Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Fedezet nélküli bérfizetés

Fedezet nélkül fizetik a kórházak dolgozóinak 13. havi, jogszabályban előírt bérét - állítják az intézmények vezetői. A juttatást megkapják a dolgozók, ám a szükséges 19 milliárd forintot a gyógyításra fordítható pénzből kell elvenni.
Eközben sok intézmény súlyos veszteségeket halmozva működik, hitelt vesz fel, átütemezi a beszállítók számláinak kiegyenlítését, már a novemberi bérkifizetés is veszélyben van. Erről a Magyar Kórházszövetség már többször tájékoztatta az illetékeseket, kérve a forrás visszapótlását.

Tavaly a kórháztulajdonos önkormányzatok megkapták a pénzt a 13.havira a költségvetésből, s átutalták az intézményeiknek. Idén azonban az önkormányzat nem pótolja azt, mert nem jutott hozzá a bér fedezetéhez - mondta Vadász Mária, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) egészségügyi szakértője.

Nem kapják azt meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) sem. Az OEP által számukra utalványozott működési költségeket az államkincstár számfejtő hivatala a bérhányaddal - közte a 13. havi bérrel - csökkentve utalja át számukra. Ugyanis a bérjuttatásokat közvetlenül a dolgozók folyószámlájára küldi. A kórházi vezetők, de a TÖOSZ sem érti a tavalyi fizetési technikától való eltérés okát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székely Tamás tárgyalna a pártokkal

Tárgyalásokat kezdeményez az egészségügyi miniszter a parlamenti pártokkal azért, hogy az… Tovább olvasom