Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Feleannyian mennek táppénzre

Hét év alatt felére esett a betegállományban lévők száma, ezzel együtt majdnem ötven százalékkal csökkentek az egészségbiztosító táppénzkiadásai is.
Júliustól alapvetően megváltozhat a táppénz számítása - írja keddi számában a Világgazdaság.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint 2007-ről 2012-re 3 millió 486 ezerről 3 millió 769 ezerre nőtt a táppénzre jogosultak száma, a táppénzes eseteké ugyanakkor a hét évvel ezelőtti 1,2 millióról 810 ezerre csökkent.

Ezzel párhuzamosan csökkent a betegség miatt munkából kieső idő is: 2005-ben összesen még több mint 37 millió, 2012-ben már csak 20 millió nap telt el betegállományban. Naponta egyébként átlagosan kevesebb, mint 55 ezren voltak betegállományban tavaly, miközben 7 évvel korábban számuk még meghaladta a 102 ezret - ismerteti a lap.

Az Egészségbiztosítási Alapon belül is jelentősen visszaestek a táppénzkiadások: a 2005-ös 6,1 százalékos mértékhez képest 2012-re 3,2 százalékra.

A betegállományban lévők számának, ezzel a kiadások csökkenéséhez a munkahelyféltésen kívül az is hozzájárult, hogy több lépcsőben jelentősen szigorították a táppénz igénybe vételét.

Amennyiben a héten a parlament rábólint, júliustól alapvetően megváltozik a táppénz számítása. Minden olyan jövedelmet figyelembe vesznek, amely után egészségbiztosítási járulékot kell fizetni. A jövedelemadatokat ezentúl nem a foglalkoztatóknak kell megadniuk, hanem az adóhivatal küldi meg az OEP-nek.

Az ellátás összege főszabály szerint a jogosultság kezdő napját megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele számított 180 napi jövedelem lesz. Amennyiben valakinek nincs ennyi jogviszonya, akkor a táppénzre jogosultságot közvetlenül megelőző 180 napi jövedelem képezi az ellátási alapot. Akik az adott fél éven belül váltottak munkahelyet, azoknál csak az aktuális kereset számít a táppénz kiszámításánál. Aki pedig még fél év munkaviszonyt sem tud felmutatni, annál a minimálbérhez igazítják a táppénzt.

Olvasóink írták

 • 19. Grabowsky 2013. június 26. 09:54
  „... mert negyedannyian dolgoznak.”
 • 18. palika9 2013. június 26. 09:35
  „Nagyon elégedett vagyok a helyzettel, látható, hogy az intézkedések következtében rettenetesen javult a lakosság egészségi állapota!
  Az is örvendetes, hogy egy ultrahangra 4-5 hónapot kell várni, ne szimuláljanak a dolgozók. 4-5 hónap alatt vagy meggyógyul, vagy elpatkol, százan jelentkeznek a helyére dolgozni, kit érdekel, hogy esetleg daganatos, vagy más, azonnali beavatkozást igénylő beteg.
  Végül nagyban téved a cikk, az OEP-nél a kevesebb táppénz nyilvántartása fajlagosan sokkal többe kerül, ez a költségvetésben 30 ezer milliárd hiányt okoz, ami miatt komoly megszorításokra van szükség. Emiatt felmerül az egészségügy teljes megszüntetése.”
 • 17. lukrecia 2013. június 26. 09:29
  „az egeszsegugy egy gyogyitasra szakosodott korrupcios halozat.
  A TB a penztargep az egeszsegugy bankhalozata, es eppen ezert a legfobb agazat.
  Joggal kerdezhetem ha sosem voltam beteg, mindig csak befizeto , akkor miert nem kapok legalabb kulonleges bonus jogokat. Meg az autbiztositas is megkulonbozteti a jo ugyfeleket. Persze ott is osszeomlik neha veletlenul az orszagos halozat, akkor egy ket beugro mindig van a legjobb bonusokba. :))) Korrupcio nelkul nincs magyarorszag.
  Kotelezo atb-t fizetni, hogy utana maszek rendelesre tudj menni.”
 • 16. Kircsi 2013. június 26. 05:14
  „Akik valóban betegek azok már nem mernek elmenni orvoshoz.
  A szoc segélyen tengődőket nem rúgják ki, nem kapnak kevesebb fizetést és mindenféle befizetés nélkül jogosultak akár 10 gyereket is szülni és őket is szépen felneveljük...”
 • 15. Minibusz 2013. június 25. 19:14
  „Érdekes, hogy aki a TB-t (is) fizeti, mindig az van hátrányban.
  Egyszer el kellene azt érni, hogy aki fizet, az legyen az "úr"! Ezt úgy értem, hogy mondjuk 1 éves befizetés igazolással, és felmutatott munkahellyel a sor elejére kerülhessen a munkavállaló.
  Hiszen ez az állam érdeke is, hogy minél előbb újra befizető legyen és ne "elvonó".
  Elvileg anno ezt is megígérték a 2/3-ék, de egyszer elég volt a sort végigvárnom, amíg az amúgy is csak "otthon ülők" végeztek és én is "sorra" kerülhettem. Mert hiába no, nem mindig az érkezési sorrend a mérvadó.
  A dolgozók meg rutintalanok, mert nem ott töltik a mindennapjukat, így nem feltétlen tudják a "szabályokat".”
 • 14. történész 2013. június 25. 17:44
  „13. vmagdi 2013.06.25. 15:03

