Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Februártól adóként hajthatják be a szabálysértési bírságokat

A 2009-től érvényes törvénymódosítás szerint akár jelzáloggal is terhelhetik ilyen, elmulasztott bírság-befizetések miatt az érintettek házait.
Aki nem fizeti be határidőre a szabálysértési bírságot, attól februártól adóként hajtják be. A 2009-től érvényes törvénymódosítás szerint akár jelzáloggal is terhelhetik ilyen, elmulasztott bírság-befizetések miatt az érintettek házait. A szabálysértési előélet nyilvántartására központi adatbázist hoznak létre. A Szabálysértési Törvény módosításáról is rendelkezik ugyanis az a törvény, aminek alapján 2009 elejétől több, a közrend, büntetőjog és igazságszolgáltatás körébe tartozó szabály módosul. A változásokról az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tájékoztatta a Független Hírügynökséget.

Sokan nem fizetik be a bírságokat, ezért a behajtás hatékonyabbá tétele érdekében szükség volt a Szabálysértési törvény módosítására és kiegészítésére. A törvény célja az is, hogy felmentse a bíróságokat az alól a teher alól, amit egy-egy szabálysértési pénzbírság elzárásra való megváltoztatása jelentett. Február elsejétől a bírság befizetését ösztönző intézkedések lépnek életbe. Ha letelt a pénzbírság befizetésére szabott harminc napos határidő, akkor öt munkanappal ezután a szabálysértési hatóság haladéktalanul elrendeli a behajtást. Ezt az adók behajtásának módjára fogják végrehajtani. A szabálysértési hatóság a behajtásról szóló határozatot az internetes oldalán, vagy más módon nyilvánosan is közzéteszi. Ha ki nem fizetett bírság 30 ezer forint, vagy ennél magasabb összeg, akkor jelzálogot jegyeztetnek be az érintettek ingatlanaira.

Az igazságszolgáltatással, közrenddel kapcsolatos változásokról rendelkező törvény alapján létre kell hozni egy központi szabálysértési nyilvántartást is. Ez alapján a büntetés kiszabásánál figyelembe lehetne venni a szabálysértő előéletét. Nagyobb a bírság, ha az aktuális eset előtti két évben már volt ugyanolyan, vagy hasonló jellegű szabálysértési ügye az érintettnek. A központi nyilvántartásra azért is szükség van, mert egyes jogszabályoknál is szükség van a szabálysértési előélet vizsgálatára. Ilyen a fegyvertartásról, vagy a polgári felhasználású robbanóanyagok forgalmazásának felügyeletéről szóló kormányrendelet is. Ezek ellenőrzésére azonban ma nincs megfelelő jogszabályi lehetőség. A központi adatbázist 2009-ben már működtetni kell, de az elkészítéséről szóló eredeti, 1999-es jogszabály még egy év türelmi időt ad, vagyis minden szempontból megfelelően és jól működően 2010. január 1-jével kell üzemelnie a nyilvántartásnak.

Olvasóink írták

 • 3. KamuNeni 2009. február 01. 15:05
  „Vissza a kommunizmusba. A naci apeh veszi at a vegrehajto szerepet es oket nem erdekli senki sorsa. Tonkrefognak tenni mindenkit.”
 • 2. LukSzusz 2009. február 01. 10:47
  „Kapjátok be törvényhozók!Meddig kell tűrni ezt a zsarnoki elnyomást?”
 • 1. flower 2009. február 01. 10:08
  „Fú de jó. Akkor ezután nem börtönbe vonulok, a nemlétező szabálysértésem miatt ( merthát, ők 4-en voltak ugye én egyedül , - és rendőrök ugye ), hanem hajléktalan leszek.
  Arról mikor születik rendelet, hogy én ha egymagam utazom, és 4 rendőr igazoltat, akkor ne foghassanak rám bármit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától büntethető a tojásdobálás

Büntethető a február 1-jétől hatályba lépő új törvény szerint, aki a nyilvánosan vezényszavakat… Tovább olvasom