Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Felfüggesztették a sztrájkot a Központi Adatfeldolgozóban

Közel két hét után átmenetileg felfüggesztették sztrájkjukat a belügyi és rendvédelmi dolgozók a Központi Adatfeldolgozó és Nyilvántartó Hivatalban. Mivel eddig nem sikerült a munkáltató szaktárcával megállapodni, lehet, hogy bírósághoz fordulnak.
A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) sztrájkbizottsága közleményében bejelentette, hogy péntek este héttől ideiglenesen, bizonytalan időre, felfüggeszti a sztrájkot a Központi Adatfeldolgozó és Nyilvántartó Hivatal géptermében. A BRDSZ sztrájkbizottsága ugyanakkor a Munkaügyi Bírósághoz fordul a munkáltató által hozott munkaügyi intézkedés jogszerűtlensége miatt, illetve kezdeményezi a munkaügyi szabálysértési eljárás megindítását.

A sztrájkbizottság azért döntött így, mert – mint írják – a munkáltató nem hajlandó a hozzá benyújtott kifogásra érdemben reagálni, azt a törvényes keretek között elbírálni, illetve az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium felügyeleti jogkörében sem tette meg az elvárható intézkedéseit.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakállamtitkára egyébként válaszolt a sztrájkbizottság szakértőjenek Petrétei József miniszterhez írt levélre. Ebben kifejtette, hogy az Alkotmánybíróság, bár határozatával megsemmisítette azt a Kormányrendeletet, amely a Központi Adatfeldolgozó és Választási Hivatal irányítását a Miniszterelnöki Hivatalhoz telepítette – ezt az állapotot az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium átmeneti állapotnak tartja, hiszen a kormányzati szervezet átalakítással összefüggő törvénymódosításokról az Országgyűlés december 11-én szavaz. Így a hivatal feletti általános irányítási jog visszakerül a Miniszterelnöki Hivatalhoz. Ezért a szakállamtitkár szerint az igazságügyi és rendészeti miniszter irányítási joga korlátozott. A tárca számára a sztrájkbizottság által felvetett három megoldási javaslat közül egyiket sem tudja elfogadni.

Az Adathivatal november 27-én kezdte meg a munkabeszüntetést, mert a gépházában dolgozók számát felére akarják csökkenteni, így viszont a kulcsfontosságú osztály munkája lényegében lehetetlenné válik. A Belügyminisztérium megszüntetése után az eredetileg 860 fővel működő Hivatalnál végrehajtott létszámleépítés során mintegy 86 státuszt szüntettek meg, 25 főt pedig áthelyeztek az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumhoz. A MeH azonban, újabb 25 százalékos leépítést tervez. A gépteremben eddig 16 beosztott és egy vezető látta el, műszakonként 4 fővel, átlagban havi nettó 80 ezer forint munkadíjért. A kormányhatározatra hivatkozva azonban újabb 9 főt szeretnének elbocsátani innen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az illatgyertya veszélyei

Az ünnepi időszakban nálunk is mind több társaságban gyújtanak meghitt hangulatot keltő illatos… Tovább olvasom