Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Faltörő kos a Jobbik

Az EP-választással mérföldkőhöz érkeztünk szakértőink szerint: stabil pártrendszerünkön a Jobbik hatalmas rést ütött. Politológusok szerint ez utat nyithat új politikai erők színre lépésére.
Az MSZP-nek és az MDF-nek van esélye arra, hogy átalakulva a színen maradjanak, az SZDSZ-nek szinte semmi. Az, hogy hogyan alakul a politikánk a jövőben, leginkább egy párt kezében van, és ez a Fidesz - írja a Figyelőnet.

Húsz évvel a rendszerváltás után fontos mérföldkőhöz érkeztünk – állítja G. Fodor Gábor. A Századvég Alapítvány kutatási igazgatója szerint az elmúlt évek világossá tették, hogy a szocialista-liberális establishment tartalékai kimerültek, az eszközök (reform) válságba kerültek, a "csapat" morális fölénye pedig semmivé vált. „Kijelenthetjük: a "progresszió" programja megbukott, a szocialista-liberális kontinuum szellemileg, kulturálisan is vereséget szenvedett. Itt állunk az új kezdetnél, mert mindenki számára világos kell legyen, hogy úgy, ahogy eddig volt, tovább nem mehet és nem folytatható" – hangsúlyozta G. Fodor Gábor.

Juhász Attila szerint a magyarországi pártrendszer a legstabilabb az egész térségben, az elmúlt 20 évben nem jöttek létre ütőképes új pártok, és eddig egyedül az MDF-ből kivált MIÉP-nek sikerült kívülről bekerülni az Országgyűlésbe 1998-ban, éppen ezért várható volt, hogy előbb-utóbb elindul valamilyen változás. A Political Capital kutatási igazgatója szerint az EP-választás eredménye azt mutatja, hogy a stabilitás felbomlóban van, és az egész pártrendszer erősen jobbra tolódni látszik, amit jelez, hogy a Fidesz és a Jobbik együttvéve országosan több mint 70 százalékát szerezte meg a szavazatoknak.

„A legközvetlenebb okok nyílván politikaiak, például, hogy az elmúlt 7 év kormányzati teljesítménye miatt az MSZP elveszítette szavazótáborának jelentős részét, az SZDSZ pedig teljesen összeomlott. E két párt mellett azonban a többi parlamenti erő is elégedetlenséget keltett a fennálló viszonyokkal és a politikai intézményekkel szemben, az általánosan elitellenes Jobbik jelentős előretörésének, vagy az LMP kisebb mértékű megerősödésének ez is oka" – véli a szakértő.

Új pártok a porondon

Nagyobbrészt a Jobbik, kisebb részt az LMP sikere megmutatta, nem a "stabilitás", hanem az "innováció" a demokratikus politika alapértéke. A konfliktusaikba belefásult pártok mellett a dolgok néven nevezésével érték el sikerüket – véli G. Fodor Gábor. Szerinte a Jobbik tulajdonképpen nem más, mint egy faltörő kos, amely komoly rést ütve a betörhetetlennek hitt kapun mozgásokat indíthat el a politikai erőtérben.

„Hogy lesznek-e új erők, az a jövő kérdése, de már így is korábban elképzelhetetlennek hitt folyamatokat láthatunk: a liberális párt az összeomlás szélére kerülve lekerülhet a politikai atlaszról, és a szocialista pártot - ha a jövőben is konzekvensen eltekint a valóságtól - is a történelmi összeomlás réme fenyegetheti. A gyengülők és eltűnők helyén pedig megnyílik az űr, s ahogy az LMP hatolt be a "liberális" jelzőt leharcoló SZDSZ helyére, úgy tűnhetnek fel új jelöltek a politikai bal elfoglalásának szándékával" – mondta az FN-nek a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója .

Juhász Attila is úgy látja, hogy ha folytatódnak a jelenlegi tendenciák, több tér nyílhat az új politikai formációknak. Ám hozzáteszi: a jelenlegi pártfinanszírozási rendszer és a választási rendszer mellett továbbra is nagyon nehéz lesz megkapaszkodni az új szereplőknek.

Meddig tarthat a Jobbik sikere?

