Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Felfüggesztett börtön a Széna téri bankból lopó rendőrnek

Egy év nyolc hónap, négy évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte elsőfokon a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa kedden azt a volt rendőrszázadost, aki május 4-én, a budapesti Széna téri túszejtés helyszínéről 460 ezer forintot lopott.
Egy év nyolc hónap, négy évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte elsőfokon a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa kedden azt a volt rendőrszázadost, aki május 4-én, a budapesti Széna téri túszejtés helyszínéről 460 ezer forintot lopott. A bíróság szolgálatban kötelességszegés és lopás miatt mondta ki bűnösnek a vádlottat. Mellékbüntetésként a bíróság lefokozta a volt rendőrt.

Bűnösnek vallotta magát az a volt rendőr, akit azért állítottak kedden a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa elé, mert az ügyészség feljegyzése szerint a budapesti Széna téri túszejtés helyszínéről 460 ezer forintot lopott.

A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy amikor a bíró fél 2-kor szünetet rendelt el, az ex-rendőr visszaadta az OTP képviselőjének a 345 ezer forintos "tartozást." Az átadás-átvétel a bíróság egyik, a sajtó elől elzárt helyiségében történt, az erről szóló elismervényt a bíró ismertette a perbeszédek megkezdése előtt.

"Nagyon megbántam, hülye voltam, bekattantam" - mondta a bíróság előtt a 35 éves volt rendőr százados, akit a történtek miatt azonnali hatállyal elbocsátottak. A II. kerületben korábban szolgálatot teljesítő rendőr hozzátette: "a pénzt hajlandó vagyok megtéríteni, akár most is az OTP részére".

A bíró kérdésére, miszerint hogyan lopta el a pénzt és mire költötte, a volt rendőr azt vallotta: a zsebébe rakta a pénzt és befizette belőle a csekkjeit, építési anyagokat vásárolt és tankolt az autójába. Mint mondta, a 460 ezer forintból 115 ezer forintot találtak meg nála az otthonában.

A volt rendőr azt mondta: megbánta amit tett, és szeretne minél hamarabb a "civil életben" dolgozni, hogy négy gyermeke nevelését segítse.

Az ügyész a feljegyzésében szolgálatban kötelességszegés és lopás bűntettével vádolta meg a 35 éves volt rendőr századost. Az ügyész a bíróság elé állítás keddi tárgyalásán ismertette: a volt rendőr május 4-én 24 órás készenléti szolgálatot látott el és a Széna téri túszejtés helyszínelésében vett részt. Feladata a túszejtő által elrabolni kívánt bankjegyek elkülönítése és számolása volt. Ezt használta ki, amikor 23 húszezer forintos címletet, összesen 460 ezer forintot ellopott. A bűncselekmény után a volt rendőr százados visszatért munkahelyére és folytatta szolgálatát.

Az ügyész perbeszédében fenntartotta feljegyzését, amelyben szolgálatban kötelességszegéssel és lopással vádolta meg a volt rendőrt. Kérte, hogy a férfivel szemben halmazati büntetésként börtönbüntetést és pénzbüntetést szabjon ki a bíróság, és indítványozta katonai mellékbüntetésként a lefokozást.

A vádhatóság képviselője enyhítő körülménynek értékelte, hogy a volt rendőr beismerte és megbánta tettét, négy kiskorú eltartásáról gondoskodik, jó jellemzést adott róla a felettese, évek óta kifogástalanul látta el szolgálatát és azt, hogy a lopás esetében a kár teljes egészében megtérült. Súlyosbító körülményként értékelte, hogy az eset a közvélemény rendőrségbe vetett hitét megingathatta.

A védelem képviselője szerint nem állapítható meg védence esetében a szolgálatban kötelességszegés bűntette. Hangsúlyozta: a helyszínelést nem védence vezette és a vádlott nem veszélyeztette a nyomozást. Nem változtatta meg a helyszínt, a védence által elkövetett magatartás nem befolyásolta a túszejtő tettének megítélését. Indítványában méltányos ítélet kiszabását kérte.

Május 4-én egy férfi ki akarta rabolni a Széna téri OTP-fiókot, mivel azonban a rendőrök megjelentek a helyszínen, túszokat szedett. Ötmillió forintot és szabad eltávozást követelt, a kommandósok a pénzátadás közben csaptak le rá. Hatszor lőttek rá a túszejtőre, aki belehalt sérüléseibe.

hirado.hu/MTI/Független Hírügynökség

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós támogatás a művészetnek

Hefter László üvegművész élete, munkássága mindig is kötődött Pannonhalmához. Tehetsége,… Tovább olvasom