Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

Felfüggesztik a vasutasok a sztrájkot

Hétfőn éjféltől felfüggeszti a több mint egy hete tartó sztrájkját a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete - ezt Gaskó István, a szakszervezet elnöke jelentette be sajtótájékoztatóján, hétfő késő délután.
A MÁV és az érdekvédők között egyébként továbbra sincs megállapodás sem a követelésekről, sem pedig a még elégséges szolgáltatásokról.

A munkabeszüntetést december 14-én kezdték a vasutasok először Kelet-Magyarországon, majd délutánra kiterjesztették országossá. A sztrájkban elsősorban jegy- és kocsivizsgálók nem vették fel a munkát. A VDSzSz egyébként február elején hirdette meg az azóta többször felfüggesztett, úgynevezett gördülő sztrájkját. Az év eleje óta ez volt a hatodik munkabeszüntetés.

Gaskó István a sajtótájékoztatón a MÁV felelősségének nevezte, hogy hónapok óta nincs megegyezés. Felelősnek tartotta továbbá a miniszterelnököt, aki néhány napja úgy nyilatkozott, hogy ellenszenves neki a vasutasok sztrájkja. A szakszervezeti elnök szerint a VDSzSz nem teheti meg, hogy hergeli az embereket a kompromisszum helyett és azt sem teheti meg, hogy ilyen kormánynyilatkozatok után fenntartsa azt a helyzetet, amit az utasok már nehezen viselnek.

Azt azonban még nem tudta megmondani, hogy pontosan mennyi időre is függesztik fel a sztrájkot. A sztrájkbizottság dönt majd a folytatásról, illetve annak időpontjáról - tette hozzá. Így azt sem lehet tudni, hogy idén várható-e újabb munkabeszüntetés a vasúton.

Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy 24 óra szükséges ahhoz, hogy a menetrend teljesen helyreálljon, keddtől azonban folyamatosan javul majd a helyzet a vasúti közlekedésben.

Az érdekképviselet követelései egyébként változatlanok: egyrészt minden vasutasnak egyszeri, 250 ezer forintos összeg a MÁV Cargo privatizációjából, másrészt pedig 10 százalékos kiszervezési pótlék a MÁV leányvállalatainál dolgozó munkavállalóknak. A MÁV továbbra is irreálisnak és teljesíthetetlennek tartja a szakszervezet kétpontos követelését.

Olvasóink írták

 • 20. KovácsPistike 2008. december 23. 10:26
  „Nagyapám azt mesélte, hogy korábban a ,,reformizmus" az bűnnek számított a bolsevikoknál.

  Ma ugyanezt tapasztaljuk Magyarországon, hogy a reformok elmaradnak a régi és tartalmában elavult törvényeinket nem módosítják, mert nincs meg a kétharmad a parlamentben. A fejlődés helyett helyben topogunk, egymást cseszegetjük, mert a kormányzat tehetetlen. Ebből az állapotból csak a magyar nemzet mozdíthatja ki az országot, a kormányra hiába várnak, hat év alatt mindent tönkretettek.