G. Fodor Gábor szerint a Jobbik sikerét jelentős mértékben egy radikális kormányzati gyakorlat, a "totalitárius gyurcsányizmus" hívta életre. Ezen kívül a jó szereplés okai között szerepel, hogy a radikális kormányzati gyakorlatnak alárendelődött baloldali politika nemhogy válaszokat nem adott, de még a releváns kérdéseket sem tette fel a valóságos problémákat illetően.

„Ennek egyik következménye a növekvő elszegényedés, a romaprobléma éleződése és testközelisége. Mindez összekapcsolódva az elitellenesség pozíciójával, az asztal alá söpört kérdések néven nevezésével jelentős választói csoportot mozgósított. Ennek a stratégiának is megvannak azonban a világos korlátai (pl. a zsidó-, vagy romakérdésben elfoglalt pozíció radikalizmusa egyben korlát is), vagyis az egész jobboldal vagy a társadalom radikalizálódásától megítélésem szerint nem kell tartani"- emelte ki a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. sőndör 2009. június 24. 12:40
  „de miért baj az ha a "jobbik" nyer ??”
 • 28. keletaru 2009. június 24. 12:13
  „" Kardokkal, baltával, csövekkel támadt egymásra két társaság Dunaföldváron, a rendőrség hat embert előállított. A verekedés még kedden a Béke téren tört ki, az egyik csoport egy korábbi sérelmet akart megtorolni. Egy dunaföldvári férfinak eltört az orrcsontja, amikor egy vascsővel megütötték, de valamennyi résztvevő könnyebben megsérült." ???!! Ez kell most másoltam egy napi újságból . Na ezek is kik ??? Jobbikosok-tán ???? Üdv Kuci”
 • 27. keletaru 2009. június 24. 11:10
  „SZEBB JÖVÖ! :)”
 • 26. k.elvis 2009. június 24. 10:15
  „Szdsz=LMP!Nyugodj meg Log. egyre több jogász,szakértő,értelmiségi stb. fog csatlakozni a Jobbikhoz, látva a választási szereplésüket.”
 • 25. flexsnake 2009. június 23. 18:39
  „moderálva off”
 • 24. Logaritmus 2009. június 23. 17:33
  „Oké, felőlem lehet "szélsőséges" helyett "radikális" a Jobbik cimkéje, de attól még ugyanazok az arcok masíroznak a Magyar Gárdában. Attól, hogy Vona Gábor és a szőke nő összefüggően tudnak magyarul, a többi tag igencsak ostobácska (nem mintha a többi pártban kis Einsteinek ülnének persze). A szegedi "tüntetésükön" megszólaló fiatal politikusaik szintén nem igazán voltak meggyőzőek. Márpedig a radikalizmus, a szókimondás, az egyenes beszéd akkor hasznos társadalmilag, ha van mögötte sütnivaló, ész, tapasztalat különben k.rva nagy pofára esés a dolog vége. El lehet mondani, hogy az országot így meg úgy kellene vezetni, de ha nincs egy épkézláb csapatuk makró-, és mikróközgazdászokból, jogászokból, a közigazgatáshoz értőkből akkor cseszhetik, naponta mehetnek az Alkotmánybíróságra mert minden jogszabályuk jogsértő lesz. És ez még csak a kisebbik baj, a nagyobbik az, ha nem is működik a valóságban.”
 • 23. Lúdasmatyi 2009. június 23. 17:03
  „Hát még 2010-ben mekkora rést fog ütni!”
 • 22. Léni 2009. június 23. 16:12
  „Itthon lehet, hogy faltörő kos szerepében lubickolnak, azt viszont remélem, hogy Brüsszelben
  szót sem fognak kapni. A hasonló gondolkozásu EP-be bekerült pártokat is kiközösitették.”
 • 21. flexsnake 2009. június 23. 16:07
  „18. arisztokrata vagyok. A demokrácia egy tévút. Azt hiteti el az emberekkel hogy bármibe beleszólhatnak. Mégis felállítanak egy parlamentet ahová nem mindenki csak képviselőjük mehet be. Vagyis a demokrácia az lenne ha minden szellentés előtt kikérnék 9millió ember véleményét. A demokrácia ott hal meg hogy képtelen 50embernél többet egy fedél alá hozni és napi szinten egyeztetni. A demokrácia másik tévútja hogy mindent szabad. Nem, nem szabad. Sőt korlátozni kell az egyén szabadságjogait azért hogy mások jogait tiszteletben lehessen tartani. Hosszútávon a demokrácia egy fenntartott látszat aminek valójában egy arisztokratikus királyság az irányítója.”
 • 20. flexsnake 2009. június 23. 16:02
  „17. lefejezni valakit elég szélsőséges szerintem. Kapitánykodni 10 bűncselekmény után szintén szélsőséges.
  Vagy hitler nem volt szélsőséges csak radikális? ..<moderálva>”
 • 19. m.á. 2009. június 23. 15:32
  „17: Azt meg hogy ki van a nemzet ellen, "mi" mondjuk meg.
  Ezzel csak egy a gond: ugyanolyan hitványak leszünk mint a szélsőségesező "liberálisok".”
 • 18. tzrtz 2009. június 23. 15:32
  „Hát egyebek mellett a demokrácia és többpártrendszer javulását is eredményezi a Jobbik jó eredménye az EP választáson, ez tagadhatatlan. Már csak ezért sem értem, hogy mi a baja egyeseknek ezzel. Talán ők mégsem demokraták?”
 • 17. Otaku 2009. június 23. 15:28
  „8. hozzászólás Logaritmus