  Találomra is törölnek,ha meg igazat írsz akkor véged...szólj igazat és betörik a fejed....
  Na a lényeg,hogy veseprobléma, 180/60 gr. diéta de a gép amin vizsgálnának majd két hónap múlva fogad..ki tudja mi a céljuk a betegség továbbfokozódásának engedésére.Biztos nem idegesek,azon,hogy ha valaki nem miniszter oszt beteg.Gondolod ezt is moderálják? Lemásolom....”
 • 13. vmagdi 2013. június 25. 15:03
  „Azt írtam: A többieket már kinyírták? Nevet nem írtam, vagyis senkit sem vádoltam, senki ellen nem uszítottam, de kimoderálták. Nyilván a moderátor többet gondolt a szöveg után.. túlfutott a gondolata, aztán valamiért a saját gondolatait nekem tulajdonította. Ember gondolkodj!”
 • 12. vmagdi 2013. június 25. 14:58
  „a többiek már meghaltak, ezért nem mennek táppénzre, hála a nagyszerű egészségügynek”
 • 11. szöszi 2013. június 25. 14:11
  „Rám bárhová bejelentkezem, bármilyen rendelésre vagy vizsgálatra, tágra nyílt szemekkel néznek, hogy nem érek rá ilyenekre, és adjon délutáni időpontot. Mintha mindenki annyira ráérne és nyugdíjas lenne. Még majdhogy nem szemrehányást is tesznek, hogy mert miért nem tudsz menni délelőtt? Hát mert talán dolgzom, azért...
  De kár idegesíteni az eü-n magunkat, katasztrófa az egész.”
 • 10. szegedivagyok 2013. június 25. 10:57
  „Nagyon helyes. Irány dolgozni.”
 • 9. Casablanca 2013. június 25. 09:41
  „Én pedig senki indokolatlan táppénzét nem finanszírozom a TB-járulékomból!

  Ugye, hogy lecsökkent a "betegek" száma?!

  Közös érdekünk, hogy aki visszaélt a táppénz intézményével, az kiszűrésre kerüljön...

  Olyan rendszert létrehozni, amelyik mindenkinek jó, olyat nem lehet, mindig lesznek "vesztes" csoportok.”
 • 8. Naca 2013. június 25. 09:19
  „Bár nem minden munkáltató prüszköl a táppénz, természetesen a jogos táppénz miatt, a mai anyagi helyzetben mégis kevesen engedhetik meg, hogy otthon kúrálják magukat. Elég a patikát kifizetni, nemhogy otthon dekkolni két-három hétig. De egy kivizsgálás is kész tortúra a mai időpontos rendszerben, hetekbe, hónapokba telik. Valamikor elmentem egy hét táppénzre, a házi orvos a kezembe nyomott egy tucat beutalót, aztán ennyi idő alatt végig ültem a szakrendeléseket. Aztán kaptam gyógyszert, vagy valamilyen kezelést és úgy osztottam, hogy dolgozhassak mellette. Maga az egészségügyi rendszer sem segíti a gyógyulást, mert csak húzzák az időt. Hagy hulljon a férgese elven.”
 • 7. Laura82 2013. június 25. 08:58
  „Igen viszont egyre több a súlyos beteg, aki amikor már orvoshoz kerül túl késő... úgy látszik, minden a ´nagy terv" szerint halad... :SS”
 • 6. Qllancs 2013. június 25. 08:47
  „Milyen érdekes ? Aki beteg még ha beledöglik is dolgozik ! Mert ha véletlen elmenne táppénzre..mire vissza megy foghatja a cuccát és felmondanak neki.
  Nem úgy mint az átkosban. Nekem volt kollegám, ki útált dolgozni, szinte 2 havonta " beteg "volt. Na ez már most megszünt !”
 • 5. f.gabriella 2013. június 25. 08:28
  „Táppénz jó indok arra,hogy kirúgjanak.Én már csak tudom.”
 • 4. vmagdi 2013. június 25. 08:14
  „<moderálva>”
 • 3. csonakos 2013. június 25. 08:05
  „Ki mer a mai kiszámíthatatlan gazdaságban ha van munkahelye az életmentő műtéteken kívül táppénzre menni? Az sem életbiztosítás mert a műtétje után fölgyógyuló ismerősöm azonnal elküldték a munkahelyéről! Rendes volt tőlük, hogy egyáltalán kivárták a hat hónapot amíg fölgyógyul!”
 • 2. tupac 2013. június 25. 08:04
  „Amint beteg az ember már nem is kell,gyors ki is jelentik ennyi nincs táppénz”
 • 1. zehn 2013. június 25. 08:02
  „Ja. Még egy-két megszorítás és már nem a kórházból és otthonról viszik el a hullákat, hanem a munkahelyről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A HM milliárdokat fordít a lakhatás segítésére

A HM 2013-as költségvetésében összesen 3,033 milliárd forintot tervezett a lakástámogatási rendszer… Tovább olvasom