárdságát is növeli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Traktorok az utakon

Az autósoknak érdemes óvatosabban közlekedniük, mert a traktorok a főutak forgalmát… Tovább olvasom