Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Fekete Csabáné

Fekete Csabáné amondó, a tanórákon helye van a jókedvnek, de ha a helyzet úgy hozza, akkor tudni kell fegyelmezni is.

Kategória: általános iskolai tanító

Név: Fekete Csabáné
Hunyadi János Evangélikus Iskola, Sopron

Fekete Csabáné, a soproni Hunyadi János Evangélikus Általános iskola alsó tagozatos tanítója amondó, a tanórákon helye van a jókedvnek, de ha a helyzet úgy hozza, akkor tudni kell fegyelmezni is.

Éppen tanítási óra kellős közepén érkezünk meg Fekete Csabáné Jutka nénihez, aki a soproni Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola 2. osztályának tanítója, osztályfőnöke. Azt már az első pillanatban megállapíthattuk, a túlzott szigornak nyoma sincs, a kisdiákok jókedvűen, felszabadultan válaszolnak a tanárnő kérdéseire. Szó szerint látni lehetett a csillogást a szemükben, s ugyanilyen lelkesen hadarták el az idegennek kijáró Jó napot kívánok! köszöntést is.

– Vallom, hogy helye van a viccnek, a jókedvnek a tanórán. Természetesen az nem jelenti azt, hogy mi egész nap elnevetgélünk, s semmit sem tanulunk. Épp ellenkezőleg: a kisdiák felszabadultan sokkal többre képes, mintha görcsölne, idegeskedne a feladat felett – nyugtat meg bennünket Jutka néni.

S lehet valami a tanárnő véleményében, hiszen a kis másodikosok örömmel jönnek iskolába. Persze a tanító feladta egyáltalán nem könnyű. Egy elhibázott pedagógiai módszer, rosszul megválasztott feladat, s a diákok kedve elmegy a tanulástól. Éppen ezért percről perce le kell kötni a harminc lurkó figyelmét, érdekes, ám könnyen megérhető feladatokat kell kitalálni. A Hunyadi-iskola 2. c osztálya nyelvi tagozatos egyben. Így a kisdiákoknak szinte mindig hat órájuk van.  Ám a nap végén mégsem fáradtan állnak fel az iskolapadból.

Fekete Csabáné némiképp fájlalja, hogy „csak" két évet tölthet egy-egy évfolyammal, ugyanis itt már a harmadiktól új tanító nénit kapnak az osztályok. A tanárnőnek mozgalmasan telnek mostanában a napjai. Délelőtt tanít, délután fogadja a leendő első osztályosokat. Így a mostani óvodások már nem iskolába mennek, hanem Jutka nénihez. Nem is csoda hát, hogy a beiratkozásokkal hamar meglett a harmincfős osztálylétszám. Fekete Csabáné szeptemberre már személy szerint, névről ismeri a leendő tanítványait, ami jelentősen megkönnyíti a beilleszkedést.
Fekete Csabáné, a soproni Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola tanítója: – A szülők rábízzák szemük legféltettebb kincsét, a gyermeküket. Tanításkor nemcsak mint pedagógus, hanem szülőként is nézem a gyermekeket. Sokszor úgy érzem magam, mint egy továbbképzett óvónő, hiszen előfordul, segítenem kell cipőt kötni, rendet rakni utánuk, s ha úgy adódik, megtörölni az orrukat. Természetesen a legfontosabb a szülő, a  gyermek és a pedagógus kapcsolata. Nem szabad egyszerre túl sok feladatot adni a tanulóknak, nyugodtan, apránként kell előrehaladni. Így több lesz a sikerélmény, és több energiát fordítanak a tanulásra.

Vélemények:

Honyák Roxána:
– Általában vidáman telnek el az órák, de mindennap rengeteg új dolgot tanulunk.

Nagy Trisztán: – Jutka tanár néni szerintünk ügyesen magyarázza el a tananyagot, így mi hamar megértjük azt.

Kovács Bernadett: – Nagyon szeretjük a tanár nénit, mert megértő és kedves hozzánk, ha van valami gondunk, mindig segít nekünk.

Ajánló:
Orbán Aladár a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola 2. c-s tanulói nevében ajánlotta Fekete Csabánét: – Második éve tanít bennünket Jutka néni, kedves, mosolygós, de ha az érdekünk úgy kívánja, akkor szigorú is tud lenni. Nekünk ő a legjobb tanító néni, éppen ezért sajnáljuk, hogy csak két évet tanít bennünket. Kirándulni is elvisz bennünket, különböző versenyekre benevez. Sokszor észre sem vesszük, hogy játék közben mennyi mindent tanulunk.

Igazgató: Rajnai Károly:
– Csodálattal figyelem azt, amit a tanítónők az első osztályos gyermekekkel végeznek. Vallom, az ő munkájuk felbecsülhetetlen értékű. Fekete Csabáné négy éve tanít iskolánkban, örülök, hogy ő annak idején ezt elvállalta. A német nemzetiségi tagozaton – így nála is – mindig nagy a túljelentkezés. Lelkiismeret-furdalásom van, amikor 28–30-an tanulnak ebben az osztályban, miközben ő alázattal végzi a pedagógusi munkát: tanít, elsősorban a gyermekek nagy örömére. 

A jelölést támogatók:
Orbán Aladár: Mint szülő egyetértek a módszereivel, s látom, hogy mindent elkövet a gyerekekért.

Kedves Olvasónk!
Ha Ön is úgy gondolja, hogy bármelyik jelöltet szívesen támogatná  szavazatával illetve jelölné valamelyik kategóriába, akkor nem kell mást tennie mint a tanar@kisalfold.hu e-mail címre elküldenie annak a tanárnak a nevét, akire szavazni szeretne (vagy jelölni), és természetesen az Ön nevét és telefonszámát, hogy éresíteni tudjuk ha Önre mosolyog a szerencse. Örömmel vennénk ha szavazatát ill. jelölését röviden néhány sorban megindokolná.

További részletek a kampányról itt >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó soproni kalaposmester

Egy eltűnőben levő szakma, a kalaposmesterség feltehetőleg utolsó művelője Horváth Péter. A… Tovább olvasom