Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Fegyver és SS-jelképek a csomagtartóban Hegyeshalomnál

Pisztolyt, lőszert és tiltott önkényuralmi jelképeket találtak a vámosok egy osztrák személyautóban a hegyeshalmi határ közelében – értesült az Objektív Hírügynökség Sipos Jenőtől a VPOP szóvivőjétől.
A Vám- és Pénzügyőrség járőrei közúti ellenőrzést tartottak az M1-es autópályán Hegyeshalom térségében. A határtól 300 méterre, a pénzügyőrök megállítottak egy osztrák rendszámú személyautót, melynek csomagtartójában, útitáskában egy darab 7x57-es kaliberű töltött pisztolyt találtak a hozzá tartozó összesen 20 tölténnyel, valamint egy zokni rejtekéből előkerült egy riasztó pisztoly is a hozzá való tölténnyel együtt. A táskát a járműben utazó - szintén osztrák állampolgár - magáénak vallotta, azzal az aktatáskával együtt, amely ugyancsak a csomagtartóból került elő megpakolva tiltott önkényuralmi jelképekkel.

Az aktatáskából előkerült a többi közt: német birodalmi címerrel ellátott munkakönyvek, német birodalmi címerrel ellátott étkezési jegyek 1928-ból, SS-gyűrűk, Adolf Hitler születésnapjára 1945-ben kiadott emlékérem, SS-névjegytartó.

A fegyvereket valamint a tiltott önkényuralmi jelképeket a pénzügyőrök lefoglalták és visszaélés lőfegyverrel és lőszerrel bűntett és önkényuralmi jelkép használata bűncselekmény alapos gyanújával, az osztrák férfi ellen eljárást indítottak.

Olvasóink írták

 • 1. Vonzó Alfonzó 2008. január 05. 13:35
  „A vámosok idei első nagy fogása! HAHAHA!
  Önkényuralmi jelképek használata

  269/B. § (1) Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet

  a) terjeszt;

  b) nagy nyilvánosság előtt használ;

  c) közszemlére tesz;

  ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő.

  (2) Nem büntethető az (1) bekezdésben meghatározott cselekmény miatt, aki azt ismeretterjesztő, oktatási, tudományos, művészeti célból vagy a történelem, illetve a jelenkor eseményeiről szóló tájékoztatás céljából követi el.

  Visszaélés kulturális javakkal

  216/B. § (1) Aki a kulturális javak körébe és védett gyűjteményhez tartozó tárgyat vagy védett tárgyegyüttes darabját jogszabályban előírt előzetes hozzájárulás nélkül elidegeníti, úgyszintén aki a kulturális javak körébe tartozó védett tárgy tulajdonjogának bekövetkezett változására vonatkozó, jogszabályban előírt bejelentési kötelezettségét elmulasztja, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő

  4. Kulturális javak: az élettelen és élő természet keletkezésének, fejlődésének, az emberiség, a magyar nemzet, Magyarország történelmének kiemelkedő és jellemző tárgyi, képi, hangrögzített, írásos emlékei és egyéb bizonyítékai - az ingatlanok kivételével -, valamint a művészeti alkotások.

  Védett örökségi elem: az e törvény erejénél fogva védelem alatt álló, illetve miniszteri rendelettel vagy hatósági eljárás során védetté nyilvánított kulturális örökségi elem.

  46. § E törvény alapján a muzeális intézményekben, a levéltárakban ... őrzött kulturális javak védettnek minősülnek.

  A kulturális javak védetté nyilvánítása

  47. § (1) A kulturális örökség - a 46. § hatálya alá nem tartozó - pótolhatatlan és kiemelkedő jelentőségű javait, gyűjteményeit, azok megőrzése érdekében a HATÓSÁG védetté nyilvánítja.

  Ott bukták el a lőfegyveren kívül a többi gyanúsítást, hogy a fószer se nem terjesztett, nem használta nagy nyilvánosság előtt, illetve nem tette közszemlére.

  Amiről nem szól a cikk, pedig megtörtént, hogy meggyanúsították visszaélés kulturális javakkal bűncselekménnyel is. Ez ott bukott, hogy nem esik (szerintem) a kulturális javak körébe (nem kiemelkedő tárgyi emlék), pláne nem védett.

  Az, hogy a lefoglalt fegyverek tényleg jsz. szerint fegyvernek minősülnek, majd kiderül. Hétfőre ígértek részletes tájékoztatást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hétvégén még ingyenesek a Magyar Nemzeti Múzeum tárlatai

A Magyar Nemzeti Múzeum állandó és időszaki kiállításai a hétvégén még ingyen látogathatók -… Tovább olvasom