Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Fejlesztésre pályázik három önkormányzati intézmény

Pályázati pénzből szeretné a soproni önkormányzat a Deák téri iskola konyháját és ebédlőjét, valamint a Széchenyi-gimnázium belső udvarát felújítani. A Balfi úti Egyesített Szociális Intézmény közegészségügyi hiányosságainak megszüntetése szintén napirenden van.
A Balfi úti beruházást egy februári közegészségügyi ellenőrzés teszi halaszthatatlanná, amelyben több hiányosság megszüntetésére is kötelezik a fenntartót. Többek között arra, hogy egy lakószobában legfeljebb négy ellátott legyen és mindenki számára legalább hat négyzetméter álljon rendelkezésre. A meglévő fürdőszobákat fel kell újítani és akadálymentesíteni, a gondozószemélyzet számára pedig megfelelő öltözési lehetőséget kell kialakítani. A pályázat elnyerése esetén a tervek szerint a szociális intézmény első emeletén és a tetőtérben – a földszintihez hasonlóan – két szomszédos szobának lenne egy közös, mindkét helyiség előteréből megközelíthető, komplett fürdőszobája. A felújítás után a jelenlegi 5–6 férőhelyes szobákból négyszemélyeseket alakítanának ki, ezzel eleget tennének az előírásoknak és jelentősen javulna a gondozottak életminősége is. Igaz, ennek ára van, az anyagiakon túl az is, hogy az átalakítással és belső átszervezéssel tizennéggyel csökkenne az ellátottak száma. A beruházás tervezett költsége 33,3 millió forint, amihez negyven százalék, azaz 13,3 millió saját forrás szükséges.
A Deák téri iskola konyhájának átalakítását szintén ÁNTSZ-határozat sürgeti. Az iskola mindkét épületében van tálalókonyha és étterem, de egyik sem alkalmas arra, hogy ötszáz gyerek kulturált étkezését megoldják benne. A bővítési terv szerint a régi épületben lévő – kifogásolt – konyha megszqnne, helyén könyvtár és közösségi funkciót szolgáló tér alakulna ki. A Király Jenő utcai épületben viszont az udvar felé hat méterrel bővítenék az alapterületet, ezáltal 110 négyzetméterrel növekedne az étkező. Ennek költsége huszonötmillió forint, amihez tízmillió önrészt kell biztosítania az önkormányzatnak. A Széchenyi-gimnázium felújítása már zajlik, de a belső udvar rendbehozatala nem része a címzett támogatásból megvalósuló beruházásnak. A tervek szerint itt 233 négyzetméter alapterületq sportpályát, valamint pihenőrészt alakítanának ki, bruttó 25 millió forintból. A pályázati pénz elnyeréséhez ebben az esetben is tízmilliós saját forrás szükséges.
A képviselő-testület a jövő csütörtöki ülésén dönti el, hogy támogatja-e a beruházásokat, illetve biztosítja-e a benyújtandó pályázathoz az önrész elkülönítését.

Pályázati lehetőség

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pályázata a helyi önkormányzatok fejlesztési céljait hivatott támogatni. Az önkormányzati tulajdonra vonatkozó fejlesztésekre 13,3 millió forint, a címzett céltámogatással megvalósulókra 16,6 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patkányméreg került az állateledelbe

Patkánymérget tartalmaznak azok az állateledelek, amelyek legalább 14 kutya és macska halálát… Tovább olvasom