Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Fecskekatasztrófa Magyarországon

Nagyon kevés példány tért vissza Afrikából. Az okokat sejtik a hozzáértők, de tenni semmit sem tudnak ellene. Szúnyoginvázió jöhet.
Zala megyében, a pókaszepetki általános iskola épületén lévő fecskefészkekben alig van lakó, pedig a madaraknak mostanra már vissza kellett volna térniük Afrikából. A szakemberek aggódnak, szerintük nemcsak Zala megyében, hanem egész Magyarországon katasztrofális a fecskehiány.

A Tisza mellett lévő egyik nagy parti fecske telepen ilyenkor már több ezer madár szokott lenni. Csütörtökön 200 körüli példányt számoltak csak - mondta a Független Hírügynökség tudósítójának Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület zalai titkára.

Tavaly ősszel, a hirtelen jött hidegben a fecskék táplálék nélkül maradtak. Fenékpusztán néhány száz legyengült példányt - mesterséges táplálással - megmentettek a természetvédők, viszont sok ezer madár egyszerűen éhen halt. A szakemberek már akkor sejtették, hogy ennek tavasszal súlyos következménye lesz, de az őszi elhullás csak az egyik ok, amiért most nagyon kevés fecske van Magyarországon.

Vándorlása közben, Kelet-Afrikában szárazság tizedelte az állományt, Málta felett pedig azért nem voltak biztonságban a madarak, mert ott régi hagyomány a vadászatuk. A madártani egyesület munkatársai abban bíznak, hogy Dél-Afrikából még érkezhet néhány nagyobb csapat.

A szakemberek szerint a fecskehiánynak szúnyoginvázió lehet a következménye. Azt mondják, hogy már most sokkal több rovar van a szokásosnál, pedig a szezon még el sem kezdődött.