  Nem szélsőséges: radikális

  Azaz ahhoz, hogy itt jó irányba menjenek a dologok, a helyzet GYÖKERES átalakítására van szükség, mert a toldozgatással-foltozgatással nem megyünk semmire.

  Szélsőségesség az lenne, ha mondjuk valami lilaködös utópiát akarnának itt megvalósítani, teszem azt, kommunát.

  Az olyan címkéket, hogy "jobb", meg "bal" el lehet felejteni, rég nem érvényesek már, nem is tudom, egyesek miért ragaszkodnak ehhez tíz körömmel. Vannak a nemzet érdekében cselekvő erők, a nemzetiek, s vannak, akik nem a nemzet érdekében cselekszenek, hanem ellene, ezek a hazaárulók. Ilyen egyszerű.”
 • 16. csutka 2009. június 23. 14:09
  „Rájuk”
 • 15. csutka 2009. június 23. 14:03
  „A jobbik hatalomja jutások esetén azonnali 30%-os nyugdíjemelést igér.A nyugdíjasok 90%-a ráuk fog szavazni.”
 • 14. gardista33 2009. június 23. 13:58
  „logar,az eu-nak pont az ilyen beszédhibás,félhülye képviselök kellenek . Nekik ez ideális . Ezért félnek a Jobbiktol.”
 • 13. gardista33 2009. június 23. 13:55
  „garbon lesz is SZEBB JÖVÖ! :)”
 • 12. garbon 2009. június 23. 13:30
  „A jobbik a magyar gárda és hozzá hű szellemi erők ha összefognának csodát lehetne csinálni Magyarországból
  ami felvirágozna.”
 • 11. Strat-n 2009. június 23. 13:27
  „Mindent elörről kell kezdeni. El kell magyarázni az embereknek mi a politikai jobb és bal oldal közötti különbség. Ezekkel az irányokkal össze kell egyeztetni a pártok irányvonalait. Ha már tisztábban látunk, reálisabb indokokkal tudunk szavazni. El kell magyarázni mi a gazdasági recesszió, ez hol érint minket. Miért került erre sor. Ha ez is megvan akkor kell a válságkezelő programokat kiértékelni. Felelős választások, reálisan átgondolt változások kellenek. Nekünk szavazóknak is rengeteg a dolgunk. Így sok idő után egyszer átlátunk a féligazságokon, demagógián, a politikai trükkökön. Aki idáig elolvasta arra fogok szavazni.:)”
 • 10. antikos 2009. június 23. 13:25
  „Mi van logi? Meghasonulsz? Nem ilyeneket szoktál írni.
  Vagy ellopták a jelszavad???:)))))”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszúrta saját fiát egy asszony

Életveszélyt okozó testi sértés miatt indult eljárás egy 46 éves szakolyi asszony ellen. A rendőrök… Tovább olvasom