Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Felháborodás egy szétszedetett faszobor miatt

Közfelháborodást váltott ki, hogy szétszedette egy pécsi képzőművész köztéren felállított faszobrát a Pécs/Sopianae Örökség Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.
Az egyevpecs.blog.hu brutális szoborgyilkosságként aposztrofálta, hogy a napokban "tűzifává apríttatta" a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar munkatársának, Hegyi Csaba "Héttorony" című, 2007-ben készült szobrát Bozóky Anita.

A kft. ügyvezetője pénteken az MTI-nek azt mondta: a szóban forgó alkotás az Ars Geometrica projekt keretében három hétre került a kft. területén lévő Kultúrkertbe még 2009 nyarán. Az igazgató szerint azóta kérték a szervezőktől a szobor elszállítását. Miután ez nem történt meg, a napokban a kft. elbontotta a művet, mert az életveszélyessé vált a közelmúlt nagy viharai miatt - tette hozzá Bozóky Anita.

Mint mondta, szó sincs felaprításról, így érthetetlen a felháborodás. Az ő felelőssége lett volna, ha egy gyerek megsérült volna a nem rögzített, rossz állapotban lévő faszobor megmászása közben.

Az ügyvezető igazgató a blogbejegyzésében azt írta: "A szobor nem köztéri alkotás, ígéret az állandó elhelyezésre nem lehetett, hiszen ahhoz lektorátusi, városi és örökségvédelmi engedély szükséges. A szobor kihelyezésének engedélye 3 hétre szólt. Ha az állandó elhelyezésre engedélye lett volna, írásos szerződése is lett volna. A szobrot az eső, fagy, nap formázta: a kezeletlen fa szétesésnek indult, több része letört, rozsdás csavarok, szögek és szálkák keletkeztek rajta".

A blogbejegyzés szerint a József Attila ihlette alkotást idén nyártól Szegeden akarták kiállítani. Az MTI-nek többszöri próbálkozás után sem sikerült elérnie Hegyi Csabát, a szobor alkotóját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben a bankrablással gyanúsított rendőr

Előzetes letartóztatásba helyezte a görcsönyi bankrablással gyanúsított rendőrtisztet pénteken a… Tovább olvasom