Olvasóink írták

 • 15. papus3 2009. április 25. 21:04
  „Nálunk is laktak évekig Fecskék ( először csak egy pár, következő évben már több, aztán még több - gondolom a fiókák tértek vissza a megszokott helyükre ) amíg itthon voltak nemigen néztünk tv-t, mert jól esett estefelé kint ülni beszélgetni, és kisméretük ellenére fenséges madarak folytonos tevékenységét szemlélni.
  Mert ahol Fecskék is laknak ott nincs szúnyog, légy, darázs... ezért is tudtuk akkor a pici fiammal együtt is az egész család valóban jól kihasználni a családiház valódi előnyeit és élvezni a friss levegőn lét nyugalmát mindenféle rovarveszély nélkül .
  Mi elköltöztünk a ház újgazdája kilakoltatta a Fecskéket. mert nem ismerte Őket a kisbunkó.
  szerintem: Fecskék igen csakis nagybetűvel !!!!”
 • 14. flexsnake 2009. április 24. 22:32
  „Ha már madarakról van szó: mi a büntetési tétele a galambok etetésének? Egy vén önkéntesrendőr galambokat etet és vizes kenyeret önt az egyik nagy forgalmú utcára ráadásul kóbor állatokkal telepíti tele a várost.”
 • 13. achilleus 2009. április 24. 13:51
  „12. hozzászólás kékcitrom 2009.04.24. 07:36
  Ti nagyon jó emberek vagytok. Isten áldjon meg benneteket!”
 • 12. kékcitrom 2009. április 24. 07:36
  „Hozzánk visszatértek a fecskék,már egy hete.Hangos csiviteléssel köszöntek és köröztek az udvar felett.Minden évben könny szökik a szemembe,mikor hazaér az apró madárcsalád.
  Három éve alig hogy kikeltek a fiókák hideg,esős napok jöttek és a frissen kikelt fiókák el is pusztultak,de a szülők egy másik fészket rögtön rendbehoztak és nekiláttak az új "családalapításnak",amit sikeresen fel is neveltek.
  Tavaly már nagyok voltak a fiókák,mikor esősre fordult az idő és a szülők nem tudtak élelemhez jutni,a fiókák ismét halálra lettek volna ítélve,ha nem segítünk.
  Legyeket fogdostunk és csipesszel etettük az éhes szájakat,miközben a szülőpár elázva,fázva figyelte a ténykedésünket és először aggódva csiviteltek,később megszokták,hogy ott segítkezünk.Sikeresen át is vészelték ezt az időszakot és mikor eljött az ideje ki is repültek a fiókák.
  Sajnos két fióka nem repült el a többiekkel és valószínű,hogy el is pusztult,de a másik négy sikeresen útrakelt a szülőkkel együtt.
  Ahogy tudunk,mindig segítünk a fecskéknek és nem csak azért, hogy ne szaporodjanak el a szúnyogok!
  A kitartó kis madarak minden segítséget megérdemelnek,csak úgy önmagukért!”
 • 11. flexsnake 2009. április 23. 22:16
  „6. a gondolat jó de a városok miatt már az emberhez szokott vérszívók túlszaporodnának. Nincs annyi természetes ellenségük hogy minket ne zavarna. Ezért szükséges az irtásuk. Szúnyog ellen meg könnyű védekezni akár elektromos eszközzel is.”
 • 10. flexsnake 2009. április 23. 22:16
  „6. a gondolat jó de a városok miatt már az emberhez szokott vérszívók túlszaporodnának. Nincs annyi természetes ellenségük hogy minket ne zavarna. Ezért szükséges az irtásuk. Szúnyog ellen meg könnyű védekezni akár elektromos eszközzel is.”
 • 9. CsImre 2009. április 23. 22:07
  „Nálunk is itt rótták a köröket ilyenkor, a vezetéken meg folyamatosan énekeltek. Egyelőre csönd van. Molnárfecskék berregését sem nagyon hallom a városban.”
 • 8. pille 2009. április 23. 21:38
  „Még hozzánk sem érkezett meg az évek óta itt fészkelő fecskepár. Azért én még várom őket.
  Most akkor valóban nem lesz szúnyogírtás az idén? Nem akarom elhinni.”
 • 7. CsImre 2009. április 23. 21:31
  „"Hajnalonta, amikor máskor vörösbegy, gerle, szajkó, ökörszem és ezer más madár köszöntötte a napot, most néma csönd ülte meg az erdőt, a földeket és a mocsarat. "

  /Rachel Carson: Néma tavasz/”
 • 6. Sziti 2009. április 23. 20:30
  „Lehet, hogy semmit nem kellene írtani és egyszer helyreállna az egyensúly.
  Hisz minden számunkra káros lénynek van ellensége.
  Ha ebböl egyet kiírtunk az egy másik faj kipusztulásához vezethet.
  A végén, vagy még hamarabb mi következünk.”
 • 5. sugárbányász 2009. április 23. 20:06
  „Kínában egyszer kiirtották a verebeket. Katasztrófális következményekkel járt. A fecskehiánynak is ez lesz a következménye!”
 • 4. geza 2009. április 23. 19:46
  „Nem lehet irtani őket (szúnyog, kullancs) EU-s irányelvek szerint....”
 • 3. Nornora 2009. április 23. 18:31
  „Szúnyoginvázió nem jöhet, hanem VAN. Már nem lehet kimenni a házból sem, a bejárati ajtónál ezrével tobzódnak. Még a tűző napon is csípnek.”
 • 2. Yossarian 2009. április 23. 18:31
  „szegény állatok. mit ki nem kell állniuk. természetes élőhelyeik beszűkülése, táplálékuk vegyszeres írtása, vadászat, éghajlatváltozás. kész csoda, hogy még vannak.”
 • 1. CsImre 2009. április 23. 17:42
  „Pedig a vegyi irtás beszüntetésével még nagyobb szükség volna a madarakra. A Tisza hullámterében amúgy sekélyen áll a víz, szóval...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdos veszteségek állami cégeknél?

Három állami erdőgazdaságnál valószínűsíthető, hogy akár óriási veszteséget szenvedhetnek el… Tovább olvasom