  Nagyapám szerint a forradalmi szituáció olyankor van, ha a fennálló rendszer a létező lehetséges legrosszabb, tehát nem kérdés az, hogy mi jön utána. Lehet, hogy nem az jön utána, amit akarunk, de csak jobb jöhet, tehát jöjjön.”
 • 19. Power 2008. december 23. 10:10
  „aranka2! Nem akarlak meggyőzni! Naponta utaztam a MÁV-val és ezután is utazni fogok. Szerinted ellenem sztrájkoltak a vasutasok. Én meg azt mondom, hogy nem mi utasok voltunk a célpontjuk. Persze nem mindenki képes tolerálni mások szándékait!”
 • 18. aranka2 2008. december 23. 07:52
  „Power egyben egyetértünk. AMint írod: "nincs más mód problémáik megoldására" Igen. A kérdés cspán az, mi a problémájuk.
  A kimondott cél biztosan nem, hiszen az elmúlt húsz évben, törvényi rendelkezés híján soha, senki személyese egy fillért sem kapott privatizációs bevételből. Gaskóék ebbéli érvelése tipikusan törvénykerülő, hazug magyarázkodás. Bérkövetelésük meg egyszerűen zsarolás, azt illő volna tudomásul venni, hogy bárki akaratától függetlenül válság van, nem lehet többé úgy élni, mint eddig.
  Szóval problémájuk: bukjon már meg ez a nyavalyás kormány, de legalább Gyurcsány emigráljon legalább Dél-Amerikáig. Ez viszont politikai törekvés, tehát ne ajánlgass nekem mindenféle gyorstalpaló szövegecskét, ez a sztrájk az ország ellen folyt.”
 • 17. hazaipalya 2008. december 23. 06:38
  „Aa Volánbusz járt jol ,tömött buszokkal járt lesz prémium Karácsonyra .”
 • 16. Power 2008. december 23. 01:01
  „Ez már jó jel! :)
  Kifogytál, vagy ennyire nincs önálló véleményed?”
 • 15. Luckatosh 2008. december 23. 00:46
  „Power te mekkora kommunista vagy! munkasmozgalom stb...ha?”
 • 14. Power 2008. december 23. 00:14
  „Grafield! Sajnos én is a "károsultak" közé tartozom és a sztrájk miatt naponta autóbusszal vagyok kénytelen utazni. Nekem nem kell elmagyaráznod, hogy hogyan érint a sztrájk, mert a saját bőrömön tapasztalom.
  Mindezek ellenére nem állítom azt, hogy "ellenem" sztrájkolnak a vasutasok! Tudomásul veszem, hogy nincs más mód problémáik megoldására és ez ezzel jár. A "pampogással" csak önmagad minősíted, egyébként kulturált módon is lehet vitatkozni.
  Olvass egy kicsit:
  http://index.hu/gazdasag/magyar/aszcr080715/

  http://www.asz.hu/ASZ/jeltar.nsf/0/D5DD9110B187BD35C12574860051E62B/$File/0815J000.pdf

  Érdekes, hogy a MÁV Cargo Zrt. 2005 októberében alakult 20 millió Ft pénzbeli tőke befizetése mellett.
  A MÁV Cargo üzletszerű tevékenységének meg kezdéséhez a MÁV Zrt. 29 513 146 669 Ft értékű eszközt adott a tulajdonukba, melyre nem pénzbeli hozzájárulás útján, zártkörű módon került sor. 2006-ban társaság közgyűlése által meghozott határozat alapján 1,4 milliárdot fizettek ki osztalék formájában.

  Kóka János persze hogy nem kapott belőle. Hogyan is kaphatott volna? :)”
 • 13. Garfield 2008. december 22. 23:46
  „Power: neked meg talán el kéne olvasni, hogy mit is linkelsz be:

  "A munkabeszüntetés célja a dolgozók követeléseinek kikényszerítése azáltal, hogy az állásidő anyagi és presztízsveszteségeket okoz a szervezetnek."

  Ééérted? Munkavállaló <-> munkáltató egymás közt, nem pedig kicseszés a fél országgal. Vagy ahogy a linkelt oldalon is írják:

  "A közlekedési sztrájkok (Volán, BKV, MÁV, MALÉV) esetében !!!!!sokkal nagyobb kár éri az utasokat!!!!!. A Volán, a BKV vagy a MÁV közlekedési sztrájkjai ugyanis számtalan esetben a munkahelyre, iskolába való eljutást lehetetlenítették el, különösen a kistelepülések, falvak lakóinak esetében. Sok kistelepülésen a helyközi autóbuszok, vonatok napi járatsűrűsége nem éri el a tízet. Így azok az emberek, akik akár csak a szomszéd városban, községben rendelkeznek fizető állással, a sztrájk napján képtelenek munkavégzésre, amivel rontanak munkahelyük termelésén. Számos településen mondhatni megáll az élet ezeken a napokon. !!!!!Ilyen esetekben a tömegközlekedési sztrájkok a pedagógussztrájkokkal ellentétben nem csupán kettő (mint a tanárok fizetés- és a diákok tudáscsökkenése), hanem már három oldalról okoznak károsultságot (több munkáltató és foglalkoztatottjai, valamint a járművezetők szempontjából).!!!!!"

