Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Felfüggesztett börtön a Balaton együttes egykori tagjának

A Békéscsabai Városi Bíróság tíz hónap börtönre ítélte O. I.-t, aki a júliusban előbb megrongálta, majd felgyújtotta a békési megyeszékhely román ortodox templomát, ám a büntetést négy évre felfüggesztették.
A moldvai kolostorokat is megjárt, egykor a Balaton együttesben játszó 33 éves férfit folytatólagosan elkövetett, jelentős kárt okozó rongálásban találta bűnösnek a bíróság.

Mivel az elsőfokú ítélet ellen nem fellebbezett O. I., így az azonnal jogerőre emelkedett. Ugyanakkor az ítélet tartalmazza, hogy az egyébként a békéscsabai ortodox gyülekezetben kántorjelölt fiatalembert pártfogói felügyelet alá helyezik.

A bírósági tárgyalás előtt hosszú hónapokig előzetes letartóztatásban volt a gyújtogató, akit ez idő alatt Budapestre, az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe szállítottak. Az itt készült orvosszakértői véleményt a bíróság figyelembe vette, hiszen az ítélet indoklásában elhangzott: a férfi korlátozottan volt beszámítható tette elkövetésekor, skizofréniában szenved, és mindezért pszichiátriai gyógykezelésnek kell alávetnie magát.

Enyhítő körülményként értékelte a bíróság, hogy az elkövető részletes beismerő vallomást tett, és cselekedetét megbánta. A fiatalember a rongálással korábban becsült mintegy 2 milliós kárnál nagyobb veszteséget okozott, ennek nagyságrendje megközelíti a 9 millió forintot.

Moldvai kolostor és skizofrénia

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság ez év július végén fogta el a férfit, aki beismerte, hogy július 20-án megrongálta, majd három nappal később, nagy felháborodást kiváltva, felgyújtotta a békéscsabai román ortodox templomot. A liturgikus értelemben megszentségtelenített templomban a kárt ekkor néhány milliósra becsülték.

A súlyos és rendkívül ritka bűncselekmény felderítésére 15 fős nyomozócsoportot állítottak fel a Békés megyei rendőrök. Egy másik ügyben történt kihallgatás kapcsán gyorsan képbe került O. I., aki ortodox vallásúnak mondta magát, és gyakorta járt a Viharsarok fővárosának aprócska román templomába.

A Hírszerző hozta elsőként nyilvánosságra, hogy az elkövető O. I., a Balaton együttes egykori tagja, kántorjelölt volt. A békéscsabai román ortodox templom felgyújtója korábban négy és fél évet moldvai kolostorokban élt, innen 2002-ben tért haza, eztán skizofréniával kezelték. 2005-ben költözött Békéscsabára, ahol alkalmanként felkereste a román ortodox templomot.

O. I. Szentendrén született, és ott is nőtt fel. Az ortodox vallás megérintette, hiszen családja felmenői között szerbek, macedónok és románok egyaránt találhatók.

"A fény közepe a sötétség kapujában"

Mindössze 17 évesen, 1991-ben csatlakozott az 1979-ben alakult underground együtteshez, a Balatonhoz. Annak a felállásnak, amelynek tagja volt, 1992-ben két archív koncertfelvételt tartalmazó kazettája jelent meg, az első stúdiólemez 1996-ban látott napvilágot. Ennek címe: "A fény közepe a sötétség kapujában".

O. az 1996-os stúdiólemez megszületése utáni évben hagyta el hosszabb időre Magyarországot.

Barátnője révén került a Viharsarok fővárosába, ahol nem sokkal ezután elkezdte rendszeresen látogatni a román ortodox templomot. A hívek visszaemlékezése szerint O. megjelenése nagy feltűnést keltett a közösségben.

A gyülekezet tagjai közül többen úgy vélekedtek róla, mint akinek "nincs ki mind a négy kereke". Megesett, hogy bár kántorjelölt volt, de a szertartás közben ellépett a kántor mellől, és leült a hívők közé, majd visszament a kántor mellé, és az is, hogy a mise vége előtt távozott.

A gyülekezetet sokkolta a hír

O. gondozatlanul, kopott ruhákban jelent meg. Munkanélküli volt, szociális segélyekből tengette életét. Van, aki úgy tudja, hogy segítő szándékból alkalmanként némi pénzt adott neki Márk Tivadar tiszteletes. Nyáron a rendőrségi őrizetbe vétel és a beismerő vallomás után a gyülekezetet sokkolta a hír, hogy egyik tagjuk, ráadásul a kántorjelölt gyújtotta fel és rongálta meg a templomot.

A templom helyreállítása jelenleg is tart, s ezt követően újra kell szentelni a megszentségtelenített épületet. A román sajtó a történtek után nagy terjedelemben foglalkozott a Békéscsabán történtekkel, és a magyar kormány képviselője, Gémesi Ferenc államtitkár mellett a budapesti román nagykövet és a gyulai román főkonzul is járt a helyszínen. A helyreállításhoz a magyar kormány mellett Békéscsaba városa is anyagi segítséget ajánlott fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdán hitelesítik a Fidesz aláírásait

Összeszámolta a Fidesz népszavazás kiírásáért összegyűjtött aláírásait az illetékes hivatal. Ezzel elhárult az utolsó akadály is, szerdán összeülhet az OVB. Tovább olvasom