Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Felháborodást váltott ki Semjén parlamenti felszólalása

A rendszerváltás óta eltelt időszak legundorítóbb felszólalását mondta el az SZDSZ-s képviselők szerint Semjén Zsolt, a KDNP elnöke hétfőn a parlamentben. Navracsics Tibor, a Fidesz és Dávid Ibolya az MDF részéről a gazdaság stagnálása miatt támadta a kormányfőt.
A rendszerváltás óta eltelt időszak legundorítóbb felszólalását mondta el az SZDSZ-s képviselők szerint Semjén Zsolt, a KDNP elnöke hétfőn a parlamentben, amikor a többi között aljas dolognak nevezte, hogy a liberálisok a zsidósággal összefüggésbe hozzák a melegházasságot és a drogliberalizációt, hozzátéve, hogy ezeket a mózesi törvény tiltja. Lendvai Ildikó szerint Semjén a politikai pince legmélyebb bugyraiba ment, felszólalásában ugyanis szerinte lezsidózta a liberálisokat, azzal hogy Mózes törvényeit kérte számon rajtuk. A Fidesz és az MDF ugyanakkor a stagnáló gazdaságot és az érdemi programok hiányát kérte számon a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva.

Semjén Zsolt a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva "izraelita honfitársaihoz" szólt. "Jó-e a magyar zsidóságnak, ha a rossz politika túszként löki maga elé Weiss bácsit és Schwarz nénit?" - tette fel a felháborodást kiváltó kérdést a politikus. Semjén Zsolt felszólalásában elmondta, hogy az MSZP elődje, az MSZMP államosította a zsidó vagyont, amit utóbb az Orbán-kormány adott vissza legnagyobb számban. A KDNP elnöke kitért arra is, hogy az SZDSZ-t a többi között a drogliberalizáció, a melegházasságért folytatott harc különbözteti meg az MSZP-től. Aljasságnak nevezte, hogy ezeket összefüggésbe hozzák a zsidósággal, mert mint mondta, ezeket a Tóra is tiltja, a homoszexualitásért a mózesi törvény megkövezést ír elő.

Lendvai Ildikó szerint azzal, hogy a mózesi törvényekre emlékeztetett egy parlamenti pártot Semjén Zsolt, lezsidózta azt, ezzel a politika legmélyebb bugyraiba süllyedt az ellenzéki politikus. A szocialista politikus szerint elfogadhatatlan, hogy valaki az ország problémáit zsidó, nem zsidó kérdésre vezesse vissza.

Az SZDSZ nevében felszólaló Kóka János azt mondta, azért nem reagál Semjén Zsolt felszólalására, mert a liberális frakció több tagja szerint is a rendszerváltás óta eltelt idő legundorítóbb felszólalása hangzott el. Az SZDSZ elnöke szerint ugyanakkor az világossá vált, hogy "a magyar parlamenti jobboldal valóban sokszínű, vannak egészen sötét árnyalatai is".

Gyurcsány Ferenc viszontválaszában ocsmányságnak nevezte a felszólalást, amire nem kívánt reagálni.

Navracsics Tibor, a Fidesz és Dávid Ibolya az MDF részéről a gazdaság stagnálása miatt támadta a kormányfőt. A Fidesz frakcióvezetője szerint Gyurcsány Ferenctől szép álmokat lehetett hallani napirend előtti felszólalásában, de közben a valóságban áll a magyar gazdaság, nő az adósság és a munkanélküliek száma. Navracsics Tibor kritizálta a kormányt azért is, mert még mindig nincsenek felelősei a tavaly augusztus 20-i katasztrófának és az októberi brutális rendőri fellépésnek. Egy év mérlegét megvonva ez inkább bukás, mint reform - mondta Navracsis Tibor, Gyurcsány Ferencet idézve.

Dávid Ibolya, ugyancsak a stagnáló gazdasági adatok miatt kritizálta a kormányt, mint mondta, Magyarország Európa leggyengébb gazdaságává vált. Az MDF elnöke számon kérte a kormányon a korábban meghirdetett programok csúszását, és egyben felajánlotta a demokrata fórum négypontos javaslatcsomagját, amiben a többi között az azonnali, átfogó adóreform szerepel. Dávid Ibolya szerint a kormány mindig a jövőről, tervekről beszél, de a megvalósulástól mindig messzire viszik az országot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábaköz-csoport alakul

Tovább olvasom