  Pampoghatsz itt holmi sztrájkjogról, de nem változtat a tényen az, hogy a MÁV kontra munkavállalok vitában élő pajzsként használja Gaskó a szimplán élni, dolgozni, tanulni, vagy csak egyszerűen A pontból B pontba utazni szándékozó állampolgárokat.”
 • 12. Power 2008. december 22. 22:33
  „aranka2! Ha nem tudod, hogy mit jelent a "sztrájk" fogalma, ajánlom a következő linket:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Sztr%C3%A1jk
  Persze ha úgy érzed, hogy ellened sztrájkoltak, akkor nincs miről beszélnünk!
  Gaskó nem veszített, csak tudja, hogy itt a Karácsony.”
 • 11. aranka2 2008. december 22. 22:16
  „Radenko, még szerencse, hogy ezt nem bízzák rád. Ez a sztrájk az első perctől egy elcseszett izé, mert az emberek , érted, nagyon sok "emberek" ellen volt. A sokasággal szemben meg csak veszíteni lehet. Gaskó most veszített, de elég vastag a bőr a képén ahhoz, hogy belé se rezdüljön.”
 • 10. Garfield 2008. december 22. 21:30
  „"a az ALLAM cegenek vezetoi alkalmatlanok a sztrajk kezelesere, a demokratikus szabalyok betartasara, a lakossag erdekeinek kepviseletere (adobol vannak fizetve!!)"

  El vagy tévedve. Milyen demokratikus szabályok nem lettek betartva??? Azért, mert valaki elkezd sztrájkolni, miért kellene engednie a másik félnek azonnal? Főleg akkor, ha olyan abszurd követeleséekkel jönnek, mint Gaskó?
  Semmi mást nem csinálsz, mint amolyan ceterum censeoként most is belerúgsz a jelenlegi kormányba, mert hogy miért nem engedett a sínbohócok követeléseinek. Lóalkatrészt nekik leginkább.”
 • 9. tüsök 2008. december 22. 21:17
  „sevenof9
  szerintem me csak.Más kézzelfogható indokuk nincs rá.”
 • 8. trainman 2008. december 22. 21:15
  „cyt ! Szívemből szóltál!”
 • 7. sevenof9 2008. december 22. 20:52
  „lemaradtam. miert jar nekik negyed milka a mav cargobol? mi az indok?”
 • 6. cyt 2008. december 22. 20:35
  „A hir csak azt bizonyitja, hogy a sztrajkolokban VAN emberseg is. Nem mondhato el ugyanez a kormanyrol, a MAV-nak ugyanis az ALLAM (a KORMANYZAT) a munkaltatoja, es ha az ALLAM cegenek vezetoi alkalmatlanok a sztrajk kezelesere, a demokratikus szabalyok betartasara, a lakossag erdekeinek kepviseletere (adobol vannak fizetve!!), akkor mondjanak le. Bravo szrajkolok, ismet a "gyengebbek" mutattak peldat embersegbol.”
 • 5. tüsök 2008. december 22. 20:04
  „1.A sztrájk kifejezetten a kormány ellen és nem a vasútasok érdekében lett megszervezve.
  2.Abba kell hagyni, mert Gaskó úr mindenképp el akar menni sielni.Na nem vasuton,hanem a sokmillios gondolom szolgálati autójával aminek fentartását sem ő fizeti.”
 • 4. trainman 2008. december 22. 19:47
  „Magyarországon sokszor hivatkoznak a nyugati országokra,hogy ott milyen jól keresnek,csak azt felejtik el sokan,hogy azért ott is megharcoltak az emberek a bérekért,és elég keményen küzdöttek az érdekképviseletek. Persze,nem csak ez az oka annak,hogy kevesebbet keresünk,mint a nyugati országokban dolgozók,de ez is közrejátszik. Nálunk egyszerűen nincs sztrájkkultúra,és ha valaki küzd a jogaiért,vagy éppen több bérért,akkor a média,és a politikusok hatására egymásnak ugranak az emberek,és annyi az ügynek. Miért vagyunk mi ilyenek,magyarok,azt nem tudom,de magunknak köszönhetjük.”
 • 3. radenko 2008. december 22. 19:34
  „Én nem szakítottam volna meg a sztrájkot, folytattam volna tovább mert ez hatékonyabb lenne. Tudomásul kell venni a sztrájk nincs és nem is lehet tekintettel az emberekre hiszen ezért sztrájk.”
 • 2. csonakos 2008. december 22. 19:23
  „Lesz! Ahogy a politika kívánja. Egyenlőre elfogyott a pénz. Csak kilenc napra volt elég. Kerül adakozó, akkor lesz.”
 • 1. trainman 2008. december 22. 18:38
  „Vajon lesz e folytatás?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs fennakadás Magyarország gázellátásában

Nincs jele fennakadásnak a gázszállításban, az oroszok rendben teljesítik kötelezettségeit… Tovább olvasom